Swiftonomics – ali kako fenomen Taylor Swift spreminja gospodarstvo

Taylor Swift: The Eras Tour je velik finančni uspeh
Taylor Swift: The Eras Tour je velik finančni uspeh Foto: on themoviedb

Če so bili v preteklem tisočletju uradni nazivi kraljev in kraljic popularne glasbe rezervirani za imena, kot so The Beatles, Madonna, Elvis Presley ali Michael Jackson, ki so pomembno sooblikovali podobo tako svetovno kot glasbeno zgodovino, lahko brez zadržkov rečemo, da trenutna era pripada ameriški popzvezdnici Taylor Swift.

Ta podira rekord za rekordom: samo uvodni del njene svetovne turneje Eras naj bi ameriškemu gospodarstvu prinesel neverjetnih 5,7 milijard dolarjev (5,4 milijarde evrov).

Najbolj dobičkonosna turneja vseh časov?

Turneja Eras se je začela marca letos v Združenih državah Amerike, samo do avgusta je pevka nanizala že več kot 50 koncertov v različnih ameriških mestih. Svetovni mediji so že objavili nekaj številk te turneje, ki je močno odmevala po vsem svetu. Samo gospodarstvo Los Angelesa je po šestih koncertih, ki jih je pevka izvedla v tem mestu, zaslužilo več kot 320 milijonov dolarjev (302 milijona evrov).

Še dva zelo odmevna koncerta sta bila na stadionu Paycor v Cincinnatiju in v Kansas Cityju na stadionu Arrowhead, ki sta lokalnim gospodarstvom prinesla približno 50 milijonov dolarjev, kar je več kot 47 milijonov evrov. Številke, ki že trenutno kažejo, da bo turneja brez težav postala najbolj dobičkonosna vseh časov.

Elton John.
Trenutni rekord najbolj dobičkonosne turneje vseh časov drži poslovilna turneja Eltona Johna Farewell Yellow Brick Road, ki je z vmesnimi premori trajala med letoma 2018 in 2023, v blagajno Eltona Johna pa prinesla neverjetnih 939,1 milijonov ameriških dolarjev. Foto: on Wikipedia

Maja prihodnje leto se Eras seli v Evropo

Po letošnjih otvoritvenih koncertih v ZDA je pevka avgusta štirikrat nastopala v Mehiki, nato je sledil premor. Nastope bo nadaljevala novembra, in sicer v Južni Ameriki, nato pa se bo v začetku leta 2024 odpravila na Japonsko, v Avstralijo in Singapur. Maja naslednje leto bo nastopala v Evropi. Prihodnjo jesen pa se vrača v ZDA za nadaljnje severnoameriške koncerte, samo v Rogers Centru v kanadskem Torontu bo izvedla kar šest koncertov.

Največ, kar 9 koncertov, bo ameriška zvezdnica izvedla v Združenem kraljestvu, Britanci pa celo ugibajo o dodatnem koncertu na festivalu Glastonbury, kjer zvezdnica zaradi pandemije ni nastopila leta 2020. Najbliže slovenskim oboževalcem bo 33-letna pevka nastopila 9. avgusta 2024 na Dunaju. Če se gre zgledovati po evforiji, ki je nastala v ZDA, bo za vse koncerta željne tudi v Evropi (čeprav bo Swift nastopala zgolj na največjih prizoriščih) vstopnic premalo.

Evropski del turneje eras 2024:

9. in 10. maj – Pariz, Francija
17. maj – Stockholm, Švedska
24. maj – Lizbona, Portugalska
30. maj – Madrid, Španija
2. junij – Lyon, Francija
7. junij – Edinburg, Združeno kraljestvo
14. in 15. junij – Liverpool, Združeno kraljestvo
18. junij – Cardiff, Združeno kraljestvo
21. in 22. junij – London, Združeno kraljestvo
28. in 29. junij – Dublin, Irska
5. in 6. julij – Amsterdam, Nizozemska
9. julij – Zürich, Švica
13. julij – Milano, Italija
18. julij – Gelsenkirchen, Nemčija
23. julij – Hamburg, Nemčija
27. julij – München, Nemčija
2. avgust – Varšava, Poljska
9. avgust – Dunaj, Avstrija
16. in 17. avgust – London, Združeno kraljestvo

Nedavno je odmevala tudi novica, da je predavateljica na Univerzi v Gentu v Belgiji v kurikulum predmeta angleška literatura poleg npr. Geoffreya Chaucerja, Charlotte Brontë in Williama Shakespearja uvrstila tudi besedila Taylor Swift. Naval študentov in tudi običajnih ljudi, ki so želeli poslušati predavanja, je bil ogromen.

Rekorde podira tudi film Eras Tour

Pevka je v začetku oktobra izdala tudi film Taylor Swift: The Eras Tour, ki osvetljuje dogajanje priprav in izvedbo letošnje najbolj pričakovane glasbene turneje. Koncertni film je premiero doživel 13. oktobra v več kot 100 državah in hitro začel polniti blagajne kinodvoran po vsem svetu. Samo v uvodnem koncu tedna je zaslužil 96 milijonov dolarjev v ZDA (91 milijonov evrov) in 128 milijonov dolarjev (121 milijonov evrov) po vsem svetu, kar je največja otvoritev koncertnega filma v zgodovini. Vse kaže, da bo kmalu presegel tudi ameriški rekord (99 milijonov dolarjev oz. 93,5 milijona evrov), ki ga trenutno drži film Justina Bieberja iz leta 2011 Never Say Never.

TAYLOR SWIFT | THE ERAS TOUR Concert Film Official Trailer

Prejšnji članekBrezalkoholno kuhano vino: Recept na dva načina
Naslednji članekKomentar: Leto predsednice Nataše Pirc Musar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.