V Ljubljani kmalu glasbeno popotovanje po Španiji in Italiji

dekleta plešejo flamenko
Foto: Jennie Clavel on Unsplash

Sedma edicija Zimskega festivala Ljubljana se bo odvila med 18. in 23. februarjem v Cankarjevem domu in Slovenski filharmoniji. Za ljubitelje španskih in italijanskih ritmov bo posebno zanimiv večer 21. februarja, ko bosta nastopila pevka Lidia Rodriguez Gonzales in trobentač Vicente Campos, pod taktirko Miguela Á. Navarra pa bo zaigral Ensemble Dissonance.

Campos: »Slovensko občinstvo je glasbeno izobraženo«

Trobentač Vicente Campos se bo predstavil z dvema koncertoma za trobento G. Torellija in T. Albinonija. Kot nam je zaupal, gre za tehnično zahtevna koncerta, s katerima bo skušal občinstvu »pokazati vso muzikalnost, ki jo lahko izrazi inštrument, kot je trobenta, in kako nanj igra, da se poveže z občinstvom.«

Campos je že večkrat nastopil v Ljubljani in kot se spominja, je slovensko občinstvo sicer zahtevno, a hkrati »zelo spoštljivo in glasbeno izobraženo«. Zaigral bo v Slovenski filharmoniji, ki se nahaja pri sedežu Univerze v Ljubljani.

Vicente Campos
Vicente Campos Foto: on festivalljubljana

Tudi sam je ugledni profesor za trobento. »V pravo veselje mi je, da učencem pokažem občutke, ki jih čutim, ko igram trobento. Eden največjih izzivov v mojem življenju je, da jim razložim tehniko, ki se je lahko naučijo in uporabijo, da postanejo boljši igralci,« je strnil užitke profesorskega poklica.

Rodriguez Gonzalez prinaša flamenko iz Andaluzije

Kot obljubljajo organizatorji, bo zlasti zanimiv nastop španske pevke Lidie Rodriguez Gonzalez, ki se s flamenkom profesionalno ukvarja že od 18. leta. K tej zvrsti glasbe so jo pritegnile melodije: »Te melodije so težke, zlasti za tiste, ki jih poslušajo prvič; zato je bil zame izziv, da se jih naučim in lahko izvajam,« nam je povedala.

Lidia Rodriguez Gonzalez
Lidia Rodriguez Gonzalez Foto: on festivalljubljana

Kot pravi Lidia Rodriguez Gonzalez, je flamenko relativno nov žanr, ki se je uveljavil v 20. stoletju. Nekateri se držijo ortodoksnega flamenka, drugi pa dopuščajo sodobnejše vplive: »Od konca 20. stoletja do 21. stoletja je prišlo do zlitja flamenka in različnih zvrsti, kot so jazz, pop in rock, zato se flamenku dodajajo bolj sodobni elementi.«

Četudi sama posluša razne glasbene zvrsti, poje le flamenko in flamenko-pop. Na koncertu v Ljubljani bo zapela Ljubezenski urok Manuela de Falle, ki pripoveduje zgodbo mlade andaluzijske ciganke Candele, ki jo preganja duh pokojnega moža.

Ensemble Dissonance: »Brez odklona od norm ni napredka«

Miguel Á. Navarro
Miguel Á. Navarro Foto: on festivalljubljana

Španska glasbenika bo pospremil Ensemble Dissonance, ki ga bo dirigiral priznan glasbenik, profesor in dirigent Miguel Á. Navarro.

»Ker gre za komorni koncert, bodo glasbeniki v Slovenski filharmoniji pričarali intimno vzdušje, zaradi katerega bo doživetje glasbe še močnejše,« so nam povedali organizatorji.

Ensemble Dissonance, ki združuje priznane glasbenike in profesorje slovenskih glasbenih ustanov, temelji na prepoznavnosti komorne glasbe ter oživljanju in širjenju te v slovenskem glasbenem prostoru.

»Komorno muziciranje velja med vsemi glasbenimi zvrstmi za najbolj ‘demokratično’ izvajanje glasbe, ker interakcije potekajo enakovredno med vsemi glasbeniki, za razliko od denimo simfoničnega orkestra, kjer izvajanje glasbe poteka pod direktivo dirigenta,« so nam pojasnili svojo strast do te zvrsti.

Ensemble Dissonance je znan po svoji inovativnosti, saj povezuje različna stilska obdobja in žanre. Zase pravijo, da nenehno hodijo po robu, saj so »glasbeniki, zbrani v ansamblu, prepričani, da brez odklona od norm ni napredka.«

Vendar pa komorna glasba po njihovem mnenju ne zahteva le vrhunskih glasbenikov, ampak tudi vrhunske poslušalce. »Ker se odvija v manjših zasedbah, je zvok manj bleščeč in impozanten, glasba pa bolj transparentna in občutljiva,« so povedali. Glasba je intimna in zahteva poslušalca, ki »ima glasbo rad in se je pripravljen vanjo poglobiti ter ji dosledno slediti, da bi lahko slišal, doživel in občutil vse tisto, kar glasba ponuja.«

Ensemble Dissonance na odru
Ensemble Dissonance Foto: on festivalljubljana

Dogodek v organizaciji Festivala Ljubljana bo potekal 21. februarja ob 19.30.

Prejšnji članekBo Huawei spet dosegal dvomestno rast?
Naslednji članekNajboljši burger v Ljubljani 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.