Veš kdo je Nando Dixkontrol? Žalostni padec očeta katalonske elektro glasbe MAKINE

Nando Dixkontrol je poznan kot eden izmed najslavnejših katalonskih techno DJ-jev, ki je močno zaznamoval klub sceno v 80-ih in 90-ih. Se sprašuješ, kako da še nikoli nisi slišal zanj?

Njegova zgodba je nadvse zanimiva. Začel jo je kot Fernando Gallego, mladenič rojen v Barceloni, kjer je rad zahajal v klube. Sčasoma je tam dobil tudi delo ter prevzel vlogo vratarja oziroma bouncerja. Vedno je občudoval DJ-je, ki jih je smatral kot bogove diskoteke. Prišli so, ko se jim je zljubilo in vedno so jih obkrožala dekleta. Bili so v centru pozornosti, vse luči na njih, oni pa so imeli v rokah celo diskoteko. Moč, da so ljudi spravljali v ples, v večurno ekstazo, jih je spremenila v mistične figure v njegovih očeh in odločil se je, da se tudi sam preizkusi v tej vlogi.

Začel je podrobno opazovati njihove gibe za mešalko in snemati polaroidne fotografije. V nekaj tednih jih je ustvaril približno 1500. Na njih je ujel njihove vse najbolj pomembne premike. Kje so shranjevali plošče, kako se vse vžgali, za kaj je služil kakšen gumb in čemu je namenjena določena stvar. Potem je pol leta ponoči na skrivaj hodil skozi zasilni izhod v klub in vadil z malo svetilko v roki in polaroidnimi slikami razstrtimi pred sabo. Rekreiral je fotografije in ponavljal gibanje dokler ni razumel, kako delujejo vse naprave in kako se obnaša zvok ter kaj lahko počne z njim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nando Dixkontrol (@nando.dixkontrol)

Od poskusnega seta, ki so mu ga namenili, dalje je uril svoje veščine in kmalu postal prepoznavno ime v techno subkulturi. Ob koncu osemdesetih let je začel vrteti tudi v klubu Psicódromo, kjer se je rodila figura Nando Dixkontrol. Svoje ime je sestavil iz besedne igre s kombinacijo španskih poimenovanj za ploščo (disco) in izgubo nadzora (descontrol), ki ju je »seštel« v Dixkontrol. Bil je eden prvih figur, ki je predstavila DJ-ja kot ikono, kot slavno osebnost, kot produkt, ki so ga ljudje prišli poslušat.

Temu je tudi sam dajal veliko pomembnost, saj je vedno poudarjal pomen plesa in dobre zabave. Njegov slogan je »baila o muere«, kar pomeni pleši ali umri. V enem izmed svojih intervjujev je dejal; »Zame ima glasba smisel zgolj, če me spravi plesat.« Na hrbtu ponosno nosi tetovažo, besedo »gracias«, s katero se zahvaljuje vsem svojim oboževalcem, ki so ga poslušali in z njim delili vse nore zabave iz časa, ko je bila makina na svojem vrhuncu.

Najdaljši seti so trajali po več dni, tudi do 40 ur. Njegov najljubši se je odvil 23. junija 1999, ko so začeli ob polnoči in klub zaprli naslednji dan ob desetih zvečer. Zabava je trajala 22 ur in na srečo so jo posneli na kaseto, ki je postala legendarna dediščina, ki se je poslušala po celem svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nando Dixkontrol (@nando.dixkontrol)

MAKINA in Ruta de Bakalao

Makina, subžanr hardcore techna z vplivi acid housa, je bila podaljšek oziroma nadaljevanje gibanja ruta de Bakalao. Šlo je za subkulturni trend, ki se je rodil v Valenciji v diskotekah na obrobju naselij, kamor so se zgrinjali mladi iz vseh koncev Španije. Zabave so trajale po več dni skupaj, ljudje so vmes odhajali po opravkih, na nogometne tekme, na poroke in prihajali nazaj. Kmalu je to postal prostor eksperimentiranja z novimi trdimi drogami, ki so prihajala na trg in revolucionirale definicijo zabave in predvsem persistence.

Domov so se vračali utrujeni in izgoreli ter pogosto še vedno pod vplivom, kar se je velikokrat končalo tragično, s prometnimi nesrečami v bližnjih poljih in nasadih oziroma jarkih, ki so rastlinam dovajali vodo tik poleg glavne ceste. Nemalo število mladih življenj se je tako končalo, kar je pripomoglo k demonizaciji rute ali bolje rečeno »poti dobre glasbe«. Klube so konec osemdesetih zaprli, ruteroti (udeleženci ruta) pa so začeli iskati zabavo v Barceloni, tudi v Psicódromu, v rokah Dixkontrola in makine.

TEMAZOS MAKINA REMEMBER RECOPILATORIO (Pont Aeri - Chasis - Scorpia - XQUE) #2

In potem?

Nando je posnel svoj dokumentarec z naslovom Cuidadano Fernando Gallego – Baila o Muere. Leta 2017 je še zadnjič vrtel in se nato upokojil. V intervjuju 2 leti pozneje je rekel, da zanj to ni več pravo življenje. V začetku leta 2021 je bil aretiran zaradi posedovanja enormnih količin prepovedanih substanc v svojem domu. Izgleda, da si je le našel nov hobi in dobro zapolnil prosti čas.

Trailer Oficial 'CIUDADANO FERNANDO GALLEGO: BAILA o MUERE'

Policija je z njegovo aretacijo zaključila večmesečno operacijo, s katero so zasegli 200 kilogramov ekstazija, 76 kilogramov speeda, 217 litrov tekočega amfetamina, 310 kilogramov hašiša, 89 kilogramov marihuane, 2000 tabletk LSD in 1,65 kilograma roza kokaina. Šlo je za eno največjih zaseženih količin trdih drog v zgodovini države, so zatrdili preiskovalci. Poleg tega so odkrili še celoten laboratorij, izvrstno opremljen za »pridelavo« in pakiranje drog. Najverjetneje je šlo za pomembno točko, kjer so hranili, razdeljevali in prodajali pošiljke drugim kriminalnim organizacijam.

Nando Dixkontrol: Leyenda viva de la música electrónica

Prejšnji članekVolitve 2022 – VESNA – zelena stranka: »Zahtevali bomo vzpostavitev Nacionalne garancijske sheme za pridobitev bančnega kredita za nakup oz. obnovo prvega stanovanja ali hiše.«
Naslednji članekSi že imel kakšno od teh najpogostejših nočnih mor?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.