Gradovi Kralja Matjaža … po koroško!

Glass Slipper on Clouds, Shallow DOF, Focus on Shoe
Foto: Marti157900 iz iStock

Ka praji legenda?

Kralj Matjaž je mož, ko je vlado slovenskam deželam v cajto Karantanije. Biw je dobr kralj, v’s so ga meli radi, ko so ga lahk zmern pr’šli fehtat za pomoč, pa zmern jim je pomago. Glih zato, so mo bl’ pa drugi vladarji favš, pa so se združli pa ga napadli.

Matjaž se je m’ro z vojski umaknt u votlino pod Peci. Tam se je pa vsedo za mizo, pa zaspaw s cewi vojski vred. Zaj pa prajijo, da ko se mo bo brada devetbart okowo mize zasukawa, se bo pa zbudo. Pred votlini bo pozimi zrastwa lipa, pa bo cvetewa od pownoči pa enih zutra, pol se bo pa posušiwa. Taj bo pa pr’šo Kralj Matjaž pa pregnav vso krivico s št’ga sv’ta, pa bo v Sloveniji sp’t mer.

N’mo v čast zato vsako leto v januarjo, poteka prireditev Gradovi Kralja Matjaža, ž od 93′ (trindived’s’tiga) leta naprej. Dogajane je trodnevno, začne se pa v petek, na »žični« v Črni na Koroškem, ko poteka nočni slalom z baklam, za pokal Kralja Matjaža. Nasled’n dan, v soboto, bojo pa letos gradovi na Matevžovah travnikah. Tst je skor bol za »tastare kojne«, v nedelo pridejo pa še otroci na rižo.

Sobotno dogajanje je še k’r pestro. Najprej se predstajijo ekipe, pol se zbira Matjažova izvoljenka Alenčica, vmes se sv’da puva pa rukne kaj, pol je pa še ognjena predstava, pa nastop harmonikašov, zv’č’r nas pa zabavajo razne znane skupine pa ed’n in edini, Milan Kamnik!

Pol ko pa v nedelo pridete k sbi, lahk pa še otroke gr’ta prpelete. Majo puvanje pa barvanje snežnih skulptur, pa išejo skrit zaklad, pa majo lutkovne predstave, pa ni da ni.

V novmo leto, bojo gradovi potekali od  25. do 27. januarja in oblubim, da g’ra prnas na Koroškem, vam taj res nav dovgcajt. Zb’rte ekipo pa se prjavte, spuvite grad, pol bomo pa kero sp’li pa kero zarajali, pa bomo vs’ gmajtni. 😉

Pa ko pridete gr, mr’te še š’to pesm znat zapet, da navte čisti turisti:

»Vr’ži še en pacl g’r na ojgn, skuhi neki župe in kromper. J’di vn’ta đipo mejat gumo, pa zokne op’ri in predi stari đins. Spuci fajfo m’ in daj frišn’ga tobaka, novo flašo ofni, staro pa razbi. Pol pa vrži še en pacl g’r na ojgn d’čva in povej zaka se me bojiš.«

Zaj vas pa baram, če ste zastopli kaj al’ čist krkaj? 😀

——————————–
Nagradna koda: 3270
Kodo vpiši v nagradni obrazec.
——————————–

9 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.