Gambook – slovenska Kickstarter uspešnica

Hibird Books je založba, osredotočena na izdajanje posebnih izdaj, interaktivnih knjig in knjig umetnika. Vodita jo ustanovitelja Hana in Peter. Hana Jesih je ilustratorka, Peter Plantan pa arhitekt. Prvi večji odmeven projekt založbe je knjiga Gamebook. Projekt sta v letu 2019 predstavila na platformi Kickstarter in zgolj v nekaj dneh uspela navdušiti podpornike iz 36 različnih držav po vsem svetu!

Hana Jesih in Peter Plantan z Gamebook prototipom.
Hana Jesih in Peter Plantan z Gamebook prototipom.

Kaj je Gamebook?

Gamebook je unikatno oblikovana interaktivna knjiga in zbirka starodavnih abstraktno strateških namiznih iger: Alquerque, Mū Tōrere, Nine Men’s Morris, Pachisi, Senet, Stern-Halma, Surakarta in  Tablut. Izbrane so namizne igre iz različnih kontinentov in z različnimi težavnostmi. Del zbirke je tudi avtorska igra Be Humble, namizna igra, ki je bila razvita in oblikovana posebej za to izdajo knjige. Igralne plošče so z magnetno vezavo povezane kot strani knjige. Hrbet knjige je hkrati škatlica, v kateri so zložene vse igralne figure. Gamebook vsebuje tudi knjižico z navodili (v slovenščini ali v angleščini), v kateri so predstavljene vse izbrane igre, njihova zgodovina in pravila igranja. Posebna je tudi zato, ker je izdelana iz FSC recikliranega papirja in vsebuje ročno izdelane komponente.

Zaradi vseh teh unikatnih lastnosti in dodanih vrednosti je bil izdelek opažen tudi v slovenskem prostoru, na 9. Bienalu slovenskega oblikovanja Brumen. Prejel je Brumnovo priznanje za odlično slovensko oblikovanje 2019. Knjiga pa je bila tudi del pregledne razstave 9. bienala Brumen, razstavljena med 22. 10.–28. 11. 2019 v Narodni galeriji v Ljubljani.

Komu je namenjena?

Knjiga je primerna za poljudnega igralca iger kot tudi navdušenca nad namiznimi igrami. Zlasti je zanimiva za tiste, ki bi radi izvedeli več o bogati dediščini iger, ki predstavljajo pomemben del človeške zgodovine, inteligence, razuma, strategije in želje po igranju ter druženju. Gamebook je za vsakega iskalca nečesa novega in mističnega, predvsem pa za ljudi, ki hrepenijo po raziskovanju in iščejo razvedrilo v analognem. Gamebook vsebuje igre za 1–6 igralcev ter ustreza različnim starostnim skupinam (otroci 5+ let). Super ideja za darilo!

Gamebook
Gamebook

Kje jo lahko kupiš?

Na voljo ti je na spletni strani založbe Hibird d.o.o. ali pa v trgovinah TOjeTO in Slovenika ter v knjigarni Konzorcij v Ljubljani. Super ideja za darilo – drugim ali pa sebi!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.