petek, 18 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Mednarodni dan mladih: Kako živimo?

Mednarodni dan mladih: Kako živimo?

Mednarodni dan mladih se obeležuje vsako leto 12. avgusta že od leta 1999. Današnji dan je namenjen razpravljanju o različnih temah, ki zadevajo mlade ljudi. Med najpomembnejšimi področji o katerih je potrebno razpravljati so izobrazba, zaposlitev in finance mladih ljudi.

Kdo smo mladi?fant

Mladi predstavljamo velik delež splošne populacije, saj se v to starostno skupino prišteva nekaj manj kot dve miljardi vseh zemljanov. V Sloveniji mladi predstavljamo 15 % populacije. V to starostno skupino sodi vsak prebivalec, ki je star med 14 in 29 let.

Več kot polovica mladih Slovencev se izobražuje in večina je zadovoljna s svojim načinom življenja. Na lestvici od 0 do 10 zadovoljstvo s svojim življenjem mladi ocenjujejo s povprečno oceno 8,1. Kljub temu se veliko mladih odseljuje v tujino. Med izseljenimi je največ študentov.

Zaposlitevdekle

Med mladimi, ki so zaposleni, je dobra polovica takih, ki so zaposleni za nedoločen čas. Skupno je v Sloveniji 161.000 delovno aktivnih mladih. Brezposelnih mladih, ki so že zaključili šolanje, je pri nas 16.000. Povprečna mesečna plača v starostni skupini mladih v Sloveniji znaša 1.300 € bruto.

V Sloveniji največji delež kadra mladi predstavljajo v storitvenih dejavnostih in v prodaji. Sledijo poklici za neindustrijski način dela in vojaški poklici. Najmanjši delež zaposlenih mladih je v poklicih, kot so kmetovalci, gozdarji, ribiči in lovci ter med zakonodajalci in menedžerji.

Kaj v Sloveniji pomeni izobrazba?

Razlika v dohodkih med zaposlenimi z osnovnošolsko izobrazbo in tistimi s srednješolsko izobrazbo je v Sloveniji relativno majhna in znaša okoli 10 %.

Večje razlike se pojavijo med mladimi zaposlenimi s terciarno izobrazbo, ki imajo 28 % višje dohodke od kadra z doseženo srednješolsko izobrazbo.

Brez izobrazbe ali z osnovnošolsko izobrazbo v Sloveniji živi 4,2 % mladih. people holding shoulders sitting on wall

Na katere težave mladih bi bilo potrebno v prihodnosti bolj opozarjati?

Preberi tudi: Denarna pomoč študentskim družinam v letu 2020: Rok za prijavo je 11. september.

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (4 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,157FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

🎧 Ali kot študent potrebujem tiskalnik?

Lahko bi rekli, da so tiskalniki že pozabljena roba - ali pač? Kje je tista meja v količini tiskanja, da se ti že splača...

Huawei omogoča nove priložnosti za razvijalce

Na konferenci za razvijalce HDC.Together 2020, ki je potekala včeraj ob jezeru Shongshan na Kitajskem, je Huawei predstavil glavne prihajajoče posodobitve njihovega ekosistema programske...

Novo odkritje Hubbla namiguje na resen problem z našim razumevanjem temne snovi

Bilo bi skrajno optimistično, če bi rekli, da razumemo temno snov. Toda tudi pri majhnem dojemanju, ki ga imamo, nam morda manjkajo pomembne stvari.Nova...

☑️ KVIZ: Kako prefinjen okus imaš – ali si prava dama/gospod?

Se bolje znajdeš v elegantnih čevljih ali športnih copatih? So ti ljubši prijateljski pikniki ali slavnostne zabave? Make-up ali brez?➡️ Reši zabavni kviz in...