Mednarodni dan mladih: Kako živimo?

Mednarodni dan mladih se obeležuje vsako leto 12. avgusta že od leta 1999. Današnji dan je namenjen razpravljanju o različnih temah, ki zadevajo mlade ljudi. Med najpomembnejšimi področji o katerih je potrebno razpravljati so izobrazba, zaposlitev in finance mladih ljudi.

Kdo smo mladi?fant

Mladi predstavljamo velik delež splošne populacije, saj se v to starostno skupino prišteva nekaj manj kot dve miljardi vseh zemljanov. V Sloveniji mladi predstavljamo 15 % populacije. V to starostno skupino sodi vsak prebivalec, ki je star med 14 in 29 let.

Več kot polovica mladih Slovencev se izobražuje in večina je zadovoljna s svojim načinom življenja. Na lestvici od 0 do 10 zadovoljstvo s svojim življenjem mladi ocenjujejo s povprečno oceno 8,1. Kljub temu se veliko mladih odseljuje v tujino. Med izseljenimi je največ študentov.

Zaposlitevdekle

Med mladimi, ki so zaposleni, je dobra polovica takih, ki so zaposleni za nedoločen čas. Skupno je v Sloveniji 161.000 delovno aktivnih mladih. Brezposelnih mladih, ki so že zaključili šolanje, je pri nas 16.000. Povprečna mesečna plača v starostni skupini mladih v Sloveniji znaša 1.300 € bruto.

V Sloveniji največji delež kadra mladi predstavljajo v storitvenih dejavnostih in v prodaji. Sledijo poklici za neindustrijski način dela in vojaški poklici. Najmanjši delež zaposlenih mladih je v poklicih, kot so kmetovalci, gozdarji, ribiči in lovci ter med zakonodajalci in menedžerji.

Kaj v Sloveniji pomeni izobrazba?

Razlika v dohodkih med zaposlenimi z osnovnošolsko izobrazbo in tistimi s srednješolsko izobrazbo je v Sloveniji relativno majhna in znaša okoli 10 %.

Večje razlike se pojavijo med mladimi zaposlenimi s terciarno izobrazbo, ki imajo 28 % višje dohodke od kadra z doseženo srednješolsko izobrazbo.

Brez izobrazbe ali z osnovnošolsko izobrazbo v Sloveniji živi 4,2 % mladih. people holding shoulders sitting on wall

Na katere težave mladih bi bilo potrebno v prihodnosti bolj opozarjati?

Preberi tudi: Denarna pomoč študentskim družinam v letu 2020: Rok za prijavo je 11. september.

Prejšnji članekGambook – slovenska Kickstarter uspešnica
Naslednji članekTikTok za odrasle! Aplikacija v vzponu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.