Nostalgične igre, ki se jih je vredno spomniti (1.del)

Dan danes veliko iger dobimo preko nekaj klikov, za najnovejše še vedno obiščemo trgovine, nekateri pa kar posežejo po piratskih načinih pridobitve igralnega materiala (yohoho). A prikradel se mi je spomin na drugačne čase. Čase ko si nestrpno čakal, da ti je tvoj prijatelj, ki je bil veliko bolj izkušenj v računalniških zadevah, na tvojo staro krehajočo škatlasto mrcino naložil najnovejšo igro tistega časa.

Ali pa tisti čarobni občutek ko ti je starejši brat pokazal igro, ki je zaradi neprimerne, krvave vsebine, nebi smel igrati. Zato se danes spomnimo nekaterih nostalgičnih iger, ki nikakor ne smejo biti pozabljene.

OPOZORILO: V tem članku bodo razkriti mnogi spoilerji, tako da odsvetujem branje, če še nisi igral opisanih iger.

Half–life

Ah ja, časi ko si z lomilko peštal vesoljce, se streljal z marinci in potoval skozi portale v različne galaktične svetove. In še to v oranžni opravi. Če misliš, da si imel kdaj v službi slab dan, nisi še slišal za dr. Gordona Freemana.

Naslovnica Half-life.
Naslovnica Half-life.

Freeman zamuja v službo v laboratoriju. In to na dan, ko bodo začeli z novimi poskusi. Poizkus se ponesreči, odpre portal skozi katerega uhajajo vesoljci, marinci morajo narediti čistko laboratorijskega osebja in na koncu mora Freeman odpotovati še v vesolje. Tip sploh še ni spil jutranje kave.

Zveni čudaško? Saj je, a je genijem pri podjetju Valve uspelo to čudno zgodbo spremeniti v eno najboljših prvoosebnih streljačin. Kako? V igri ni niti enega cutscene–a in vse dogajanje doživljaš prvoosebno ter ti je tako prepuščena izbira, kako boš zgodbo spremljal. Poleg tega nenavadna zgodba skriva globoke filozofske tematike.

Če bi šli naštevati vsako kontribucijo, ki jo je Half–life prinesel kulturi računalniških iger, bi lahko spisali kar cel članek. Mogoče ga celo enkrat bom. Verjetno ko bodo izdali Half–life 3. (Opomba: Spodnji napovednik ni uraden temveč gre za fanmade projekt).

Half Life Trailer by James Benson

Age of Empires II + dodatki

Strateška igra, ki je stara dvajset let in še kar drži številčno skupnost igralcev. Igra, ki je bila inspiracija in učitelj za mnoge druge strateške igre ter vir mnogih memeov. Dogajanje je postavljeno v srednji vek.

Naslovnica Age of Empires II
Naslovnica Age of Empires II.

Igraš lahko marsikatero evropsko in azijsko civilizacijo (Kelte, Britance, Franke, Gote, Mongole, Turke, Kitajce) in se za prevlado bojuješ z računalnikom ali drugimi igralci. Poleg tega ponuja še pet kampanj: Džinginskanovo osvajanje, boj Ivane Orleanske, Barbarossin križarski pohod, Saladinova obramba svete dežele in upor Williama Wallacea.

Igranje je preprosto, saj zanj potrebuješ skorajda le miško in igre se hitro privadiš. Da pa v njej postaneš mojster potrebuješ leta in leta prakse. Igra je doživela HD preobrazbo in dobila še nekaj dodatkov, ki doprinesejo nove kampanje in civilizacije. In sedaj ko imamo pred vrati prihod Age of empires IV, je skrajni čas, da ponovno (ali pa prvič) obiščeš to strateško starešino.

Age of Empires II: HD Edition Trailer

Call of Duty 2

Kdo se še spomni streljanja po Toujane, preklinjanje camperja, ki zna uporabljati samo ostrostrelko Lee–Enfield, vsake toliko časa te je v realni svet poklical lag. To je bilo multiplayer igranje Call of duty 2.

Naslovnica Call of duty 2
Naslovnica Call of duty 2.

Poleg tega, kdo bi pozabil izkrcavanje v Normandiji, napetega opazovanja skozi ostrostrelski daljnogled v Stalingradu ali pa osvajanja severnoafriških mest kot britanski vojak?

Call of duty 2 te postavi v škornje različnih zavezniških vojakov med drugo svetovno vojno. Tako igraš vojaka Vasilija Kozlova, pripadnika rdeče armade, britanskega narednika Johna Davisa, britanskega komandanta tanka Davida Welsha ter ameriškega desetnika Billa Taylorja.

Vsak od njih ima serijo misiji, ki so napolnjene z akcijo in temeljijo na zgodovinskih dogodkih. Potem pa je tu tudi multiplayer, ki ti dovoli spopade s tvojimi kolegi ali pa popolnimi neznanci na različnih mapah.

Call of duty je imel nekaj neverjetnih inštalaciji a drugi del je ostal vsem v spominu kakor tista igra, ki si jo prižgal, ko si šolsko torbo vrgel v kot in se izgubil na bojiščih druge svetovne vojne.   

Naštevanje se bo nadaljevalo v naslednjem delu člankov o nostalgičnih igrah. Do takrat pa nam v komentarjih zaupaj, katera računalniška igra tebi prinese prijeten spomin na brezskrbna leta?

Prejšnji članekImej se rad!
Naslednji članekŠtudent, zrihtaj si štipendijo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.