Tarot: Vedeževanje, karte in zgodovina

Vse, kar moramo vedeti o tarotu
Vse, kar moramo vedeti o tarotu Foto: panida wijitpanya on iStock

New age gibanje je doživelo bum v sedemdesetih, a skupaj z neopaganizmom še ne gre nikamor. Vanj si hočeš nočeš vpet, če bereš horoskop, polniš kristale, poslušaš mamo, zakaj čisti čakre, ali vse skupaj črtiš in bi ezoterike najraje obmetaval z vampi. Poleg astrologije, katere prisotnosti v popularni kulturi ne gre zanikati (verjamem, da so bila tvoja dejanja ali občutki že kdaj deležni pojasnila tipa »to je zato, ker si škorpijon«), je na zahodu najbolj priljubljena veja ezoterike vedeževanje iz tarot kart.

Karte so italijanske, prvi pa so z njimi prerokovali Francozi

Vedeževalske karte so nastale na podlagi srednjeveških kart za tarok. Prvi zapisi o igrah taroka so se pojavili na območju današnje severne Italije v prvi polovici 15. stoletja. Popularnost kartanja je v tem času v Evropi naraščala. Igre s kartami so se pri nas pojavile bistveno pozneje kot na Kitajskem ali v Egiptu. Vedeževanje iz tarot kart je nastopilo nekaj stoletij za tem; v poznem 18. stoletju so jih v ta namen začeli uporabljati v Franciji. Takrat je bilo napovedovanje prihodnosti iz tradicionalnih kompletov igralnih kart že ustaljena praksa.

Close-up of a fortune teller reading tarot cards on a table with purple tablecloth
Tarot vedeževanje Foto: Cristian Blázquez Martínez iz iStock

Kaj imajo s tarotom stari Egipčani?

Za popularizacijo tarota v 18. stoletju je bil v veliki meri zaslužen pastor Antoine Court de Gébelin, ki je kartam v eseju leta 1781 pripisal staroegipčansko poreklo. V svoji rekonstrukciji zgodovine tarota razlaga, da se v kartah skriva modrost egipčanskih duhovnikov. Podobe na kartah naj bi se nanašale na starodavno Totovo knjigo. Prvi vedeževalec, ki se je preživljal s tarotom, je bil Jean Baptiste Alliete, znan pod psevdonimom Etteilla. Leta 1783, dve leti po izidu Gébelinovega eseja, je dodelal koncept ezoterične interpretacije kart in z vedeževanjem iz tarota seznanil širšo javnost.

Velika in mala arkana

Kupček sestavlja 78 kart, ki se delijo na veliko in malo arkano. Od 18. stoletja so se pojavile še druge poljudnoznanstvene razlage kart. V 19. stoletju je Eliphas Lévi ponudil alternativo egiptovski razlagi in simbole na kartah povezal z judovsko ezoterično panogo kabalo. Veliki arkani se je posvetil celo psihoanalitik Carl Jung in podobam pripisal arhetipe, ki izhajajo iz koletktivnega nezavednega. Poimenovanje velike in male arkane izvira iz latinske besede arcanum, skrivnost.

Veliko arkano sestavlja 22 kart. Na njih so: Norec, Čarovnik, Visoka svečenica, Cesarica, Cesar, Svečenik, Ljubimca, Kočija, Moč, Puščavnik, Kolo sreče, Pravica, Obešenec, Smrt, Zmernost, Hudič, Trdnjava, Zvezda, Luna, Sonce, Presoja, Svet.

Hand holding tarot cards, major arcana isolated on white background.
Karte tarota in njihov pomenFoto: valiantsin suprunovich iz iStock

Preostalih 56 kart predstavlja malo arkano. Delijo se na štiri vrste: kelihe, palice, meče in novce.

Deset kart je oštevilčenih (torej od asa do desetice), zraven pa so še paž, vitez, kraljica in kralj. Na primeru novcev to pomeni, da imamo asa novcev, dvojko novcev in tako dalje do desetice novcev, paža novcev, viteza novcev, kraljico novcev in kralja novcev – skupno štirinajst kart.

Ilustracij je že nešteto

Najbolj popularni so kompleti marsejskega tarota, Rider-Waite tarota in tarota Tot. Največkrat se vedeževalci poslužujejo postavitve, ki se ji pravi keltski križ in sestavlja deset kart, a postavitev je prav tako kot ilustracij ogromno.

Preberi tudi: Šloganje iz kave.

Prejšnji članekFakulteta za humanistiko: Biti na meji in misliti čez
Naslednji članekVarno na poti s Swandoo avtosedeži

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.