Akisi, punčka, ki nas nasmeji

Akisi je zbirka stripovskih zgodb istoimenske junakinje iz Slonokoščene obale. Prinaša nam izbor zasoljenih zgodbic, ki se zgodijo na ulicah mesta, kjer Akisi živi s svojo družino. V prvi knjigi izvemo marsikaj, kar se nam je kot otrokom podilo po glavi in nas ponovno spomni na čas, ko je bilo vse lepše in lažje.

Avtorica navdih črpa iz svojega otroštva

Avtorica stripa Marguerite Abouet je otroštvo preživela v revnem predelu Abidžana. Starši so jo skupaj z bratom poslali v Pariz, da bi se šolala. Veliko uspeha je požela s svojim prvencem Aya iz Yopougona, s katerim je predstavilo svojo državo. Prav to pa je nadaljevala v stripih o punčki Akisi, ki navdih črpajo iz njenih otroških let. Pri ilustracijah Akisi pa ji pomaga Mathieu Sapin.

Akisi je otroška stripovska serija. Naslovna junakinja prihaja iz Afrike, natančneje s Slonokoščene obale. Iz zgodbe v zgodbo spoznavamo tamkajšnji pisani vsakdan, njeno družino in prijatelje – Akisinega brata Fofana, ki izkoristi vsako priložnost, da bi se znebil svoje sestrice, a mu ta ne ostane dolžna, sošolca in prijatelja Edmonda, ki je neomajno prepričan v svoje supermoči, babico, ki jo že pošteno štiha v križu, a zna teči kot blisk, ko je nuja, opico Bubu, ob kateri Akisi pozabi na neobstoječo mlajšo sestrico, in še marsikoga.

Veliko smeha, veliko srčnosti in veliko zabave. Vse to in še kaj je Akisi s svojimi dogodivščinami na ulicah svojega mesta. Čeprav večini te ulice, kultura in hrana ne bodo niti približno znane, pa nam bodo znane vse ostale otroške vragolije. Nabijanje žoge preko sosedove ograje sproži enake posledice, pa naj si bo to v Šenčurju, Buenos Airesu ali Abidžanu.

Akisi: Marguerite Abouet, prevedla Katja Šaponjić, založba VigeVageKnjige, 136 strani.

Akisi je simpatična in navihana punca, ki svoje življenje rada popestri z nekaj vragolijami in tisočimi vprašanji. Je čisto vsak otrok, ki si ga lahko zamislimo in točno to je tisto, na kar se navežemo med branjem. Spomni nas na naše otroštvo in na čas brezskrbnosti. Akisi je Denis pokora in Sam doma v enem. Srčnost, navihanost in lepa zgodba s čudovitim namenom. V življenju je treba uživati,  če si otrok ali pa če imaš že svoje otroke. S čudovitim prikazom druge kulture in prisrčnimi ilustracijami nam to postane jasno že na začetku knjige.

Naučimo se lahko tudi nekaj malega o vsakdanjih stvareh, kot so lovljenje mačk, ki nam ukradejo ribo in o igranju nogometa. Morda je boljše, če nekaterih Akisinih dejanj ne jemljemo dobesedno, ker se pogosto končajo bolj nabrito, kot bi si mislili na prvi pogled.

Recenzijo nam je omogočila založba VigeVageKnjige.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNaj se slavi pivo!
Naslednji članekNa Gerbičevi na voljo bivalne enote za mlade

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.