Bi rad bil pisatelj? Vse, kar moraš vedeti o samozaložništvu

Že od malih nog sanjariš o objavi svoje knjige. Verjetno vsak dan pišeš v svoj dnevnik in sanjariš o sto in eni zgodbi. Ker pa je slovensko založništvo bolj kot ne izbira za peščico izbranih (in slavnih), ti predlagamo alternativno možnost – samozaložništvo.

Da ne boš kot izgubljena ovca brskal po spletu, smo ti pripravili nekaj nasvetov, ki ti bodo olajšali pot do objave knjige. Paziti moraš na kar nekaj stvari (davki!), da ne omenjamo, kako težko je promovirati lastno knjigo. To pa seveda še ne pomeni, da je objava knjige nekaj nemogočega.

Dekle v rokah drži starinski pisalni stroj

Nasveti dobre vile:

  1. Razjasni svoj pravni status. To je najtežji korak, saj zadeva plačevanje davkov in izdajanje računov. Če si študent, je najlažje, da odpreš popoldanski s.p., da lahko plačaš tiskarja in lektorja ter izdajaš račune. Obstaja tudi možnost, da odpreš polni s.p., če nameravaš delati še kaj drugega kot le objaviti lastno knjigo (od tega žal ne boš preživel).
  2. ISBN kodo dobiš na spletni strani NUK-a. To je tista številka, ki je napisana v vsaki knjigi. Ko je knjiga izdana, moraš NUK-u poslati tudi 4 kopije svoje knjige. To so obvezni izvodi, ki jih NUK mora prejeti.
  3. Izberi kakovostnega lektorja in oblikovalca. Nič ti ne pomaga, če napišeš naslednjega Harryja Potterja, če ti bo v vsakem stavku manjkala vejica. Vložek se ti tu izplača, poleg tega potrebuješ tudi oblikovalca, ki bo ustvaril lepo naslovnico. Smo pač vizualna bitja in najprej nas pritegne slika, potem pa šele opis vsebine.
  4. Promocija je vse. Če ti uspe knjigo izdati in jo že držiš v roki, pride na vrsto naslednji del – spraviti jo do bralcev. Tukaj ti bodo v največjo pomoč družbena omrežja – ustvari si profil na Instagramu in Facebooku in tam redno objavljaj. Svoje prijatelje prosi, da delijo objave. Knjige pošlji v knjižnice.
  5. Je tvoja angleščina odlična? Super. Poskusi z objavo elektronske knjige na Amazonu. Objava je res preprosta in hitra, poleg tega z angleško knjigo dosežeš veliko več bralcev. Ponovno so ti družbena omrežja v veliko pomoč, obrni se na knjižne blogerje, ki bodo prebrali tvojo knjigo in na svojih spletnih straneh objavili recenzijo.
  6. Zadnji nasvet je: ne delaj tega zaradi denarja. Z izdajo knjige ne boš obogatel in niti slučajno se ne boš mogel preživljati samo s pisanjem. Slovenski knjižni trg je pač premajhen. Bo pa nepozabna izkušnja, ko boš svojo knjigo držal v rokah in jo podaril svojim prijateljem. Na zabavah se boš lahko pohvalil, da si pisatelj. Predvsem pa boš uresničil svoje sanje.

Pergamentni zvitek

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKoronavirus okužil tudi tigre in leve
Naslednji članekMinimalizem – priročnik za začetnike
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.