Najboljša darila, ki jih je za božič prejel Harry Potter (in tista, ki so mu jih podarili Dursleyjevi)

Božična darila v Harry Pottru
Božična darila v Harry Pottru Foto: on IMDb

Na seznamu filmov, ki niso božični, pa vendar pričarajo praznično atmosfero, je prav gotovo Harry Potter. Fant, ki je preživel, je prvih enajst let življenja bival v omari pod stopnicami in se praznikov do prihoda na Bradavičarko ni veselil. A božično vzdušje na Bradavičarki je bilo povsem drugačno: lebdeči okraski, sneg v Veliki dvorani, morilski šah in maslenušek. Tudi pod jelko ga je pričakala marsikatera dragocenost, ki bi mu jo bunkeljni zavidali.

Foto: on IMDb

1Lesena flavta

Hagrid je Harryju za njegov prvi božič na Bradavičarki podaril ročno izdelano flavto. Darilo srčnega polvelikana je imelo sprva zgolj sentimentalno vrednost. Kdo bi vedel, da bo Harryja, Rona in Hermiono spravilo preko prve prepreke na poti do kamna modrosti. Miška, troglavega psa, ki je stražil pot do kamna, je namreč lahko uspavala le glasba.

2Plašč nevidnosti

Plašč je bolj dediščina kot darilo, ki ga Dumbledore anonimno doda Harryjevemu božičnemu izplenu. Pripadal je Jamesu, Harryjevemu očetu, in je hkrati prvi primerek lastnine pokojnih staršev, ki ga Harry dobi v roke. Ne le, da se je izkazal za neizmerno uporabnega. Plašč nevidnosti je ena od treh Svetinj, s katerimi lahko čarovnik zavlada Smrti.

3Zobotrebec

Darilo sta Harryju poslala teta Petunija in stric Vernon. Ljubko.

4Pasji piškoti

Vernonova sestra, ki jo Harry v tretjem delu napihne v balon, je za božič še posebej pasja.

ravbarjeva karta
Foto: on IMDb

5Ravbarjeva karta

Ravbarjevo karto, zemljevid Bradavičarke, ki ga je s prijatelji izdelal Harryjev oče, sta mu podarila dvojčka Fred in George. Nista se zavedala, da je karta, na kateri so označeni vsi, ki se nahajajo na šolski posesti, Potterjevo maslo. Harryju sta jo dala kot zgodnje božično darilo, ker bi znala priti prav.

Foto: on IMDb

6Božični pulover

Božični pulover, enak tistim, ki jih družini plete gospa Weasley, je ljubko in pomenljivo darilo. Še posebej za Harryja, ki ga je Ronova mati sprejela kot svojega. Je sploh možno, da nekoga, ki je odraščal s teto Petunijo, darilo ne bi ganilo?

7Nogavice

Vsi smo že kdaj za božič dobili nogavice. Dumbledore nekoč izjavi, da bi se jih zelo razveselil, saj mu kot geniju podarjajo v glavnem knjige. A nihče nogavic ne ceni kot hišni vilinec Trapets, ki ga je Harry osvobodil Malfoyjev s podarjenim kosom oblačila – ponošeno nogavico. Nič čudnega torej, ko za božič od vilinca prejme ravno – sicer sveže – nogavice.

8Siriusov nož

Še eno izvrstno darilo Siriusa Blacka je nož, ki odpre večino mehanskih ključavnic in čarobnih pečatov. Harryju dobro služi, dokler ga ne prekosi ključavnica Oddelka za skrivnosti na Ministrstvu za čaranje.

9Krivdni dnevnik za domače naloge

Hermioni se zdi zvezek, ki v recitira rimane grožnje o posledicah odlašanja z domačo nalogo. Ubogi revi se nenehno dogaja, da je topoglavima fantoma primorana posoditi nalogo za prepisovanje. Kljub temu je bilo dnevnik verjetno manj nadležno zapreti kot uporabljati.

10Rjava denarnica s čekani

Če je darilo pošastno, je za njim kdo drug kot Hagrid. Denarnica, ki preprečuje zapravljanje, ni slaba ideja. Težava je v tem, da zadeva hlasta za prsti tudi, ko želiš denar spraviti.

Foto: on IMDb

11Ognjena strela

Najboljšo metlo na svetu je Harryju podaril boter Sirius Black. Ker je bil ravno takrat na begu pred roko resnice, je darilo poslal anonimno. Harryjeva prejšnja metla, Nimbus 2000, je bila uničena, ko so ga z nje vrgli morakvarji. Darila je bil več kot vesel.

Prejšnji članek10 zanimivih dejstev o božiču
Naslednji članek7 skritih evropskih draguljev za leto 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.