10 zanimivih dejstev o božiču

Portrait of traditional Santa Claus writing letter by fireplace on Christmas eve and smiling, copy space
Foto: SeventyFour iz iStock

Božič ima dolgo in pestro zgodovino, ki zajema stoletja, zato nekatere naše najljubše tradicije segajo dolgo v preteklost. Veliko tradicij prihaja iz vseh koncev Evrope, v zadnjih letih pa se pojavlja tudi vedno več ameriških tradicij.

Božič je bil prvotno verski praznik, ki je praznoval rojstvo Jezusa Kristusa. Zdaj pa je seveda tudi del zahodne kulture. Za mnoge je december božični mesec, in veliko stvari, ki jih počnemo za božič je postalo del naše kulture, na primer obdarovanje ali božični sejmi.

Prepusti se božičnemu duhu z nekaj zanimivimi dejstvi o tem vsem poznanem prazniku.

1. Ljudje pošiljajo božične voščilnice že od leta 1843

making greeting cards for christmas and new year. Children's DIY concept. Handmade crafts on holiday

Leta 1843 se je pričela tradicija pošiljanja božičnih voščilnic, ki je (v sicer precej manjši meri) ohranjena še danes. Sir Henry Cole je takrat delal kot višji javni uslužbenec in je pomagal vzpostaviti to, kar danes imenujemo pošta. Želel je tudi, da bi jo uporabljali navadni in preprosti ljudje. Tako je nastala njegova zamisel o božičnih voščilnicah, ki so jih sprva prodajali samo za 1 šiling (oz. 0,0059 eur). Z leti je tako navada pošiljanja voščilnic postala vedno bolj priljubljena. Tudi več kot 170 let kasneje, še vedno radi svojim prijateljem in družini pošljemo božično voščilnico.

2. Največje božično darilo v zgodovini je bilo poslano leta 1865

The Statue of Liberty over the Scene of New york cityscape river side which location is lower manhattan,Architecture and building with tourist concept
Foto: Tzido iz iStock

Darila so poleg hrane in družine, za večino ljudi ene najboljših delov božiča. Toda, ali veš kaj je bilo največje poslano darilo v zgodovini?

Leta 1865 je Edouard de Laboulaye predlagal darilo Francije Združenim državam, v spomin na njihovo zavezanost demokraciji in počastitev pokojnega predsednika Abrahama Lincolna. Kip svobode je bil uradno posvečen sicer leta 1886 in je od takrat ikonični simbol Združenih držav Amerike.

3. Jingle Bells je bila prva božična pesem v vesolju

Happy couple playing on guitar and singing Christmas song at house party, copy space

Jingle Bells je najljubša božična pesem mnogih ljudi, ima pa tudi prav posebno priznanje. Leta 1965 je postala prva pesem, predvajana v vesolju. Ni le prva božična pesem, ampak prva pesem v vesolju nasploh. Med vesoljskim poletom Gemini 6A, so jo astronavti predvajali kot potegavščino.

4. Okrasni trakovi iz bleščic so bili prvotno izdelani iz pravega srebra

Artificial Christmas tree decorated with red-gold balls and tinsel. New Year decor concept
Foto: megaflopp iz iStock

Okrasni trakovi iz bleščic so med bolj znanimi božičnimi okraski po vsem svetu. Znani so predvsem po tem, da so bleščeči in glamurozni. Da bi ustvarili bleščeč učinek, so jih prvotno izdelovali iz ekstrudiranega srebra. Prvič so jih uporabili v Nemčiji pred stoletji, a ker srebro hitro potemni, so začeli uporabljati tudi druge kovine. Dandanes pa so bleščeči trakovi izdelani iz različnih vrst plastike, zato so tudi lažji in veliko cenejši.

5. Prvotni recept za angleški božični puding je vseboval meso

Christmas Pudding decorated with holly leaves  on red background
Foto: nickyp2 iz iStock

V 14. stoletju je bil božični puding vrsta kaše, pripravljene iz ovčjega in govejega mesa, skupaj z začimbami, vinom, rozinami, ribezom… Sčasoma so ljudje poleg jajc in suhega sadja počasi dodajali več alkohola, dokler nismo na koncu dobili božičnega pudinga, kot ga poznamo danes. Le ta pa je sedaj brez mesa. Preveri tudi 3 recepte za božične piškotke.

6. Božiček ni bil vedno oblečen v rdeče

Front view portrait of traditional Santa Claus smiling at camera resting head on arms with christmas tree in background

Pogost mit je, da je bil Božiček zelen. Nato naj bi v zgodnjih 1900 Coca-Cola uporabila njihovo rdečo barvo za svoje marketinške kampanje. Čeprav je to do neke mere res, je ameriški karikaturist Thomas Nast že leta 1870 prikazal Božička v rdeči barvi. Sodobna upodobitev Božička z rdečimi lici in velikim trebuhom, majhnimi očali in sijočim nasmehom, je tisto, za kar se lahko zahvalimo Coca-Coli. Dandanes si težko predstavljamo Božička brez bele brade in rdeče obleke.

7. Božiček ima svojo poštno številko

Santa Claus mailbox full of children letters. Christmas and new year winter concept background. 3d illustration
Foto: Bet_Noire iz iStock

Vsi vemo, da ima Božiček 24. decembra pomembno delo in ve, kje vsi živijo. A tudi Božiček ima svoj naslov oziroma poštno številko. Medtem ko je Božičkov dom severni tečaj, ima Kanada rezervirano poštno številko, na katero lahko otroci pošiljajo svoja pisma.

Kanadska pošta vsako leto pomaga Božičku odgovoriti na tisoče pisem, ki so mu bila poslana z vsega sveta, na naslov Božiček, Severni pol, H0H0H0, Kanada.

8. Beseda “Xmas” ni nova

xmas, word letters, holiday

Glede na to, da v modernejših časih radi krajšamo besede, bi lahko sklepali, da je beseda “Xmas” nov izum. Toda takšno črkovanje besede sega vse do leta 1500. V grški abecedi je črka X grški znak “chi”, ki je tudi prva črka grškega imena za Kristusa. Črka X je bila tako pogosto uporabljena kot okrajšava za Kristusa. Beseda “mas” izvira in cerkvene službe, tako da ko oba združimo, dobimo Xmas, kar dobesedno pomeni “božič”.

9. Rudolf je bil marketinška ideja

Santa Claus are near his reindeers in snowy forest.

Rdečenosi jelenček je postal sestavni del božične kulture in vsi poznamo zgodbo o ubogem Rudolfu, ki se poskuša razumeti z drugimi severnimi jeleni. Malo kdo pa ve, da je bil ustvarjen za marketinško kampanjo. Ameriška veleblagovnica Montgomery Ward je leta 1939 želela izdelati zabavne pobarvanke, ki bi jih podarila otrokom. Prav tako, pa so želeli za knjigo ustvariti tudi pesem.

Tako se je rodil naš najljubši severni jelenček Rudolf, ki je postal prava kulturna ikona za otroke po vsem svetu. Zgodba o Rudolfu pa govori tudi o tem, zakaj ne bi smeli ustrahovati drugih samo zato, ker so videti drugače, temveč jih objeti in sprejeti.

10. Pajki so tradicionalni vzhodnoevropski božični okras

Industrial brick living room interior design with Christmas tree and gift boxes. New Year celebration. Loft Apartment

V mnogih vzhodnoevropskih državah, zlasti v Ukrajini, je najti pajka ali pajkovo mrežo na božičnem drevesu simbol sreče. Te dežele imajo namreč legendo o božičnem pajku, ki pripoveduje, da je v majhni koči živela revna vdova s svojima otrokoma. Niso si mogli privoščiti okrašenega božičnega drevesca, a ko so se na božični dan zbudili, so ugotovili, da je drevesce prekrito z elegantno pajčevino, ki je bila iz zlata in srebra. Od tistega dne dalje, vdova in njeni otroci, niso nikoli več živeli v revščini.

Maša Kraljič

Junior novinar

Prejšnji članekRaziskave vesolja ne obetajo, zdaj grozijo še rakotvorne snovi
Naslednji članekNajboljša darila, ki jih je za božič prejel Harry Potter (in tista, ki so mu jih podarili Dursleyjevi)
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.