Nobelova nagrada za književnost gre podporniku Miloševića

Letos sta bil podeljeni dve Nobelovi nagradi za književnost. Za letošnje in lansko leto, ker lani ni bila podeljena zaradi škandalov, ki so pretresali akademijo, ki jih podeljuje. Nagradi sta šli poljski pisateljici Olgi Tokarczuk in avstrijskemu pisatelju Petru Handku.

Olga Tokarczuk je avtorica, borka za pravice živali in večkrat nagrajena psihologinja. Uvrščena je v sam vrh poljske proze, drži pa se tem umiranja in smrti. V slovenščino je prevedenih pet romanov. Beguni, Pravek in drugi časi, Jakobove bukve, Pelji svoj plug čez kosti mrtvih in Dnevna hiša, nočna hiša.

Olga Tokarczuk
Olga Tokarczuk

Pri dobitniku letošnje nagrade pa je sprožile več neodobravanja kakor aplavza. Avtor Peter Handke je bil podpornik nekdanje Jugoslavije in njenega srbskega voditelja Slobodana Miloševića. V svoj opus kontroverznih izjav tako spadajo zanikanje genocida v Srebrenici, kritika Natovega bombardiranja Srbije in pa udeležitve na Miloševićem pogrebu.

Peter Handke
Peter Handke

Odločitev bo še nekaj časa sprožala polemike, a če se za trenutek posvetimo le njegovim delom lahko vidimo, da je sin Slovenke eden najvplivnejših evropskih pisateljev. Njegova dela so Kaspar, Zmerjanje občinstva, Še vedno vihar, Vratarjev strah pri enajstmetrovki in drugi.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekČajčkanje > kofetkanje
Naslednji članekPostani kripto pismen
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.