Povračilo: Gert Ledig oriše grozote druge svetovne vojne

Že sama življenjska zgodba avtorja Gerta Lediga je neverjetna in njegova knjiga Povračilo ne zaostaja niti za milimeter. Knjiga je bila izdana že leta 1956 in na začetku odobravana, nato pa bila odstranjena s prodajnih polic. Šele nekaj mesecev pred Ledigovo smrtjo leta 1999 pa je Povračilo doživel ponatis. Gert Ledig se je posthumno uvrstil med najbolj pomembne nemške avtorje, ki so pisali o drugi svetovni vojni.

Bombardiranje ni edina grozota knjige

V eni uri. V zraku, na zemlji in pod njo, v neimenovanem nemškem mestu. Bombniki spuščajo svoj smrtonosni tovor. Spodaj, sredi inferna zažigalnih bomb, skušata, ujeta v gorečem stanovanju, starejša zakonca dostojanstveno preživeti svoje zadnje trenutke. V sosednji ulici moški v obupu išče svojega sina, a naleti le na četo pijanih vojakov. Pred maturo mobilizirani dijaki upravljajo protiletalsko orožje na zgornji ploščadi bunkerja, pod njimi na stotine civilistov čaka na konec zračnega napada … kmalu se jim bo pridružil pilot sestreljenega ameriškega letala, ki se s padalom počasi spušča med plameneče ruševine …

Morda lahko po prebrani zadnji strani ugotovimo, zakaj točno je bila knjiga tako kmalu po vojni neodobravana in nesprejeta. Ledig se s popolno hladnostjo in distanciranjem od čustev osredotoča na grozote bombardiranja in vojne same. Knjiga je za tiste, ki se zavedajo grozot druge svetovne vojne in jih ne moti grozovit in krvav konec.

Nekateri liki se nas dotaknejo in do njih čutimo močno povezanost in empatijo. Drugi liki pa v nas vzbujajo občutek gnusa in ogabnosti, a tako je v Povračilu od začetka do konca. Veliko je likov, ki obstajajo le v eni uri in nekoliko več, ko se dogaja bombardiranje neznanega mesta. Liki, obdani s terorjem bomb in drugih ljudi v trenutkih, ko se zatekajo k svojim zadnjim upom. Na večino teh upov pa se Ledig obrača s pridihom cinizma in bralcu sploh ne omogoča dejanske povezanosti do molitve ali drugega zatočišča.

Gert Ledig: Povračilo, prevedel Marko Košan, založba Beletrina, 228 strani.

Lastne izkušnje in neodobravanje težke tematike

Kot nekdo, ki je preživel vojno, se Ledig ni dal motiti vodilom leposlovja in je pisal iz lastnih izkušenj, ko je v času bombardiranja ležal v bolnici. Tako ne »špara« pri grozotah vojne in na račun tega smo bralci priča kremacijam, letečim udom, litrom krvi, posilstvom in drugim zločinom. Celotno knjigo bi si lahko opisali kot trenutek, ko smo prvič videli uvodni izsek filma Reševanje vojaka Ryana. Branje z odprtimi usti nam ne uide od prvih nekaj strani pa vse do konca.

Gert Ledig je eden tistih, ki sproži vprašanje, koliko mojstrovin nismo prebrali zaradi določenih pogojev. Ko pa je govora o literaturi iz druge svetovne vojne, se Povračilo uvršča v sam vrh omenjene tematike. Kaos, groza in more druge svetovne vojne.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKomentar: Smo študentje spet pozabljeni?
Naslednji članekHuawei spodbuja inovativnost razvijalcev z naprednimi tečaji na konferenci Web Summit
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.