Razkrivamo mite: zakaj vampirji ne marajo česna

Vampirji morda niso več moderni, ampak vsi se dobro spomnimo obsesije s Somrakom in Vampirskimi dnevniki. Čeprav je mit o krvosesih tam malce prirejen, imajo vampirji običajno nekaj skupnega – ne marajo česna.

Vampir pravi ne
Če te je strah teh bitij, si omisli ogrlico iz česna

O teh nesmrtnih bitjih obstaja kar nekaj mitov in to po vsem svetu. Skoraj vsi imajo skupnega to, da jih česen odganja. Včasih so česen sicer obešali kot zaščito pred volkodlaki in drugimi zlobnimi bitji. Tako da vampirji niso edini, ki ne marajo te začimbe.

Zakaj je česen tako poseben? Prva stvar, ki jo zaznamo, je seveda vonj. Vampirji imajo močno razvite čute, tako da jim česen še posebej odurno smrdi. Kdo pa hoče priti blizu nečemu, kar smrdi – jaz se kumar izogibam v širokem loku.

Damon iz Vampirskih dnevnikov
Kdo pa rad voha nekaj, kar mu smrdi?

Vampirstvo naj bi se prenašalo preko krvne okužbe in ker je česen naravni antibiotik, je ta nesmrtna bitja strah, da se ne bi spremenili v trupla. Včasih so ljudje tudi mislili, da so bolezni zlo. Zato česen hkrati predstavlja zdravilo in obrambo pred zlom.

Nekateri pa pravijo, da naj bi česen odpiral tretje oko. Tako naj bi hitreje prepoznali, če se okoli nas sprehaja kak svetleči nesmrtnež. Se je pa omemba česna kot odganjalca vampirjev pojavila že v Drakuli.

Česen na rolki
Česen deluje kot naravni antibiotik.

Če torej verjameš v obstoj prelepih in nevarnih vampirjev, si okoli vratu obesi šop česna. Lahko ti garantiramo, da bo vonj odgnal vse nepridiprave.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekMeatless Monday: 3 zdravi veganski obroki
Naslednji članekDinna: Biti pravi glasbenik je več kot le tisto, kar vidimo od zunaj

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.