S Knjigo Tožibaba se lahko učimo tudi starejši

Obstajajo otroške knjige in obstajajo knjige za otroke, ki jih lahko brez težav preberemo tudi starejši. Ena izmed njih je Knjiga tožibaba, ki brez večjih težav pade v obe kategoriji. Prekrasna balada o tem, kaj se skriva za pusto fasado. Čudovito ilustrirana in s fantastičnimi opisi oziroma rimami je to lahko knjiga, ki si jo lahko študentje zacahnemo za branje našim otrokom.

Knjiga Tožibaba o muhi, ki nam vse pokaže

Kaj bi počel, če bi bil za en dan muha? Verjetno si že vsaj enkrat v življenju slišal to vprašanje in močno razmišljal o svojem odgovoru. No, da ne razmišljaš preveč, se lahko napotiš po poti muhe tožibabe, ki je protagonist te slikanice. Muhica v dvigalu vidi pisano druščino oseb. Od mladih, starih, nasmejanih, resnih, utrujenih in živahnih. Vprašanje pa je, kaj se skriva za vso to fasado in kakšne so te osebe v resnici. In muhica nas odpelje na potovanje, kjer odkrivamo ozadje teh obrazov in počutja.

Knjiga tožibaba: Lisa Aisato, prevedla Marija Zlatnar Moe, 34 strani ,založba Ocean.

Predsodki, predvidevanja, ugibanje na prvo žogo ali še kakšna druga besedna zveza, ki jo lahko s tem povežemo. Vse to nam pojasni muhica, ki nam prikaže, kakšne so te osebe znotraj štirih sten. In s tem mladim bralcem pokaže, da ni pametno predvidevati, kakšna je oseba, sodeč le po videzu. Nikoli ne moremo vedeti, kako se oseba počuti ali skozi kakšne čase gre.

Za otroke in za starejše pa bo sila zabaven tudi jezik, ki se uspešno vrti v prekrasnih rimah. Tako je lahko ta knjiga tudi odlično orodje za širjenje besednega zaklada in ne le pomoč pri samo podobi ter obsojanju drugih. Enako fantastične pa so tudi ilustracije avtorice Lise Aisato, ki bodo bralcem zelo karikaturno prikazale atribute določenih likov.

Ena izmed strani iz slikanice Knjiga tožibaba
Ena izmed strani iz slikanice Knjiga tožibaba (vir: Ocean.si)

Čeprav je knjiga namenjena mlajšim, se lahko iz nje ogromno naučimo tudi starejši. Res je sicer, da bi morali te osnove že poznati, a zadnje čase ugotavljamo, da ni vedno tako. Bodimo bolj prijazni in premislimo o tem, kar bomo rekli, še preden odpremo usta. Ne obsojajmo ljudi, saj ne poznamo njihove zgodbe. Če pa vse to ne pomaga, potem pa preberite Knjigo Tožibaba še enkrat.

Recenzijo nam je omogočila založba Ocean.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKoda namena: Katero naj izberem?
Naslednji članekOlimpijska bakla na 121-dnevno potovanje po Japonski

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.