Olimpijska bakla na 121-dnevno potovanje po Japonski

Štafeta olimpijske bakle za olimpijske igre 2021 v Tokio je začela potovati po Japonskem. Včeraj, 25. marca zjutraj, je odrinila iz prefekture Fukushima. Po 121-dnevnem potovanju bo julija prispela v Tokio. Tam se bodo 23. julija začele olimpijske igre, ki so bile, tako kot pot plamenice po japonskih prefekturah, prestavljene za eno leto.

»Olimpijski ogenj je bil prižgan tiho in močno, ves svet je bil v zadnjem letu v težkih razmerah«, je na uvodni slovesnosti dejala Seiko Hashimoto, vodja olimpijskega organizacijskega odbora v Tokiu in dodala, da upa, da se bo ta plamen spremenil v luč upanja povsod po Japonski in tudi drugod. Slovesnost je potekala le z omejenim številom udeležencev, da bi preprečili širjenje virusa.

Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) so ob dogodku v sporočilu za javnost zapisali, da se svet sooča z izzivi, ki bodo vplivali tudi na šport. »Toda 19 tednov pred začetkom iger v Tokiu nam samozavest dajejo številni ukrepi po svetu za ustavitev širjenja virusa, kar nam tudi omogoča, da smo popolnoma predani izpeljavi olimpijskih iger,« so optimistični pri MOK.

Tokyo 2020 Olympic torch begins long journey across Japan

Baklo olimpijskih iger so prižgale članice japonske ženske nogometne reprezentance: prva je z ognjem v roki tekla Azusa Iwashimizu, 34-letna nogometašica iz japonske prefekture Iwate.

Plamen je iz Grčije prispel marca 2020. Od preložitve olimpijskih iger je bil na ogled v 14 prefekturah po Japonskem. Olimpijsko baklo bodo do Tokia prenesli skozi 859 občin, pri tem naj bi sodelovalo 10.000 tekačev. Kot so že sporočili, na letošnjih olimpijskih igrah tujih gledalcev ne bo.

Prejšnji članekS Knjigo Tožibaba se lahko učimo tudi starejši
Naslednji članekNatečaj Zborovska fotopromenada v središču Ljubljane

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.