Varuhi časa so slovensko potovanje skozi čas (in to kakšno)

Varuhi časa je slovenski mladinski domišljijski roman in prvi, ki ga je napisala Janja Naglič. Zgodba o treh prijateljih, ki se nepričakovano znajdejo v letu 1246. Ana, Matej in Luka tam spoznajo kraljeviča in princeso, ki jima predstavita življenje v preteklosti. Skupaj pa potem odkrivajo, zakaj so se znašli v preteklosti in kako priti nazaj v sedanjost. To je prvi roman Janje Naglič in edino kar lahko mi še storimo je to, da pogledamo kako se je odrezala.

Varuhi časa so potovanje skozi (v) čas

Potovanje v času je tema, ki je v leposlovju zelo pogosta. Najbolj znane knjige o potovanju v čas so Časovni stroj (H.G.Wells), Namig v času (Madeleine L’Engle) in Žena popotnika v času (Audrey Niffenegger). Vsaka izmed knjig ima drugačno zgodbo in pravila potovanja v času. A delijo si prav to, potovanje v času. Dokler ne bomo vedeli točnih pravil potovanja skozi čas, si jih lahko vsak avtor izmisli po svoje. Tako je lahko čas nekaj, kar lahko vsak ukrivlja čisto po svoje. Vseeno pa si izmisliti zgodbo o potovanju skozi čas ni tako lahka naloga. Držati se moraš pravil, ki jih sam določiš in če jih prekršiš, lahko nastane luknja v zgodbi. Svojih pravil pa se je dobro, skoraj odlično držala Janja Naglič. Vsekakor se v glavi kot bralec sprašuješ, kaj bi bilo, če … Kar pa se tiče zgodbe in časa, je vse odgovorjeno, a na koncu vseeno ostane vprašanje, kako se na račun dogodka v preteklosti, spremeni prihodnost.

Janja Naglič: Varuhi časa, Založba Primus, 260 strani.

Čeprav so v zgodbi uporabljena slovenska imena, nam nikoli ni čisto zares pojasnjeno, kje se zgodba dogaja. Ampak tega nam niti ni treba vedeti, saj je dežela kjer se vse dogaja, lepo razložena in si vse lahko predstavljaš. Skoraj vedno napeto dogajanje popestri dialog naših junakov in njihovih »kolegov«. Z željo izdati čim manj o knjigi, bom dodal zraven tudi nasvet. Za presenečenje v knjigi raje ne beri zadnje plati knjige, saj ravno ta izda pomemben dogodek.

Varuhi časa
Varuhi časa

Varuhi časa so mladinski roman kot se šika

Roman ima vse, kar se od mladinskega romana pričakuje. Prijateljstvo, ljubezen in humor. Vse to pa ne pomeni nič slabega, saj je vsega toliko, da si želiš še več. To pa je glavni adut knjige Varuhi časa. Ko jo prebereš do konca, si želiš nadaljevanja. Morda pa nas avtorica v prihodnje preseneti z drugim delom (upam).

Varuhi časa je čaroben primer mladinske knjige o prijateljstvu, zvestobi, ljubezni in seveda potovanju skozi čas. Avtorica Janja Naglič je skupaj z ilustratorjem Markom Štrucem (čudovite risbe mimogrede), ustvarila eno redkih slovenskih knjig o skoku v preteklost in prihodnost. Kot velik oboževalec mladinskih romanov, predvsem s pridihom zf-ja, sem bil nad knjigo zelo pozitivno presenečen. Prvi roman avtorice in močno upam, da ni zadnji, saj je slovensko leposlovje dobilo zelo kakovostno avtorico mladinskega domišljijskega žanra.

Recenzijo nam je omogočila založba Primus.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 nenavadnih stvari, ki so se v času karantene zgodile doma
Naslednji članekIšče se prodajnik
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.