10 nenavadnih stvari, ki so se v času karantene zgodile doma

Close up rear view of woman have webcam virtual digital conference with multiracial diverse colleagues on laptop. Female employee speak talk on video call or online team meeting with coworkers.
Foto: fizkes iz iStock

Trenutno stanje na srečo ne povzroča zgolj nevšečnosti – spodbuja tudi iznajdljivost človeške vrste. Čas, preživet v svojih rezidencah, je mnoge ljudi spravil v melanholično obujanje spominov na čas pred virusom ter v njih zbudil neustavljivo željo po ponovni normalizaciji življenja.

Nekateri so si ga uspešno (ne)normalizirali. Doma se godi marsikaj …

1. Okoli postelje pretekel 100 kilometrov

V času karantene je potrebno ohranjati svoje telo v ustrezni formi (kmalu bo poletje!) in na vsake toliko časa na balkonu preteči kakšen maratonček. Če to ni dovolj, priporočamo 100 kilometrov okoli svoje postelje.

Teka doma so se lotili številni nadobudni športniki, kar precejkrat pa se je v medijih pojavilo ime ruskega tekača na dolge proge. Gre za Dimitryja Yakukjnyja, ki se je lotil 100-kilometrske dirke okoli svoje postelje (na kateri je po koncu športne prireditve verjetno sladko zaspal.)

Zadnjih 9 mesecev se je namreč intenzivno pripravljal na 250-kilometrsko dirko v Maroku, a je zaradi odpovedi tekme njeno prizorišče prestavil v zasebnost svoje spalnice, zadovoljil pa se je s pičlimi 100 kilometri. Tek je trajal 10 ur in 19 minut njegovega izjemno zanimivega življenja. Navijačev ni manjkalo – spodbujali so ga otroci in žena.

2. Maraton na balkonu

Pa poglejmo še v Francijo. Tudi ta prigoda spada pod rubriko tek. 32-letni Elisha Nochomovitz se je odločil za klasično dolžino maratona (42 kilometrov), ki jo je premagal kar na svojem balkonu. (Le kaj bi porekel grški vojak Filipid, prvi tekač maratonske razdalje? Verjetno si ni mislil, da bodo ljudje v spomin na njegov žal usodni tek prirejali maratone – še manj, da jih bodo prirejali na lastnih ne več kot 7 metrov dolgih balkonih.)

Za 42-kilometrsko razdaljo je francoski tekač sicer porabil 6 ur in 48 minut, kar je skoraj dvakrat počasneje od njegovega osebnega rekorda. A nič ne de – čestitamo.

3. Virtualne kolesarske dirke

Ob misli na domače kolesarjenje si običajno predstavljamo starejše gospe na sobnih kolesih, trudeč se izgubiti tistih nekaj odvečnih kilogramov. A tokrat ni bilo tako. V času karantene so od doma kolesarili tudi številni profesionalni športniki. Še več – organizirano je bilo pravo tekmovanje.

Gre za prvo virtualno dirko po Italiji (po virtualni Italiji pravzaprav, ker jo je vsak odkolesaril doma), ki se ji je doslej pridružilo že več kot 10.000 kolesarjev in še ni končana. Organizatorji sprejmejo vsakega kolesarskega navdušenca, ki pa mora imeti posebno računalniško opremo in ustrezne aplikacije. Doma je kolesaril tudi naš Primož Roglič.

Statistika padcev in prerivanja med tekmovalci na tej tekmi bo verjetno izjemno pozitivno vplivala na podatke o kolesarskem fair playu.

4. Skok ob palici od doma

Od doma je poteka tudi ena tehnično najzahtevnejših atletskih disciplin – skok ob palici. Seveda ne v dnevni sobi ali spalnici – to bi bilo precej absurdno in povsem neizvedljivo. (Čeprav se je nekdo lotil tudi tega, poglej video).

Trije vrhunski tekmovalci v skoku ob palici (olimpijski prvak Renaud Lavillenie, nosilec svetovnega rekorda Armand Duplantis in dvakratni svetovni prvak Sam Kendricks) so se med seboj pomerili na virtualni atletski tekmi, ki so jo prenašali preko spleta, tekmovali pa so na domačih dvoriščih. Manjkal ni niti zabavni komentator.

5. Deseteroboj v majhni sobici

Po spletu je zaokrožil posnetek še enega atleta, ki mu je bilo v karanteni očitno nekoliko dolgčas. Italijanski deseterobojec Simone Carioli je opravil vseh 10 atletskih disciplin kar v svoji sobi (na malo drugačen način.)

Decathlon in a Room - Story of a bored Italian Decathlete

 

 

6. Tenis prek balkonov

Preden zaključimo s športom omenimo še nove načine igranja tenisa. Tenis z balkona na balkon, tenis s strehe na streho, tenis prek ograje … Sliši se zabavno. Dokler žogica ne zgrmi v globino.

Residents on lockdown in Spain and Italy perform extraordinary workouts

 

 

7. Koncerti z balkonov

Športu sledi kultura. O prepevanju v številnih mestih z domačih balkonov smo že poročali, na balkonih pa se je pojavljala glasba vseh žanrov, od opernih arij do domačih popevk in techno glasbe.

Svojih oboževalcev niso na cedilu pustili številni glasbeniki, ki so imeli koncerte kar preko spleta. Dekle iz Pariza je imelo prav veličasten balkonski koncert, končan s stoječimi ovacijami.

Singing Hallelujah from the balcony in Paris

 

8. Balkonska ljubezen

Ljubezen se širi še hitreje kot koronavirus in v ameriškem New Yorku se je zgodila prav nenavadna ljubezenska zgodba. Nič hudega sluteči newyorčan se je nekega dne s svojega balkona na prvi pogled zaljubil v dekle, ki je plesala na strehi svojega bloka. Svojo telefonsko številko ji je poslal kar z dronom. Fantje, priporočamo! Delovalo je.

Po dopisovanju sta se zmenila za večerjo – on na balkonu, ona na svoji strehi. Držimo pesti, da si bosta všeč tudi od blizu.

Man Under Quarantine Sparks Romance With Neighbor Via Drone

 

9. Poročeni od doma

Od doma potekajo tudi malo resnejše ljubezenske zadeve. Nekateri pari so se res močno želeli poročiti in številne države so priznale sklepanje zakonov prek spleta. Priče so tako opravile svoje delo z domačega naslanjača, prek spleta so jedli poročno torto, se zabavali in prepevali. Le posipanje mladoporočencev z rižem, kar simbolizira obilje in plodnost, je bilo onemogočeno. Upajmo, da bo zakon vseeno srečen, ploden in obilen.

10. Filter krompirja

Najboljše za na konec.

Trenutne razmere zahtevajo službene sestanke od doma, na enem izmed takšnih spletnih srečanj pa se je zgodila manjša neprijetnost. Šef sestanka je na svojem računalniku pomotoma vključil filter krompirja ter ga (žal?) ni več znal izključiti. Ves sestanek je tako svojim podrejenim dajal navodila v nenavadni podobi – kot krompir. Svoje metamorfoze iz človeške oblike v navaden gomolj se bo verjetno spominjal kar dolgo, še dlje, upam si trditi celo za vedno, pa se je bodo njegovi uslužbenci.

Šefa verjetno ne bodo mogli nikoli več jemati povsem resno.

 

Prejšnji članekFilmi, ki si dejansko zaslužijo predelavo
Naslednji članekVaruhi časa so slovensko potovanje skozi čas (in to kakšno)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.