11 zanimivih dejstev o Van Goghu

Zanimivosti o Van Goghu
Zanimivosti o Van Goghu Foto: on vangoghmuseum

Vincent van Gogh velja za enega najzanimivejših umetnikov v zgodovini. Je eden najslavnejših umetnikov – zanj je slišal praktično že vsak, vendar pa je bil v času svojega življenja reven in komaj poznan. Ko bi le vedel, kako slaven je zdaj in kako občudovana so njegova dela.

Kljub njegovi trenutni slavi, mnogi ljudje ne vedo prav veliko o njem in njegovem življenju. V nadaljevanju torej predstavljamo 11 zanimivih dejstev o van Goghu.

11Obstajali so 4 moški po imenu Vincent van Gogh

Vincent van Gogh ni bil edini z njegovim imenom v družini. Umetnik je dobil ime po svojem mrtvorojenem starejšem bratu, ki je dobil ime po njunem dedku.

Tudi njegov drugi brat Theo van Gogh je svojega otroka poimenoval Vincent.

10Slikati je začel šele pri 27 letih

Van Gogh je za čopič poprijel relativno pozno – šele pri 27 letih in je bil večinoma samouk. Njegove zgodnje slike niso pisani prikazi, ki jih pozna večina ljudi. Ko je začel slikati je uporabljal dolgočasno paleto barv in naslikal nekaj ostrih realnosti življenja. Revščina in finančna stiska sta bili pogosta tema mnogih njegovih zgodnjih del.

Slika Revni in denar (ang. The Poor and Money) iz leta 1882 prikazuje kako je slikal na začetku svoje kariere.

Šele kasneje v svoji umetniški karieri je začel uporabljati žive barve, po katerih je tako znan.

9Bil je dober prijatelj s Paulom Gauguinom

Van Gogh in Paul Gauguin sta se spoznala v Parizu leta 1887. Pogosta sta slikala skupaj, vendar sta bila slogovno različna.

Njegovo prijateljstvo z Gauguinom naj bi se končalo po incidentu z odrezanim ušesom, v katerega sta bila vpletena oba (več o tem pa v nadaljevanju).

Leta 1888 je van Gogh v pismu bratu Theu o Gauguinu napisal: “Gauguin mi daje pogum, da si predstavljam, in stvari domišljije dejansko dobijo bolj skrivnosten značaj.”

8Njegovo življenje je dokumentirano v številnih pismih, ki jih je napisal

Van Gogh je v svojem življenju napisal več kot 800 pisem svojemu bratu in tesnemu prijatelju Theu, prijateljema umetnikom Paulu Gauguinu in Emilu Bernardu ter mnogim drugim. Veliko pisem je brez datuma, vendar so zgodovinarji uspeli večino pisem razporediti v kronološki vrstni red.

Ta pisma so najobsežnejši vir informacij o van Goghovem življenju in nudijo okno v van Goghov svet.

Van Gogh in njegov brat Theo sta si izmenjala več kot 600 pisem. Ta pisma pripovedujejo zgodbo o njunem vseživljenjskem prijateljstvu ter van Goghovih umetniških pogledih in teorijah. Theo je hranil vsa van Goghova pisma, van Gogh pa je shranil le nekaj pisem, ki jih je prejel. Po smrti obeh bratov, je Theova vdova Johanna van Gogh zbrala in uredila vsa pisma. Večina pisem je bila objavljenih leta 1914.

Večino njegovih pisem lahko prebereš tukaj.

7Preden se je razglasil za umetnika, je preizkusil številne druge kariere

van gogh, ear, delusion
Foto: geralt iz Pixabay

Van Gogh je bil slikar le zadnje desetletje svojega relativno kratkega življenja. Pred slikanjem se je preizkusil v številnih drugih poklicih, kot je trgovec z umetninami (kot njegov brat Theo), šolski učitelj in pridigar.

Na teh področjih ni imel veliko uspeha, in se je v pismu Theu leta 1880 napovedal kot umetnik. Nato je potoval po Belgiji, Nizozemski in Franciji, da bi uresničil svojo umetniško vizijo.

6V času, ko je bil umetnik, je bil izjemno zaposlen

oil painting, night view, van gogh
Foto: ann5660 iz Pixabay

Van Gogh je imel kot umetnik razmeroma kratko življenje, vendar je v približno 10 letih ustvaril okoli 2100 umetniških del, vključno s približno 860 oljnimi slikami. Številne njegove slike so nastale v zadnjih dveh letih njegovega življenja.

Občudovanja vredno je, da je kljub finančni stiski in duševni bolezni, ustvaril večjo količino umetnin, kot jih lahko ustvari večina umetnikov v življenju, veliko daljšem od njegovega.

5Njegov “Portret dr. Gacheta” je bil leta 1990 prodan za 82,5 milijona dolarjev

Portret Dr. Gacheta
Portret Dr. Gacheta

Van Gogh je ustvaril eno najdražjih slik v zgodovini. Njegov portret dr. Gacheta, ki ga je naslikal leta 1890, je bil leta 1990 prodan za neverjetnih 82,5 milijona dolarjev. Ni slabo glede na finančne stiske, ki jih je trpel večino svojega življenja.

4V svojem življenju ni doživel velikega komercialnega uspeha

Rdeči vinogradi
Rdeči vinogradi

Van Gogh naj bi v časi svojega življenja prodal samo eno sliko, in sicer “Rdeči vinogradi blizu Arlesa” (ang. Red Vineyards Near Arles). Če bi živel malo dlje, bi morda imel priložnost izkusiti nekaj sadov svoje poznejše slave.

3Boril se je z duševno boleznijo

Van Gogha je večji del življenja mučila duševna bolezen. Nekaj časa je preživel v psihiatričnih bolnišnicah, vključno z obdobjem v Saint-Rémyju.

Dokazi kažejo, da je imel manično depresijo in je trpel za psihotičnimi epizodami in blodnjami. Mnogi sodobni psihiatri so poskušali diagnosticirati Van Gogha z možnimi diagnozami, vključno s shizofrenijo, porfirijo, sifilisom, bipolarno motnjo in epilepsijo.

Zanemarjal je tudi svoje telesno zdravje s slabo prehrano in čezmernim pitjem alkohola. Ali je to prispevalo k njegovemu slabemu duševnemu zdravju, ni znano.

2Odrezal si je uho

Portret s povitim ušesom
Foto: on https://en.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

Obstaja veliko teorij, ki obkrožajo incident z van Goghovim odrezanim ušesom. Ena od priljubljenih teorij pravi, da si je van Gogh z britvico odrezal levo uho, potem, ko se je sprl s kolegom umetnikom Paulom Gauguinom. Nato je odrezano uho zavil v papir in ga oddal ženski v bordelu, ki sta ga oba z Gauguinom pogosto obiskovala.

Druge teorije kažejo, da mu je Gauguin odrezal uho. Kaj se je zares zgodilo še dandanes ne vemo in morda bo za vedno ostalo skrito v tančici skrivnosti.

1 Leta 1890 je naredil samomor

landscape, scene, scenic
Foto: Prawny iz Pixabay

Van Gogh se je 27. julija 1890 ustrelil v prsi in dva dni zatem umrl. Domneva se, da je do streljanja prišlo na pšeničnem polju, kjer je slikal. Po streljanju se mu je uspelo vrniti v svojo rezidenco, kjer sta ga oskrbela dva zdravnika. Vendar je na koncu zaradi okužbe umrl.

Po besedah njegovega brata Thea so bile njegove zadnje besede “Žalost bo trajala večno.”

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRdrawpaintacademy.com
Prejšnji članekSuper Spot v Supernovi Ljubljana Rudnik vabi na nedeljsko kosilo in zabavo
Naslednji članekČudovita pridobitev slovenske univerze, ki bo v pomoč celemu mestu

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.