»Marca bo zelo pestro«

Tradicionalni študentski mesec kulture, poimenovan Skulturaj se,  ki poteka v okviru ŠOU v Ljubljani, je zaživel s prvim dnem v marcu in tudi letos ponuja pestro paleto kulturno-umetniških dogodkov. Večina je brezplačnih, vrhunec meseca pa bo predstavljal koncert mladih neuveljavljenih rock skupin, izbranih na natečaju. O dogajanju v okviru meseca kulture smo se pogovarjali z ministrom za obštudijske dejavnosti na ŠOU v Ljubljani, Primožem Kaduncem.

Doza za vse kulture željne bo ta mesec precej bogata. S čim se bodo študenti lahko napolnili?
Študentski mesec kulture ŠOU v Ljubljani, ki smo ga letos poimenovali Skulturaj se, smo začeli s prireditvijo v Hostlu Celica. Sočasno smo v hostlu otvorili tudi razstavo portretov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Visoke šole za risanje in slikanje IZ.obrazi.SE, ki bo v na ogled do 22. marca. V  tem mesecu imajo študentje priložnost obiskati dogodke, kot so letni koncert AFS France Marolt ŠOU v Ljubljani Zdaj sva pa oženjena, koncert komornih zasedb in solistov Akademije za glasbo, gledališka predstava KUD Cerkno Cislu mliku, tradicionalna revija študentskih pevskih zborov, kulturno-umetniške delavnice, med njimi je tudi otroška glasbena delavnica za otroke študentskih družin, potopisna predavanja in medfakultetne impro lige, koncert mladih rock skupin, projekt Spoznaj svojo deželo, kjer bomo spoznali Belo Krajino. Marca bo torej zelo pestro.

Poudarek ste dali ustvarjanju dveh ljubljanskih akademij, likovne in glasbene. Gre zgolj za pridobivanje izkušenj teh študentov ali tudi za potencialno odskočno desko za sicer težaven prodor na trg?
Mladim ustvarjalcem želimo nuditi priložnost, da se predstavijo širši javnosti. Še posebej  pa smo veseli, če prav ti dogodki pomenijo začetek njihove prepoznavnosti. Naše prireditve  namreč vsako leto obiščejo tudi priznani slovenski kulturniki.

Mesec kulture je namenjen predvsem študentom, udeležijo se ga lahko tudi ostali. Večina dogodkov je brezplačnih. Je ugodnost ponujena samo študentom?
Ugodnost je v prvi vrsti namenjena študentom in dijakom, seveda pa se prireditev lahko udeleži tudi širša javnost.

Velja izpostaviti kakšen dogodek?
Neke vrste veliki zaključek meseca študentske kulture bo koncert mladih neuveljavljenih rock skupin v Klubu K4 28. marca. Na koncertu se bo predstavilo pet najobetavnejših skupin, ki jih bo strokovna komisija izbrala preko natečaja. Nato bo komisija določila zmagovalno skupino in ji podelila privlačno nagrado, nastop na prireditvi Bruc 2007 in podpis predpogodbe z založbo Nika Records. Strokovna komisija je sestavljena iz ljudi, prepoznavnih na slovenski glasbeni sceni. Zanimivi so tudi drugi dogodki; več si lahko preberete na www.sou-lj.si.

Dogodki bodo nudili možnost študentskim ustvarjalcem, ki želijo pokazati svoje kvalitete. Misliš, da imajo študentje dovolj priložnosti, da izkazujejo svoje potenciale na kulturno-umetniškem področju?
Menim, da se morajo študentje kar precej potruditi, da si ustvarijo priložnost za predstavitev svojega talenta. Študentski mesec kulture jim to priložnost ponuja. Vsekakor pa bi bilo dobro, da bi jih bilo več.
 
Pa je zanimanje študentov za kulturne dejavnosti na zadovoljivi ravni?
Dogodki meseca študentske kulture ŠOU v Ljubljani so vsako leto dobro obiskani, kar dokazuje, da študente kultura zanima.

ŠOU v Ljubljani kot organizacija, ki se nenazadnje financira iz koncesijskih dajatev del študentov, lahko pri promociji kulturne dejavnosti študentov prispeva pomemben delež. Je mesec kulture dovolj za promocijo kulturnega udejstvovanja študentov?
Na ŠOU v Ljubljani prav zato organiziramo tako imenovane tematske mesece, ki so zaradi številnosti in raznovrstnosti dogodkov zanimivi tako za ustvarjalce kot za obiskovalce. Sicer pa ŠOU v Ljubljani ter zavodi ŠOU v Ljubljani K6/4, Študentska založba, Radio Študent in Hostel Celica skrbijo za pestro kulturno dogajanje vse leto.

Mesec kulture se bo končal zadnji četrtek v marcu. Kaj bo ekipo, ki je pripravljala dogodke, zadovoljilo ob koncu?
Zadovoljni bomo, če bodo dogodki meseca študentske kulture dobro obiskani in bodo obiskovalci s prireditev in delavnic odhajali zadovoljni, dogodki pa bodo mladim ustvarjalcem ponudili nove priložnosti.

Tadej Buzeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.