Marec bo v Ljubljani v znamenju filmskih festivalov

V sredini marca se v Ljubljani obetata dva zelo zanimiva mednarodna festivala, posvečena posebnim vrstam filmov. Oba imata za sabo dolgo zgodovino in ponujata zanimiva in drugačna filmska doživetja.

 

Dnevi etnografskega filma – DEF

V sredini marca (natančneje med 10. in 14. 3. 2014) bodo v Slovenskem etnografskem muzeju potekali Dnevi etnografskega filma (DEF). Tematika etnografskih filmov z vsega sveta bo osredotočena na manjšine – etnične, verske, spolne – kar priča o občutljivosti sodobnega etnografskega filma za aktualne probleme sodobne družbe. Mednarodni festival organizirajo od leta 2007 Slovensko etnološko društvo, Slovenski etnografski muzej in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Je nekakšna nadgradnja letnega pregleda slovenskih etnografskih filmov, prej je to bil Etnovideo maraton. Po razširitvi koncepta se je čas trajanja festivala podaljšal na danes pet dni. Obsega 3 sekcije: študentski film, redni program in posebni program. Za redni program izbere komisija okoli 30 filmov, v študentski sekciji pa podelijo tudi nagrado. Slovensko etnološko društvo podeli tudi plaketo Nika Kureta za zasluge pri razvoju etnografskega filma v Sloveniji.

Festival je član CAFFE (Coordinating of anthropological film festivals in Europe). K udeležbi vabijo vse vrste produkcij vizualne etnografije v najširšem pomenu besede, dobrodošli so filmi posamičnih raziskovalcev, raziskovalnih ustanov, muzejev, univerzitetnih oddelkov, neodvisnih filmskih producentov in študentov.

 

Nato pa še 16. Mednarodni festival dokumentarnega filma

V sredini marca (13. do 20. 3. 2014) bo potekal na različnih lokacijah po Ljubljani Mednarodni festival dokumentarnega filma. Ta ponuja vpogled v produkcijo sodobnega dokumentarnega filma, obenem pa vse bolj odločno posega v srž največjih družbenih in političnih problemov. Gre za pregled najboljšega iz sodobne produkcije dokumentarcev, premiere slovenskih filmov, pogovore z gosti in seminarji ter tekmovalni spored na temo človekovih pravic v sodelovanju z Amnesty International Slovenija. Ogledamo si lahko politične in portretne dokumentarce, filme o mitih, ikonah, medijih idr. Festival je tekmovalnega značaja, v sodelovanju z Amnesty International Slovenija bo podeljena nagrada za najboljši film na temo človekovih pravic.

Matej Glažar 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.