Najboljše kulturne destinacije v Ljubljani za leto 2023

Ljubljana, Slovenia - 23 August, 2021: People walking in the historical city center Preseren square near Triple Bridge (Tromostovje) in Ljubljana, Slovenia
Foto: AnSyvanych iz iStock

In Your Pocket organizira vsakoletno glasovanje in podelitev priznanj za najboljše lokacije in ustanove v naši prestolnici; ena izmed kategorij v sklopu Best of Ljubljana 2023 so najboljše kulturne destinacije v Ljubljani.

Resda nima veliko prebivalcev relativno glede na druge prestolnice, ima pa živahno kulturno sceno. Mesto vzdržuje stalen dialog z nevladnimi organizacijami s področja kulture in s samozaposlenimi kulturniki ter letno investira več milijonov v kulturne aktivnosti. S takšno podporo raznoliki umetniški produkciji se kar naprej vzdržuje in razvija novo kulturno bogastvo, zato verjamemo, da izbira zmagovalcev ni bila preprosta.

1Najboljši muzej: Mestni muzej Ljubljana

Mestni muzej Ljubljana
Mestni muzej Ljubljana Foto: mgml on mgml

Mestni muzej s svojimi razstavami spodbuja dialog med dediščino in umetnostjo. Stalna razstava predstavlja kronološki pregled Ljubljanske kotline, s čimer izobrazi obiskovalce o zgodovini mesta.

Objekti, razstavljeni v muzeju, govorijo o vlogi, ki jo je Ljubljana igrala v nacionalnem smislu, ter o razvoju moderne Ljubljane.

Razstava vsebuje tudi interaktivne dele, kratke filme, vodene oglede in delavnice.

2Najboljša galerija: Cukrarna

Foto: on cukrarna

Nekoč pomemben industrijski objekt za rafinerijo sladkorja danes deluje kot kulturna ustanova.

Leta 2021 je bila zaradi svojega statusa kulturnega spomenika deležna prenove, s katero je vseeno ohranila originalen zunanji videz – ostenje s 366 okni. Galerijske prostore so oblikovani po principu bele kocke, podpira pa jih jeklena konstrukcija.

S prenovo leta 2021 je postala nov prostor za predstavljanje vizualnih, intermedijskih, glasbenih, performativnih in drugih oblik umetnosti.

V notranjosti najdeš tudi kavarno z zunanjo teraso, kjer je nemalokrat organiziran kakšen koncert ali DJ večer.

3Najboljše gledališče oz. prostor uprizoritvene umetnosti: Kino Šiška

Kino Šiška
Foto: Kino Šiška on Facebook

Modernistična zgradba, ki je v 60-ih letih delovala kot kinematograf, je delo slovenskega arhitekta Božidarja Gvardjančiča. Po vedno slabšem obisku so kino sčasoma bili primorani zapreti in ga oddajati zgolj še za občasna predavanja ali prireditve.

To vlogo je bolj ali manj ohranil do danes, z več vmesnimi obdobji prenehanja delovanja. V današnjem času slovi po najsodobnejše opremljenih odrskih in koncertnih prizoriščih, zaradi kateri lahko gosti mnoge festivale ter svetovno znane izvajalce najrazličnejših zvrsti.

4Najboljši letni dogodek: Festival uličnega gledališča Ana Desetnica

Ljubljana, Slovenia, 03/06/2013 : bycicles parked on a colorful and clean street in the historic distric of the Slovenian capital during summer

Ana Desetnica je že spektakelska stalnica v Ljubljani. Vsako poletje ulice mesta navduši umetniški program, ki kombinira ulično gledališče, cirkus, plesne predstave in žive skulpture.

Ulični umetniki, klovni, žonglerji, vrvohodci, plesalci, igralci in požiralci ognja pritegnejo občinstvo, ki ga sestavljajo vsi od otrok pa do odraslih.

5Najboljša Plečnikova znamenitost: Tromostovje

Romantic Ljubljana city center: river Ljubljanica, Triple Bridge (Tromostovje), Preseren square and Franciscan Church of the Annunciation; Ljubljana, Slovenia, Europe.
Foto: kasto80 iz iStock

V čast 150. obletnici izjemnega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, ki ga ne zaman imenujejo kot »moškega, ki je zgradil Ljubljano«, so letošnje leto izjemoma uvedli novo kategorijo.

Nagrado je prejel njegov kompleks kamnitega mostu in dveh betonskih brvi za pešce, ki se dvigajo nad reko Ljubljanico.

Nekdaj je to mesto zavzemal lesen srednjeveški most, ki je povezoval Balkan s severovzhodno Evropo. Plečnik je tega prenovil in dodal še dva mostova, s katerih na terase ob reki vodita dva stopnišča. Končni rezultat v sodobnem času privablja mnoge turiste.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPasti pri nakupu interaktivnih zaslonov
Naslednji članekZgodba, ki se skriva za pesmijo House Of The Rising Sun

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.