Od kod izvira noč čarovnic?

Noč čarovnic pri nas poznamo kot nekaj, kar smo pobrali od Američanov. Tako kot moderni božič in valentinovo. Toda Halloween ni zrasel v ZDA.

Začetki

Noč čarovnic ali Halloween, praznik, ki ga mnoge države praznujejo 31. oktobra, izvira iz keltskega festivala Samhain (izgovori se sow-in). Kelti, ki so pred dvemi tisočletji živeli na območju današnje Irske, Združenega kraljestva in severne Francije, so novo leto praznovali prvega novembra.

Prvi november je označeval konec poletja in začetek zime, povezovali so ga tudi s človeško smrtjo. Verjeli so, da se na večer pred prvim novembrom meja med živimi in mrtvimi zamegli. Takrat so praznovali Samhain: praznik, ko naj bi se duhovi umrlih vrnili na zemljo. Prepričani so bili, da na ta večer duhovniki lažje napovedujejo prihodnost. Prirejali so svete krese ter božanstvom darovali pridelke in živali. Nosili so kostume iz mrtvih živali.

okostnjaki plešejo

Združitev s krščanskimi običaji

V osmem stoletju je papež Gregory III prvi november razglasil za dan čaščenja vseh svetih. V devetem stoletju so bila območja keltov že pokristjanjena in sčasoma se je ta praznik združil s Samhainom in postal znan kot All Hallows Eve in kasneje Halloween.

Modernizacija v ZDA

Noč čarovnic je v angleških kolonijah v današnjih ZDA vključevala predvsem razne potegavščine, srečanja in pripovedovanje zgodb o duhovih. Hojo od hiše do hiše, iskanje sladkarij, izrezovanje buč in oblačenje v kostume so v ZDA prinesli irski migranti v drugi polovici devetnajstega stoletja. Praznik je postopoma izgubil pridih vraževernosti in vere. Skozi leta so postale popularne zabave in seveda grozljivke.

Buča za noč čarovnic
Rezljanje buč je postalo del noči čarovnic po zaslugi irskih migrantov v ZDA.
Prejšnji članekKurzschluss dogajanje
Naslednji članekVrnitev Princa z Bel Aira

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.