Razpis

Univerza v Ljubljani je objavila na svoji spletni strani razpis za Prešernove nagrade študentom Univerze v Ljubljani za študijsko leto 2009/2010.

Univerza v Ljubljani želi spodbujati kakovost znanstveno-raziskovalne in umetniške dejavnosti študentov s podeljevanjem nagrad za najboljša dela.

Pravila
Vsaka članica Univerze v Ljubljani lahko pošlje 3 dela, od tega največ 2 deli iz istega področja. Članice, ki imajo vpisanih več kot 3.000 študentov, lahko pošljejo največ 4 dela, od tega največ 3 iz istega področja. Dela morajo biti posredovana Komisiji za Prešernove nagrade študentom, ta pa morajo biti v skladu s 3. členom poslovnika o delu komisije. Do 1. septembra 2010 je treba predložiti dela študentov, ki so se želeli potegovati za nagrado v študijskem letu 2009/2010 v članici UL. Članica UL pa mora do 1. oktobra 2010 predloži komisiji najboljša dela, ki so po oceni članice UL najprimernejša za nagrado. Univerzitetna komisija bo odločala o nagradah do 20. novembra in odločitev o prejemnikih 12 univerzitetnih Prešernovih nagrad sporoči članicam najkasneje do 22. novembra. Svečana podelitev univerzitetnih Prešernovih nagrad za študijsko leto 2009/2010 bo v začetku decembra 2010 v okviru Tedna univerze. Prešernove nagrade vsako leto ob obletnici Prešernovega rojstva in ob Tednu univerze slovesno podeljuje rektorica. Nagrajenec prejme diplomo z gravirano Prešernovo podobo in denarno nagrado.
Merila za ocenjevanje
Tako kot vsako tekmovanje oziroma podeljevanje nagrad imajo tudi pri podeljevanju Prešernovih nagrad merila, po katerih ocenjujejo dela, in ta merila so:
– jasnost opredelitve raziskovalnega problema in oblikovanja hipotez,
– znanstvena odličnost ali uporabna vrednost,
– širina in poglobljenost teoretske zasnove naloge in metodološka korektnost izvedbe,
– poznavanje domače in tuje literature ter doslednost pri njenem navajanju,
– razčlenjevanja temeljitost,
– samostojnost, prodornost, izvirnost, ustvarjalnost in odmevnost naloge (morebitna objava v znanstveni ali strokovni literaturi),
– zmogljivost oblikovanja besedila in jezikovna kultura.
Umetniška dela se ocenjujejo glede na vsebino, izraz in glede na ustvarjalno izvirnost ter opaznost v slovenski kulturi.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.