Ruth Bader Ginsburg: 10 dejstev o izjemni ženski

18. septembra je preminula Ruth Bader Ginsburg, ameriška vrhovna sodnica. Bila je velika borka za državljanske pravice, s svojimi ostrimi argumenti pa si je nenehno prizadevala tudi za enakost med spoloma in za pravice žensk. Vrhovna sodnica je bila kar 27 let, bila pa je šele druga ženska na tem položaju.

V nadaljevanju si lahko prebereš 10 bolj ali manj zanimivih dejstev o tej izjemni ženski, ki je v zgodovini pustila globok pečat in bila v marsičem prva.

  1. Na mesto vrhovne sodnice jo je leta 1993 imenoval takratni ameriški predsednik Bill Clinton.
  2. Rodila se je leta 1933 v Brooklynu v New Yorku.
  3. Zrasla je v skromni delavski družini v Brooklynu. Od matere Celie, ki je zelo vplivala nanjo, se je Ruth naučila pomena neodvisnosti, dobre izobrazbe in pravičnosti. Žal je mati umrla ravno en dan, preden je Ruth maturirala.
  4. Pravo je študirala na Harvardu, kjer je bila takrat ena izmed zgolj 8 študentk v letniku, v katerem je bilo sicer 500 študentov. Čeprav se je znašla v stroki, kjer so dominirali moški in v kateri ženske do tedaj niso bile dobrodošle, je študij izdelala z odliko.
  5. Zaradi svojih akademskih uspehov je postala prva ženska članica študentske organizacije Harvard Law Review. Prav tako je postala prva ženska z redno profesuro na pravnih fakultetah univerz Rutgers in Columbia.
    Today we mourn ...
  6. Njen mož Martin, prav tako študent prava, je leta 1956 zbolel za rakom. Ker se zaradi intenzivnega zdravljenja ni mogel udeleževati predavanj, je Ruth namesto njega delala zapiske njegovih predavanj ob lastnem študiju. Martin je kasneje ozdravel, diplomiral in se zaposlil v odvetniškem podjetju v New Yorku. Ljubeč zakon, ki je trajal 56 let, je nekoč Martin opisal s stavkom: »My wife doesn’t give me any advice about cooking and I don’t give her any advice about the law.«
  7. Skozi ves proces študija, še posebej pa med iskanjem zaposlitve, je bila Ginsburgova tarča spolne diskriminacije. Ravno zato se je tudi s svojim pravnim delovanjem še bolj zavzemala za pravice žensk. Trdila je, da se zakon ne ozira na spol in da so vsi ljudje pred zakonom enaki.
    Rest in power.
  8. Karierno se je sodelovala v mnogih primerih, ki so postavljali pod vprašaj enakost spolov. Zato je tudi javno podprla uvedbo možnosti poročanja med istospolnimi partnerji ter gibanje #MeToo.
  9. Znana je bila kot ostra nasprotnica trenutnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
  10. Umrla je za rakom na slinavki pri 87 letih.
Prejšnji članekHDC.Together 2020: Dve novi stilski in zmogljivi pametni uri Huawei
Naslednji članekFF odpira svoja vrata: Kako, zakaj in kje se naučiti tujega jezika

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.