Smo Gorenjci res skopuški?

Vsi smo že slišali znani pregovor, da so Gorenjci škrti. To je največji stereotip, ki se ga sliši. In to, da nimamo dobrega vina. Pri nas mošt pomeni jabolčni sok, ne pa vino, kot na Dolenjskem. Imamo sicer lepe gozdove, Bled in Bohinj, ampak ne znamo uživati v življenju.

Moški dela angelčka na tleh, polnih denarja
Takole Gorenjci kopičimo naše zaslužke

Stereotipi veljajo za vsako pokrajino v Sloveniji. Kar je zelo zanimivo glede na to, da živimo v tako majhni državi, pa smo si regionalno tako različni. Od kod sploh izvira, da smo Gorenjci skopuški? Precej verjetno iz naše zgodovine.

Dolga leta smo bili pod Nemci in življenje ni bilo lahko. Večina prebivalcev je bilo kmetov in morali so pridelati svojo hrano. Revščina je bila prisotna na vsakem koraku. Ljudje so bili zato prisiljeni v pazljivo ravnanje z denarjem.

Punca razbije prašička s kovanci
Tole se pri Gorenjcu ne bo zgodilo.

Zakaj pa ti stereotipi veljajo še danes? Ker imamo doma babice in dedke, ki nam pravijo, da moramo vedno nekaj denarja dati na stran. Oni so doživeli vojno in kasnejše pomanjkanje in pač ne morejo iz lastne kože. Vsak evro dajo na stran in šparajo, za vsak primer.

Maček varuje sveženj bankovcev
Gorenjci pazimo na svoje prihranke.

Ali torej drži, da smo Gorenjci skopuhi? Če pogledam na splošno, bi verjetno lahko rekli, da seveda. Smo pa tudi delavni in zagnani, ne tako prevzetni kot Ljubljančani (če verjamete govoricam) in pridni kot čebelice.

Seveda pa povsod obstajajo ljudje, ki so skopuhi in taki, ki ves denar zapravijo sproti. Je pa precej verjetnejše, da te bo skopuh pozdravil z »ejga«.

Urednica revije Študent

Prejšnji članek5 nasvetov za ohranjanje čiste sobe
Naslednji članek5 dni v Grčiji – 2. del

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.