Uspeh za Radio Študent

sound studio, recording, faders
Fotografija je simbolna. Foto: SplitShire iz Pixabay

Radio Študent je pri ustanovitelju ŠOU (Študentska organizacija Univerze v Ljubljani) po dolgih prizadevanjih za uskladitev ustanovitvenega akta z zakonom o nevladnih organizacijah včeraj uspel. Na 11. redni seji študentskega zbora ŠOU-a so poslanci potrdili spremembo akta. Radiu Študent naj bi tudi bilo namenjenih 120 000 evrov iz proračuna.

Po dolgi uskladitvi akta o ustanovitvi z zakonom si je Radio Študent prizadeval že več mesecev. Za potrditev sprememb akta je bila potrebna absolutna dvotretjinska večina v študenskem zboru, ki se je vlekla od 24. marca in bila zaradi odhoda nekaterih poslancev ter posledične nesklepčnosti predčasno prekinjena.

Po predstavitvi problematike direktorice zavoda Radia Študent Ane Kandare in pomislekih člana sveta zavoda Aleksandra Milićevića je 29 poslancev študentskega parlamenta podprlo spremembo akta, dva pa sta bila proti njej.

Ohranitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu za Radio Študent je nujna za nadaljnje nemoteno prijavljanje na razpise in zbiranje donacijske podpore. MMC piše, da je Ana Kandare na seji pojasnila, da predstavljajo polovico celotnega proračuna radia. Za uskladitev z zakonom je treba ustanovitveni akt spremeniti tako, da zadostuje pogoju neprofitnosti in neodvisnosti, te spremembe pa so usklajene tudi z ministrstvom za javno upravo in centrom za nevladne organizacije.

Direktorica Radia je ob predstavitvi in nagovoru poslancev opozorila tudi na javni interes, ki ga Radio Študent vsa leta zasleduje. Pri tem je omenila več področij delovanja – od novinarskega usposabljanja do predstavljanja kulturne produkcije ter manjšinskih problematik.

Milićević je menil, da zadeve niso črno-bele. Dejal je, da kot član sveta ni mogel nikoli izraziti svojega mnenja, opozoril pa je tudi na nekaj nepravilnosti delovanja Radia Študent in njegove direktorice. Ta naj bi po njegovih besedah zaključno poročilo na Agencijo RS za javnopravne evidence in storitve »dala brez soglasja sveta zavoda«. Zato je izrazil veselje nad razpisom za novega direktorja.

Za Radio Študent se predvideva 120 000 evrov

Po končani 11. seji je sledila 12. seja študentskega zbora ŠOU-a, na kateri so predstavili finančni in vsebinski načrt za obdobje 2022. Za Radio Študent se predvideva 120 000 evrov, kar je malo nižje od pričakovanj in je to vsakoletni trend po besedah voditeljev na radiu Rasta Pahorja in Jerneja Medena. Spomnila sta še na lansko situacijo, ko Radiu Študent ni bil načrtovan niti evro, potem pa so le prejeli 84 000 evrov.

VIRMMC
Prejšnji članekLahkoten korak v bosonogi obutvi ara Shoes
Naslednji članekIzkoristite sončne dni za ustvarjanje nepozabnih fotografij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.