Nekaj filmskih predlogov za 26. FSF

Festival slovenskega filma
Portorož bo med 3. in 8. septembrom ponovno postal slovenska filmska prestolnica. Festival se bo odvijal na dveh prizoriščih: v Avditoriju Portorož in na Razstavišču Monfort. Cene vstopnic so ohranili na petih evrih, prav tako simbolični filmski evro, ki ogled filmov omogoči tudi povabljenim študentom filmskih akademij. Foto: on FSF

Kmalu se začenja že 26. Festival slovenskega filma, ki vsako leto v Portorož privabi ljubitelje filma od blizu in daleč. V letošnjem bogatem programu bomo lahko spremljali tudi štiri svetovne premiere slovenskih filmov: z novimi celovečernimi filmi se bodo predstavili Žiga Virc, Janez Burger; Igor Šterk in Nejc Gazvoda.

Nagrado Milke in Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti letos prejme direktor fotografije Rado Likon, ki je s svojim neizmernim talentom in predanostjo zaznamoval slovensko kinematografijo in televizijski svet.

Rado Likon
Rado Likon je v vlogi direktorja fotografije prispeval k več kot 70 filmom. Svoj avtorski pečat je med drugim pustil v legendarnih celovečercih, kot so Poletje v školjki I in II, Leta odločitve, Razseljena oseba in Christophoros. Foto: on SFC

Tudi letos zelo pester nabor filmske produkcije

Osrednji slovenski filmski dogodek bo v slabem tednu dni ponudil pregled izbrane slovenske filmske produkcije igranih, dokumentarnih in animiranih filmov vseh dolžin.  V Tekmovalni program se je uvrstilo 55 filmov (14 celovečernih, 16 kratkih, 3 srednjemetražni, 2 manjšinski koprodukciji in 20 študijskih kratkih filmov). Filmi uradnega programa se bodo potegovali za nagrade vesna, komisija pa je izbrala še 39 filmov (1 celovečerni, 8 srednjemetražnih, 13 kratkometražnih in 17 študijskih), ki jih bodo prikazali v okviru Preglednega programa. V Posebnem preglednem programu bo prikazanih še 7 filmov različnih metraž.

Strokovno žirijo za celovečerne filme letos sestavljajo igralka Anuša Kodelja, režiserka Andrina Mračnikar ter odgovorna urednica revije Ekran Ana Šturm, žirijo za kratke in študijske filme pa ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, antropolog in cineast Naško Križnar ter producent in montažer Vladimir Šojat.

Ljudje na festivalu.
Svoj najljubši film bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo, prav tako Društvo slovenskih filmskih publicistov Fipresci, Art kino mreža Slovenije in Društvo slovenskih režiserjev, ki z nagrado kosobrin ovenča “dragocene filmske sodelavce”. Foto: on FSF

Leto obletnic

Festival bo letos počastil več obletnic: 100-letnico in 60-letnico dvoran, v katerih danes delujeta Kinodvor in Slovenska kinoteka, 80-letnico režiserja Karpa Godine (s pogovorom in projekcijo Ivanišinovega Karpopotnika) in lansko stoletnico rojstva snemalca Ivana Marinčka. Spomnili se bodo tudi gledališkega in filmskega velikana Radka Poliča – Raca: predvajali bodo hrvaški film, v katerem je odigral svojo poslednjo vlogo, Spominjam se samo srečnih dni, ter v Portorožu gostili režiserja Nevia Marasovića.

Dragomir Zupanc
Lento “prijatelja slovenskega filma” letos prejme Dragomir Zupanc, ki v Beogradu pripravlja Dneve slovenskega filma. Foto: on FSF

Nekaj filmskih predlogov, ki so vsekakor vredni ogleda

Šterkijada (2023)

Režija: Igor Šterk

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI

Intimen portret družine Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet, je poln humorja, a tudi neizprosne družinske dinamike in drame. Zgodba nenavadne triglave družine izpod Triglava, v kateri protagonisti podpirajo vsak svoj vogal hiše, jadrnica pa četrtega.

IGRALSKA ZASEDBA: Silva Čušin (Vojka), Janez Škof (Jure), Jernej Gašperin (Igor), Blaž Setnikar, Tito Novak (Igor – 6 let), Saša Pavček, Primož Pirnat

IZJAVA REŽISERJA: Jadralski podvigi in tragično izginotje očeta niso bili razlog za ta film. Kar me je pritegnilo, so bili trenutki v naši družini – žalostni, trpki, a hkrati komični in absurdni. Ti odslikavajo kompleksnost odnosov v naših življenjih.

Šterkijada.
Festival bo 3. oktobra uradno odprl novi film Igorja Šterka, Šterkijada. Foto: on BSF

Glasba za prihodnost (2023)

Režija: Dušan Moravec

Programski sklop: PREGLEDNI · SREDNJEMETRAŽNI · DOKUMENTARNI

V prvih dneh vojne v Ukrajini sta slovenski in ukrajinski mladinski orkester navezala sodelovanje pri evakuaciji mladih glasbenikov in njihovih svojcev. Želeli so jih preseliti v varno okolje, kjer lahko v čim ugodnejših okoliščinah nadaljujejo tako splošno kot glasbeno izobraževanje, kar je njihovo glavno poslanstvo in življenjski cilj.

NASTOPAJO: Živa Ploj Peršuh, Tomo Peršuh, Polina Veličko, Olga Homa, Irina Bondarenko, Miroslava Ščerbina, Anja Makarenko, Ana Magdalina Krivič, Fedir Šejko, Andrij Krištalovič, Nazar Ridaš, Gleb Andrejev, Vera Andrejev, Luka Einfalt

Koncert.
Foto: on Music for the future

Adijo, Ana. Zdravo, jaz! (2022)

Režija: Urban Zorko

Programski sklop: TEKMOVALNI · KRATKI · IGRANI

Ana je živahno dekle, ki biva v dveh svetovih. Eden je tisti zunaj nje, poln ljudi in izzivov. Drugi pa je svet njenih ambicij in strahov, ki jo potegne v temačni objem še ene “Ane”. Nenadoma se vse ambicije obrnejo v strašne verzije samih sebe in Ana se znajde v situaciji, kjer mora na novo odkriti zaupanje v življenje in ljudi, ki jo obkrožajo.

IGRALSKA ZASEDBA: Julija Klavžar (punca), Maja Gselman (zdravnica), Jan Smole (brat), Lina Mihajlović (sestra), Rok Grdiša (trener), Dagmar Hudekova (mama)

Julija Klavžar
Julija Klavžar je Ana. Foto: on SNG MB

Gajin svet 2 (2022)

Režija: Peter Bratuša

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI

Štirinajstletna Gaja, ki živi v ločeni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme osreči tudi očeta.

IGRALSKA ZASEDBA: Uma Štader (Gaja), Sebastijan Cavazza (oče), Enej Černe Berčič, Ajda Smrekar (Ema), Primož Pirnat, Jurij Zrnec, Lotos Vincenc Šparovec, Neža Smolinsky, Matej Zemljič, Gregor Čušin, Miha Brajnik, Katarina Čas, Jernej Kogovšek, Bojan Emeršič, Teja Glažar, Marinka Štern, Jernej Markelj, Katja Ogrin, Jana Zupančič, Vital Deu, Gitica Jakopin

IZJAVA REŽISERJA: Izjemno vesel in počaščen sem, da so film Gajin svet 2 nagradili in ga še nagrajujejo gledalci. S tem pošiljajo pomembno sporočilo odločevalcem, ki upravljajo z denarjem bodočih filmskih projektov. Ob tem še bolj verjamem, da Slovenci radi gledamo kakovostne, zanimive in raznovrstne slovenske filme.

Gajin svet 2 - napovednik

Kakšno življenje! (2022)

Režija: Giuseppe Battiston

Programski sklop: TEKMOVALNI · KOPRODUKCIJSKI · IGRANI

Fausto Perbellini in Fausto Biasutti sta samotarja srednjih let, ki pričneta nenavadno prijateljstvo, ker si delita enako ime. S skupnim ciljem živeti skromno življenje na podeželju želita pobegniti pred rimskim vrvežem. Po preselitvi v podedovano hišo v furlanskih hribih se nespretno lotita kmetovanja in se trudita približati domačinom.

IGRALSKA ZASEDBA: Giuseppe Battiston (Fausto Biasutti), Rolando Ravello (Fausto Perbellini), Teco Celio (oče Walter), Diane Fleri (Seraphine), Ariella Reggio (Gina), Alfonso Santagata (Santucci), Maurizio Fanin (Atos), Giovanni Franzoni (Folco Ghiandola), Roberto Abbiati (Remigio), Filippo Tirabassi (deček)

IZJAVA REŽISERJA: Kakšno življenje je sodobna pravljica s samosvojim jezikom in edinstvenim imaginarnim svetom. Gre za raziskovanje človekove duše s kislim nasmeškom na obrazu.

Io vivo altrove! I Trailer ufficiale

Zbudi me (2022)

Režija: Marko Šantić

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI

Rok trpi za izgubo spomina, ki mu izbriše nedavno življenje. V iskanju lastne preteklosti se vrne v rojstno mesto, kjer izve, da njegov brat stopa po isti napačni poti, po kateri je hodil sam.

IGRALSKA ZASEDBA : Jure Henigman (Rok), Timon Šturbej (Jure), Nataša Barbara Gračner (mama Nevenka), Živa Selan (Rina), Jurij Drevenšek (Damjan), Benjamin Krnetić (Amir), Tamara Avguštin (Đenana), Blaž Setnikar (Selim)

IZJAVA REŽISERJA: Izguba spomina predstavlja posameznike, ki se ne zavedajo skupne zgodovine in ki so pahnjeni v sovraštvo do drugih kultur in sodržavljanov. Vsesplošna ignoranca zgodovine vpliva na vse nas.

Zbudi me
Foto: on BSF

LGBT_SLO_1984 (2022)

Režija: Boris Petkovič

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · DOKUMENTARNI

Festival Magnus, leta 1984 v ŠKUC-u v Ljubljani, je prelomni dogodek slovenskega LGBT gibanja in obenem začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši filmski festival v Evropi. Prva leta zaznamuje močno klubsko dogajanje (edino na prostorih nekdanje države) in organizacija različnih prireditev in festivalov.

NASTOPAJO: Brane Mozetič, Suzana Tratnik, Dušan Mandić, Neven Korda Andrič, Milan Šelj, Zemira Alajbegović Pečovnik, Dario Sereval, Kurt Krickler, Nataša Sukič, Nataša Velikonja, Nina Dragičević, Jasna Klančišar, Christa Žentiily, Mitja Blažič, Tatjana Greif, Miha Lobnik, Andrej Brumen Čop, Aprilija Lužar, Irena Woelle, Roman Kuhar, Irena Duša Draž, Petra Hrovatin, Simona Jerala, Christian Reinhardt, Linn Julian Koletnik, Evan Grm, Jernej Škof

IZJAVA REŽISERJA: V času kreativnega procesa mi je bilo pomembno, da se film umesti v širši družbeni kontekst. Zanimala sta me dva aspekta: kako se je slovensko LGBT gibanje razvijalo pod različnimi pritiski družbe in kako sta aktivizem in kultura vplivala na razvoj LGBT skupnosti v širši družbeni sferi.

Karpopotnik (2013)

Režija: Matjaž Ivanišin

Programski sklop: POSEBNI PROGRAM · SREDNJEMETRAŽNI · DOKUMENTARNI

Leta 1971 je 28-letni K. G. s kamero potoval po Vojvodini in posnel nenavaden »film ceste« z naslovom Imam jednu kuću, ki je danes ohranjen samo fragmentarno. Štirideset let kasneje se po istih poteh poda neka druga kamera, ki sestavlja in si predstavlja potovanje mladega K. G.

Karpopotnik Trailer

Poslednji heroj (2023)

Režija: Žiga Virc

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI

Nemška veriga hoče postaviti nakupovalno središče na kraju, kjer stoji spomenik partizanskemu junaku. A se herojev sin France temu upre in pripravi spektakularen sprejem za predstavnico švabov, čeprav je Grkinja. Medtem ko se okoli njiju igrajo partizane in Nemce, si Francetova hči Vida z možem Tonijem prizadeva spočeti otroka. V obračunu z okupatorjem pride na dan šokantna družinska skrivnost. Črna komedija o familiji, ki se spopade z zunanjim sovragom, pristane pa v vojni sama s sabo.

IGRALSKA ZASEDBA: Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh, Jurij Drevenšek, Angeliki Papoulia

IZJAVA REŽISERJA: Film je izraz jeze in nemoči moje generacije ob obsesiji našega naroda s preteklostjo. Glede na količino aktualnih problemov se je absurdno še vedno prepirati o tem, kdo je bil na pravi strani polpretekle zgodovine. Zato se tudi v našem filmu zgodovina ponavlja – a ne kot tragedija, temveč kot črna komedija, ki metaforično postavi dogodke 2. svetovne vojne na svoje mesto.

Poslednji heroj, celovečerni igrani film, napovednik

Telo (2023)

Režija: Petra Seliškar

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · DOKUMENTARNI

Film Telo, ki je nastajal 20 let, je občutljivo in intimno raziskovanje izjemnega življenja in zapletenega notranjega sveta ženske, ki se s svojim neuklonljivim duhom bori proti redkim avtoimunskim boleznim. Film združuje intimne pogovore, osebne arhive in impresionistične podobe, ki nas popeljejo v skrivnosti človeškega telesa ter moči umetnosti in prijateljstva, kot ključ za razumevanje njegovega bistva.

NASTOPAJO: Urška Ristić, Zoja Ristić, Bojan Ristić, Mija Ristić, Petra Seliškar, Mitko Filev

IZJAVA REŽISERJA: Želela sem si, da bi film prišel do vseh ljudi, ki ga potrebujejo, predvsem pa do tistih, ki so na poti izgubili upanje. Urška je junakinja, ki je izplavala iz težkih situacij. To ni film o bolezni, ampak o moči človeka.

Opazovanje (2023)

Režija: Janez Burger

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI

Bolj ko se mlada reševalka trudi odkriti, zakaj dobiva misteriozne posnetke brutalnega zločina, ki ga je videla v živo po Facebooku, bolj ji postaja jasno, da je pri njem sodelovala tudi sama.

IGRALSKA ZASEDBA: Diana Kolenc, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetić, Jure Henigman, Nataša Keser, Blaž Setnikar, Pavle Ravnohrib

IZJAVA REŽISERJA: Govorim o empatiji, ki se rodi na zelo intimni ravni vsakega posameznika; ko se vživiš v kožo drugega človeka. Včasih je potreben samo razumevajoč pogled, beseda, pogovor ali klic na pomoč. Taka oblika empatije zahteva minimalni trud.

Film Opazovanje.
Novi film Janeza Burgerja z naslovom Opazovanje. Foto: on Slovenski filmski center

Vzornik (2023)

Režija: Nejc Gazvoda

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI

Maja in Jan, mama in sin, se po Majini ločitvi iz Ljubljane preselita v majhen kraj nekje na jugu Slovenije, blizu državne meje. Jana začnejo brez razloga nadlegovati vrstniki, Maja dobi sovražnico v obliki mlade psihologinje, Jan pa začne videvati skrivnostnega moškega, v katerem zaradi stiske poišče podporo, a za to plača visoko ceno.

IGRALSKA ZASEDBA: France Mandić (Jan), Mojca Funkl (Maja), Jure Henigman (Jan), Vesna Pernarčič (Špela), Klara Kuk (Neja), Marina Redžepović (Marina), Matej Puc (sosed), Luka Cimprič (učitelj), Marko Engelman (Jakob), Mirjam Korbar (Zdenka), Djuna Greta Vidrih (Hana), Arne Bilbija (učenec), Maša Žilavec (učiteljica), Alenka Kraigher (učiteljica), Daša Doberšek (učiteljica), Špela Rozin (učiteljica), Jerica Pezdič (učiteljica), Marko Mandić (oče)

IZJAVA REŽISERJA: Vzornik je film o zelo določenem obdobju, sredini leta 2021. Hkrati pa je film moj izlet v osnovnošolska leta in mladost, ki se z vsakim letom zdi bolj nenavadna, nenaravna, tako kot čas, ki ga po grozljivem 2020 živimo tudi sedaj.

Vzornik | kmalu v kinu

Pero (2023)

Režija: Damjan Kozole

Programski sklop: TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · DOKUMENTARNI

Poklon življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega.

NASTOPAJO: Primož Pirnat (Pero), Tina Ščavničar (režiserka Tina), Mojca Partljič (natakarica), Tomi Janežič, Nina Ivanišin, Nina Rakovec, Anja Novak, Jurij Drevenšek, Liza Marijina, Marjuta Slamič, Blaž Setnikar, Pia Zemljič, Nataša Barbara Gračner, Nataša Burger

IZJAVA REŽISERJA: Med nastajanjem filma sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ne odhaja samo prijatelj, ampak izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli.

Pero – trailer | IFFR 2023

 

Prejšnji članek10 dejstev o Tolkienu, 100 let Disneyja, Najbolj zanimivi Twitter škandali
Naslednji članekKaj, če imam samomorilne misli? Obstajata upanje in pomoč, v tem nismo sami

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.