Nikrmana – 70. letna plesna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt

Akademska folklorna skupina France Marolt letos praznuje jubilejno obletnico delovanja, saj mineva 70 let od ustanovitve društva. Vrhunec praznovanja bodo počastili s plesno predstavo z naslovom Nikrmana, ki se bo odvila 12. maja ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Tokratni koncert bo v znamenju razvoja novih pristopov v folklorni dejavnosti in bo zasnovan s temo, ki doslej še ni bila odrsko (po)ustvarjena.

 

Rdeča nit predstave bo posvečena staroverskim ritualom, ki so na Slovenskem obstajali še v drugi polovici prejšnjega stoletja. Staroverci, imenovani tudi naravoverci, verska ločina, ki je častila naravo in njene danosti, je svoje prošnje in obrede namenjala Nikrmani, prasili, po kateri se koncert tudi imenuje. Izbrani rituali bodo tokrat postavljeni v umetniški kontekst, saj so bili inspiracija koreografskim sklopom, ki tvorijo predstavo. Ritualne prošnje, čaščenje in manipulacije s svetlobo, soncem, vodo ter rodnostjo narave in žensk bodo vpleteni v folklorno plesno podobo in prikazani v še ne videni luči.

 

Štiri koreografije z naslovi: Kličem sonce, Sonce v snegu, Kamen-železo in Rog obilja so pod vodstvom dr. Tomaža Simetingerja oblikovali mladi slovenski koreografi: Anže Kerč, Anja Cizel, Sašo Žepuhar in Mojca Kostanjevec. S plesnimi koreografijami se bodo odmaknili od tradicionalnih zasnov in pristopov v folklorni produkciji ter poskušali angažirano odgovoriti na ključna vprašanja (po)ustvarjanja konceptov plesne kulture na Slovenskem. Na odru se jim bo pridružil tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič.


Premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti je bilo od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin – Akademske folklorne skupine France Marolt. Letne produkcije priljubljenih maroltovcev na odru Cankarjevega doma vedno znova presenečajo, poustvarjanje plesne kulture, glasbe in oblačilne dediščine pa postavljajo ob bok sodobni odrski umetnosti. V devetdesetminutni plesno-pevski predstavi bo sodelovalo več kot 100 plesalcev, pevcev in glasbenikov, v štirih sklopih pa bodo predstavili povsem nov program, ki ga občinstvo še ni videlo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.