Predbožični Dunaj

Decembrski Dunaj je doživetje zase. Nič čudnega, da se turisti zgrinjajo vanj pozimi še raje kot poleti. Že od sredine novembra se v izložbah iskri od množice lučk, božičnih okraskov in ostalih (resnici na ljubo bolj ali manj neuporabnih) drobnarij, priseljenci z juga služijo s pečenimi maroni in krompirjem, vsak „bezirk“ (predel mesta) ima svoj Weihnachtsmarkt ali božični sejem, tisti najbolj slaven pa kupce privablja na trgu pred mestno hišo.

Kako na Dunaj
Če vas ne premamijo številne ugodne ponudbe turističnih agencij, je najcenejša pot v avstrijsko prestolnico prek portala prevozi.org. Na Dunaju dela ali študira resnično veliko Slovencev in vedno se najde kdo, ki ponuja prostor v svojem avtomobilu. Druga udobna in dokaj hitra varianta je vlak. Vožnja traja približno pet ur, za najcenejšo karto pa boste odšteli slabih 30 EUR.

„Must see“
Kaj si ogledati, bo odvisno predvsem od trajanja in intenzivnosti potovanja. Stephansplatz in sprehod po Kärtner Strasse do opere je stalnica vsakega turista, prav tako ogled Hofburga, predsedniške palače, in MuseumsQuartierja. Med muzeji bi posebej omenila Belvedere, kjer je v sklopu spomina na 150-letnico rojstva Gustava Klimta na ogled postavljena pregledna razstava njegovih del, vključno s slavnim Der Kuss. Dunaj je mesto diplomatov, zato je nujen postanek na Donauinsel, otočku na Donavi, kjer stoji impozantna stavba Združenih narodov, ali mogoče na posladku v restavraciji hotela Ambassador. Obvezen je še ogled Schöenbrunna, nekdanje počitniške rezidence Habsburške družine, pisane toplarne arhitekta Hundertwasserja, zabaviščnega parka Prater in opere, kjer si je možno (sicer le na stojiščih) predstavo ogledati za samo 3 EUR!

Kam zvečer?
Kot se za prestolnico spodobi, Dunaj ponuja raznovrstno večerno zabavo. Med številnimi tujimi in avstrijskimi študenti so priljubljene diskoteke U4 ali Pratersauna. Za bolj petične predlagam Passage, kjer nekoliko višja vstopnina odpre vstop v svet diplomatov in mladih poslovnežev. Dobra ideja zna biti tudi SpielBar v bližini Alserstrasse, v katerem so vse mize opremljene z raznovrstnimi družabnimi igrami, ob sredah pa cel bar igra bingo z visokim glavnim dobitkom.

Če greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj?
Zgornji rek je v predbožičnem času le stežka upoštevati. Stojnice s kuhanim vinom, punčem, pečenim kostanjem in okusnimi slaščicami so preveč vabljive, podobno kot ostale dunajske specialitete – dunajski zrezek ali jabolčni štrudelj.
Kavoholiki na Dunaju hrepenimo po slovenskih cenah; za Dunajčane kava ostaja pijača elite in v skladu s tem jo tudi zaračunajo. Vendar pa je zajtrk ali malica v mestnih pekarnah, kot so Der Mann, Anker ali Felber, vedno svojevrsten užitek in način okušanja avstrijske tradicije.
Najbolj tradicionalna pa je seveda Sacher torta in to prav v slavnem hotelu Sacher. V primeru, da je tamkajšnja restavracija prenatrpana, poskusite v bližnjem Der Demel – za marsikoga ponujajo še boljšo „zaherco“, kot je tista originalna.

Helena Uršič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.