8. marec doma in po svetu: Kako svet obeležuje dan žena?

Postcard March 8. Greeting card from March 8. Paper number eight decorated with white small spring flowers and green leaves on a pink background
Foto: Evheniia Vasylenko iz iStock

Vsako leto 8. marca praznujemo dan žena. Dan je bil izbran kot opomin na 8. marec 1914, ko so protesti za žensko enakost dosegli vrhunec. 8. marca tako dan namenimo vprašanjem, ki se navezujejo na ženske. To so predvsem enakovrednost spolov, vprašanja reprodukcije in ozaveščanje o nasilju nad ženskami. Osmi marec se kot mednarodni dan žena praznuje od leta 1917.

8. marec, dan žena širom sveta

8. marec je dan, ki ga načeloma obeležujejo vse države po svetu. Na ta dan načeloma ženske prejmejo cvetje od tistih moških, ki so jim blizu. Hkrati pa se vsako leto ozremo tudi na eno od težav, ki pesti ženske v današnjem svetu. Tema letošnjega dne bo: Navdihni vključevanje.

Preberi si, kako je nastal osmi marec.

Velika želja je, da se 8. marec praznuje po vsem svetu in da se na pravice žensk opozarja tudi v delih sveta, kjer le te nimajo toliko pravic kot v razvitejših državah. Svetovno znana feministka, novinarka in aktivistka, Gloria Steinem, je ob tem zapisala: »Zgodba o boju žensk za enakost ne pripada nobeni posamezni feministki niti kateri koli organizaciji, temveč skupnim prizadevanjem vseh, ki jim ni vseeno za človekove pravice.«

Beautiful young woman hold bouquet of tulips flowers and balloon number 8, rejoices spring holiday. Women's Day on March 8th
Dan žena po svetu Foto: heckmannoleg iz iStock

Praznovanje po svetu in v Sloveniji

Res pa je, da ta dan različno obeležujemo. Poleg cvetja, ki je precej univerzalno darilo, imajo ženske v Rusiji in na Kitajskem pol tega dneva prostega. V Italiji ženskam podarjajo rože mimoze. V ZDA pa so razširili dan žena na mesec žena.

V Sloveniji ženske pogosto prejemamo nageljne. Vsaka barva nageljnov ima sicer svoj pomen, vendar na dan žena najpogosteje delijo rdeče nageljne, ki so simbol delavskega gibanja. Le te naj bi delavci v podjetjih na dan žena podarjali ženskam, zaposlenim v njihovem podjetju. Razlika pa je tudi med svetlo rdečim nageljnom, ki pomeni občudovanje, temno rdeči pa globoko spoštovanje, ljubezen ali naklonjenost.

Za tiste brez idej, prispevek o tem, kaj podariti za dan žena namesto rož.

A bouquet of tulips on a white table. In the background, the interior of a white kitchen in the Scandinavian style. The concept of home comfort.The concept of International Women's Day on March 8.
Foto: Julia Klueva iz iStock

Zakaj praznujemo dan žena?

Praznovanje je vsakoletni opomnik, da imamo srečo, da živimo v delu sveta, kjer smo si ženske in moški relativno enakovredni. V mnogih delih sveta imajo ženske namreč omejeno možnost lastnega izražanja, so zatirane in pogosto so kršene njihove osnovne pravice. Predvsem v muslimanskem svetu je razlika dosti bolj očitna. Najbolj odmevna je bila smrt 22-letne Mahse Amini, ki se je uprla nošenju hidžaba. Nobelova nagrada za mir je opozorila tudi na zgodbo Nagnes Mohamadi, ki se izza zidov iranskega zapora bori za pravice žensk. Prav tako je po umiku Američanov iz Afganistana in talibanskem prevzemu oblasti, veliko Afganistank izgubilo težko priborjene pravice.

Pomembno pa je tudi, da se na ta dan spominom na nasilje, ki se dogaja za štirimi stenami domov in na katerega ne smemo nikoli pozabiti. Ženske so namreč pogosteje žrtve nasilja v družini. Dela je torej še kar nekaj in razlogov, da praznujemo praznik žensk, tudi.

Drage dame, vse najboljše ob dnevu žena!

Beautiful young woman hold bouquet of tulips flowers and balloon number 8, rejoices spring holiday. Women's Day on March 8th
Foto: heckmannoleg iz iStock
Prejšnji članekNa današnji dan: Izginotje malezijskega leta MH370?
Naslednji članekBi posvojila svojo prijateljico?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.