Ali ženske res umirajo kasneje kot moški?

Ali ženske umrejo kasneje kot moški?
Ali ženske umrejo kasneje kot moški? Foto: KatarzynaBialasiewicz iz iStock

Da ženske živijo v povprečju dlje od moških, je znano že nekaj časa. Ameriška raziskava kaže, da se je razlika v pričakovani starosti zadnje desetletje povečala. Kako pa je to videti v Sloveniji?

Razlika v pričakovani starosti Američanov se je v zadnjem desetletju povečala za leto dni

13. novembra so znanstveniki UC San Francisco in Harvarda v JAMA Internal Medicine objavili novo raziskavo. Njeni rezultati kažejo, da se je v letu 2021 neskladje med pričakovano starostjo moških in žensk povečalo na 5,8 let. Razlika je največja od leta 1996. Najmanjša razlika v življenjski dobi obeh spolov – 4,8 let – je bila v ZDA zabeležena leta 2010. Pričakovana življenjska doba je v letih 2019, 2020 in 2021 v ZDA padala – z 78,8 na 77 in nazadnje 76 let.

Za razliko v pričakovani starosti moških in žensk v ZDA sta kriva tudi covid-19 in opioidna kriza

covid-19, coronavirus, fear
Foto: fernandozhiminaicela iz Pixabay

Američani mlajši umirajo tudi zaradi samomorov, zlorabe drog in alkoholizma. Vzroke pogosto povezujemo z ekonomsko krizo, stresom in vse večjo prisotnostjo depresije. P

rvi avtor študije, Brandon Yan, je s kolegi s pomočjo podatkov Nacionalnega centra za za zdravstveno statistiko ZDA identificiral vzroke smrti, ki najbolj vplivajo na znižanje pričakovane življenjske dobe.

Pred pandemijo covid-19 so k razliki med življenjsko dobo obeh spolov največ prispevale nenamerne poškodbe, diabetes, samomor, umor in srčna obolenja. Med pandemijo je bila verjetnost, da bodo umrli od virusa, za moške večja. Pri tem so vlogo igrali razni zdravstveni in družbeni faktorji: večje tveganje za izpostavljenost na delovnem mestu, nepravočasno iskanje zdravstvene pomoči, služenje zaporniške kazni in drugi.

»Prispevali smo nov vpogled v zaskrbljujoč trend,« je povedal Yan. »Prihodnje raziskave bi naj pomagale usmeriti ukrepe za javno zdravstvo k temu, da pripomorejo k izničenju tega padca v pričakovani življenjski dobi.«

Pričakovano trajanje življenja ob rojstvu po spolu v Sloveniji

V Sloveniji je razlika v življenjski dobi moških in žensk še nekoliko večja kot v ZDA. V letu 2021 je bilo po podatkih Statističnega urada pričakovano trajanje življenja žensk 83,69 let, moških pa 77,63 let. Razlika znaša 6,06 let, nekoliko več kot pred desetletjem. Leta 2010 je bilo pričakovano trajanje življenja ob rojstvu 82,65 za ženske in 76,3 za moške.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekŽan Mahnič zahteva, da se »državljane tretjih držav« nemudoma deportira iz Slovenije
Naslednji članekDijak december 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.