Razvijajo nov (grozljiv) način kaznovanja: je to prihodnost?

Prihodnost zapora
Foto: fotocelia iz iStock

Znanstvenik Hashem Al-Ghaili je razkril nov koncept kaznovanja, ki bi v prihodnosti lahko nadomestil zaporno kazen. Ta bi deloval tako, da bi v možgane zločinca vsadili umetne spomine kriminalnega dejanja, a s perspektive žrtve. S tem bi v nekaj minutah lahko dosegli dolgotrajne učinke terapije, saj bi spomini ostali večno.

Z napredno napravo v nekaj minutah do več let spominov

Tako imenovan sistem Cognify bi vseboval nekaj podobnega kot VR napravo, ki bi prikazovala posnetke kaznivega dejanja, ustvarjene s pomočjo umetne inteligence. Ta bi bila povezana z možganskim vsadkom, ki bi vzbujal čustvena stanja, na primer obžalovanje. Teh namreč nekateri posamezniki kljub posnetku ne bi ustvarjali sami. Čeprav bi celoten postopek rehabilitacije trajal le nekaj minut, bi se zločincu zdelo kot več let. Znotraj njegovih misli bi namreč čas tekel počasneje kot v resničnem življenju. Tako bi v kratkem času pridobil več let izkušenj.

Rehabilitacija, prilagojena posameznemu zločincu

Prvi korak rehabilitacije bi bilo snemanje zločinčevih možganov v visoki ločljivosti. Iz tega bi ustvarili natančen »zemljevid« njegovih živčnih poti, s pomočjo katerih bi Cognify vplival na specifične možganske regije, ki so odgovorne za spomin, razmišljanje in logično mišljenje.

Man threatening a woman in the bedroom, she is scared and lying in bed, domestic violence concept
Foto: cyano66 iz iStock

Naprava bi nato zločincu pokazala spomine njegovih kaznivih dejanj, kot so nasilje, kraja, prevara ali diskriminacija. Ti spomini bi bili ustvarjeni s pomočjo umetne inteligence. Poleg vizualnih učinkov bi tehnologija stimulirala tudi fizični odziv: zločinec bi namreč občutil bolečino in trpljenje, ki sta doletela žrtev. Nekateri spomini bi sprožili tudi travme. Ti bi poskrbeli za dolgoročne posledice nasilnih dejanj, na primer žalovanje, ki ga občutijo družinski člani žrtve, in čustveno travmo, ki doleti žrtev.

Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Foto: Rattankun Thongbun iz iStock

Učinkovitejši od zaporov

Danes je običajna kazen za kriminalna dejanja zapor. Zapori pa zahtevajo finančna sredstva za izgradnjo, vzdrževanje, osebje in skrb za zapornike, torej njihovo prehrano, zdravstvo in rehabilitacijske programe. Zamenjava dolgih zapornih kazni z nekajminutno intenzivno terapijo bi tako lahko drastično zmanjšala stroške, povezane z obravnavo kriminalov. Poleg tega Cognify obljublja dolgotrajne spremembe v možganih zločincev, česar pogosto ne dosežejo niti večletne zaporne kazni.

Kaj si ti misliš o novi ideji kaznovanja? Revolucionarna rešitev ali grozljiva prihodnost?

The Prison of the Future - Cognify

VIRDaily Mail
Prejšnji članekOcena filma: Morilski pajek
Naslednji članekLjubezenski horoskop za julij 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.