Ali mečeš račune v papirnate odpadke? Lahko te doleti kazen!

Top view of many hands holding different waste, garbage types with recycling sign made of paper in the center over white background. Sorting, recycling waste concept. Horizontal shot. Top view
Foto: LanaStock iz iStock

Računi, ki jih dobimo v trgovini, ne spadajo med papir. Zakaj ne in kam sploh spadajo? Ob vsakem obisku trgovine in posledičnem nakupu dobimo v roke račun, ki ga največkrat vržemo prav v zabojnik za papir. Žal pa (blagajniški) računi tja ne spadajo, kakor tja ne spadajo tudi plastificiran papir, serviete in robčki.

Blagajniški računi

Taki računi so iz termo papirja, ki ga ni mogoče oziroma ga je izredno težko reciklirati. Zato te račune mečemo v zabojnik za mešane komunalne odpadke, kar največkrat predstavlja črn zabojnik.

Plastificiran in povoščen papir

Tudi tak papir odlagamo med mešane odpadke, torej črn zabojnik. Če smo prepričani, da sta revija ali časopis iz takega papirja, potem ju ne mečemo med papir. Če pa smo prepričani, da so iz takega papirja le platnice, potem lahko ločimo že sami.

Papirnati robčki, serviete in brisače

Tudi ti »papirnati« izdelki ne spadajo med papir, še posebej če so uporabljeni. Mečemo jih v zabojnik za biološke odpadke, ki je rjave barve.

Kje najti te podatke?

Veliko nasvetov in podatkov o pravilnem ločevanju lahko najdeš na spletni strani svojega lokalnega komunalnega podjetja in na sprednji strani smetnjakov, kjer si take stvari lahko prebereš. Velikokrat pa se nasveti znajdejo na položnici za komunalne storitve.

Letak s strani Komunale Novo mesto (vir: Komunala NM)
Letak s strani Komunale Novo mesto (vir: Komunala NM)

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRazglašen najboljši študent Univerze v Mariboru
Naslednji članekŠtudent priporoča: top zgodovinski romani založbe Morfem
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.