Takoj po sprehodu s psom, ne pozabi storiti TEGA

Jack Russell Terrier in harness walking on loose leash
Foto: alexei_tm iz iStock

Sprehodi s psom so predvsem v toplejšem delu leta lahko eno izmed najbolj prijetnih »opravil« s štirinožnim prijateljem. Vendar narava poleti poleg užitkov prinaša tudi nevarnosti v obliki zajedavcev, kot so klopi. Majhni zajedavci lahko povzročijo velike težave, zato je pomembno, da po vsakem sprehodu poskrbiš za temeljit pregled in čiščenje psa. Kako točno to narediš, pa si preberi v nadaljevanju.

Po sprehodu psu nameni še nekaj minut

Po vsakem sprehodu je priporočljivo, da psa temeljito pregledaš in s krpo z mikrovlakni očistiš njegovo dlako. Mikrovlakna so učinkovita pri odstranjevanju umazanije, prahu in majhnih zajedavcev, kot so klopi. Če psa zbrišeš takoj po sprehodu, je manjša verjetnost, da bi se klopi že prebili čez dlako in ugriznili psa. To seveda naredi zunaj, preden psa spustiš v svoj dom.

Close-up view of tick on human finger against dog lying in grass.
Foto: Chalabala iz iStock

Preberi tudi: Če imaš psa, ne naredi te napake

Kaj narediti, če najdeš klopa

Če na psu opaziš prisesanega klopa, ga čim prej odstrani. Uporabi posebno pinceto za odstranjevanje klopov ali namensko orodje. Klopa s pinceto primi čim bližje koži psa in ga z nežnim, a odločnim potegom, odstrani. Pazi, da klopa ne zmečkaš, saj lahko s tem sprostiš patogene v krvni obtok psa. Po odstranitvi klopa razkuži mesto ugriza.

Veterinarka svetuje, kako pravilno odstraniti klopa

Kje je največ možnosti za ugriz klopa

Klopi so najbolj razširjeni v gozdnatih in grmičastih območjih, kjer imajo dostop do gostiteljev. Največ klopov se nahaja v vlažnih in senčnih predelih, kot so gozdne poti, travniki, zaraščene površine in obrobja gozdov. Poleg tega se klopi pogosto zadržujejo v visoki travi, kjer čakajo na mimoidoče gostitelje, vključno s psi in ljudmi. V urbanih območjih na klope naletiš v parkih, na vrtovih in drugih zelenih površinah. Zaradi razširjenosti klopov je tako pomembno, da psa pregledaš tudi po krajšem sprehodu v bližnjem parku.

Encephalitis Tick Insect on Green Leaf. Encephalitis Virus or Lyme Borreliosis Disease Infectious Dermacentor Tick Arachnid Parasite Macro Photo.
Foto: nechaev-kon iz iStock
Prejšnji članekZakaj so Lego kocke tako drage?
Naslednji članekReferenca prejemnika in plačnika, kako jo zapisati?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.