Tudi čist zrak ni več čist

Čeprav velja prepričanje, da je gorski zrak čist, temu ni več tako. Mikroplastiko namreč najdemo praktično povsod, celo v Zemljini troposferi, kjer ji vetrovi omogočajo, da prepotuje ogromne razdalje. Posledično niti zrak na Mount Everestu ni več varen pred delci mikroplastike.

Ta je zgrajena iz drobnih delcev, ki merijo manj kot 5 mm in prihajajo iz oblačil, embalaže, vozil in drugih virov. Najdemo jih na kopnem, v zraku in vodi.

Znanstveniki Francoskega nacionalnega centra za znanstvene raziskave CNRS so za potrebe raziskave zbirali vzorce zraka na observatoriju Pic du Midi, ki leži 2.877 m nad morjem, v francoskih Pirenejih. Med junijem in oktobrom 2017 so preverili 10.000 kubičnih metrov zraka in v vseh vzorcih našli mikroplastiko. S pomočjo podatkov o vremenu so potem izračunali tirnice različnih zračnih mas, ki so do observatorija »prinesli« vzorce zraka. Ugotovili so, da se viri mikroplastike lahko nahajajo zelo daleč, celo v severni Afriki in Severni Ameriki.

Observatorij v gorah
Observatorij Pic du Midi v francoskih Pirenejih, kjer so našli mikroplastiko

Glavni avtor raziskave, Steve Allen z univerze Dalhousie v Kanadi, je pojasnil, da so delci lahko prepotovali tako dolgo pot, ker so dosegli veliko višino. Zanimivo je, da so viri mikroplastike lahko tudi morja in oceani, kot na primer Sredozemsko morje in Atlantski ocean. To namreč pomeni, da za mikroplastiko ni učinkovitih ponorov. Ta le kroži v neskončnem krogu med oceani in atmosfero.

Količina mikroplastike v preučevanih vzorcih sicer ne predstavlja nevarnosti za zdravje ljudi, vendar je soavtorica raziskave, Deonie Allen, opozorila, da so delci dovolj majhni, da jih lahko vdihnemo. Poleg tega se moramo zavedati, da so bili vzorci odvzeti na območju, ki velja za zaščitenega pred onesnaževanjem.

Izsledki so torej pomembni tudi za naš odnos do mikroplastike: pomenijo namreč, da se s pošiljanjem odpadne embalaže v tujino ne moremo rešiti plastike, saj bo ta našla pot nazaj v obliki drobnih delcev, nevarnih za naše zdravje. Problem je globalen.Veliko odpadkov na tleh

Prejšnji članekVesoljska misija za prihodnje generacije
Naslednji članekKako preživeti silvestrovo sam doma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.