Železna zavesa Turkmenistana

Turkmenistan
Turkmenistan

Odprava ekipe Po pamet je že prestopila mejo Turkmenistana, kjer pa jim še ni uspelo najti internetno povezavo, da bi nam poročali o svojih dogodivščinah. Zato si poglejmo malo več o državi, ki je tako odrezana od moderne tehnologije.

Turkmenistan, prej poznan kot Turkmenija, je večinoma prekrita s puščavo Karakum, kar pomeni Črni pesek. Pri 5,6 milijona prebivalcev predstavlja državo z najnižjim prebivalstvom v centralni Aziji. Že včasih je bil na križišču starodavnih civilizacij in pomemben del svilne ceste, danes pa se lahko pohvali s šesto največjo zalogo zemeljskega plina na svetu, zaradi česar so državljani med leti 1993 in 2017 od države prejemali brezplačno elektriko, vodo in zemeljski plin. Žal pa je tudi ena izmed najbolj zavrtih držav na svetu. Njeni prebivalci nimajo medijske in verske svobode in tudi aktivisti za človekove pravice podležejo težkim kaznim. Šele leta 2008 so ukinili smrtno kazen.

Poceni bencin, toda prevladuje železnica

Dizelske lokomotive so glavno prevozno sredstvo v Turkmenistanu
Lokomotive so glavno prevozno sredstvo v Turkmenistanu.

Na področju prometa se še razvijajo. Država ima načrte za izgradnjo novih cest in avtocest, toda ovira jih korupcija. Imajo pa ene izmed najnižjih cen bencina na svetu, le 0,16 €/l, le osmino tega kar za naše jeklene konjičke plačujemo pri nas. Glavno prevozno sredstvo so več kot 3.000 km dolge železnice, katere uporabljajo že od leta 1876. Država je del izredno pomembne železniške povezave med Iranom in Perzijskim zalivom na jugu ter Moskvo na severu. S tem so pomembni ne le za Azijo in Rusijo, temveč tudi za Evropo.

Strogi policaji in kamele na cesti

Pozor, kamele na cesti (foto: Peter Bakanov)
Pozor, kamele na cesti (foto: Peter Bakanov)

V Turkmenistanu imajo enkrat več smrtnih nesreč na število prebivalstva in kar desetkrat več na število vozil kot Slovenija. To pa je kar povprečno glede na ostale države v mali in srednji Aziji. Posebnost države je, da kljub manj strogim pravilom od nas, le-ta izredno strogo preverjajo. Kljub temu da dovoljujejo malo več promilov alkohola za volanom kot mi, pa imajo zaradi tega skoraj zanemarljiv delež smrti na cesti. Morda pa strog policijski režim le ni tako slab.

Upamo, da se nam ekipa javi čim prej in da je z njimi še vse v redu. Med čakanjem pa preberi še ostale dogodivščine ekipe Po pamet, ekskluzivno na Student.si!

Več info: Primerjava prometa po obiskanih državah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.