Do kje seže azerbajdžanski in armenski konflikt?

Conceptual photo with the flags of Azerbaijan and Armenia during the aggravation of relations between them 2021.
Foto: Niko_Cingaryuk iz iStock

Med Armenijo in Azerbajdžanom ni diplomatskih odnosov predvsem zaradi nenehnega spora v Gorskem Karabahu. Sosednji državi sta imeli formalne vladne odnose med letoma 1918 in 1921 med kratkotrajno neodvisnostjo od propadlega ruskega imperija kot Prva republika Armenija in Demokratična republika Azerbajdžan; ti odnosi so obstajali od obdobja po ruski revoluciji, dokler jih ni okupirala in priključila Sovjetska zveza. Zaradi obeh vojn, ki sta jih državi vodili v preteklem stoletju – ene od 1918 do 1921 in druge od 1988 do 1994 – sta imeli zaostrene odnose. Po nenehni sovražnosti je socialni spomin na sožitje iz sovjetske dobe v veliki meri zatrt med državljani obeh držav.

Zgodovina

Spopadi med večinsko muslimanskim Azerbajdžanom in večinsko krščansko Armenijo so posledica konflikta, ki je divjal od leta 1918. Stalne napetosti med srednjeazijskima državama so povezane s Sovjetsko zvezo. V preteklosti so bili spopadi med državama zaradi konflikta v Gorskem Karabahu, ki je povzročil smrt več tisoč ljudi. Območje Nagorno-Karabah so sovjetski vladarji priključili leta 1923. Vendar ko se je Sovjetska zveza razdelila na več delov, je v regiji med Azerbajdžanom in Armenijo izbruhnila vojna. Med šestletno krvavo vojno med državama med letoma 1988 in 1994, ki je privedla do migracije prebivalcev Gorskega Karabaha, je bilo ubitih trideset tisoč ljudi.

Odnosi med letoma 1918 in 1921

Po razpadu Zakavkaške federacije z razglasitvijo neodvisne Demokratične republike Gruzije, 26. maja 1918, sta Azerbajdžan in Armenija razglasili svojo neodvisnost istega dne, 28. maja 1918. Tako Armenija kot Azerbajdžan sta zahtevala ozemlje, ki sta ga zgodovinsko in etnično videli kot svoji; ti teritorialni spori so privedli do armensko-azerbajdžanske vojne med letoma 1918 in 1920, vrste konfliktov, ki so se končali šele, ko je Sovjetska zveza priključila tako Armenijo kot Azerbajdžan.

Sovjetsko obdobje (1922–91)

Po ustanovitvi ZSSR leta 1922 sta Azerbajdžanska in Armenska SSR postali sestavni državi, sprva kot del Zakavkaške SFSR, od leta 1936 pa kot ločeni entiteti. Odnosi med obema narodoma, tudi v avtonomni regiji Gorski Karabah (NKAO), so bili na splošno mirni in prijateljski, medtem ko so bile vse sovjetske entitete. Čeprav občasna soočenja, zlasti leta 1948 in 1964 v Armeniji zaradi javnih protestov, zaradi katerih je prišlo do izseljevanja velikega števila Azeristov, širši javnosti zaradi stroge sovjetske cenzure niso bila poznana.

Karabaška vojna

Leta 1988 so Armenci iz Karabaha glasovali za odcepitev in pridružitev Armeniji. To je skupaj s poboji v Armeniji in Azerbajdžanu povzročilo konflikt, ki je postal znan kot vojna v Gorskem Karabahu. Posledica nasilja je bila dejanska armenska okupacija nekdanjega NKAO in sedmih okoliških azerbajdžanskih regij, ki je bila dejansko ustavljena, ko sta se obe strani dogovorili, da bosta spoštovali premirje, ki velja od maja 1994. Konec leta 1995 sta se obe državi strinjali tudi s posredovanjem minske skupina OVSE. Skupini Minsk trenutno sopredsedujejo ZDA, Francija in Rusija, sestavljajo pa jo Armenija, Azerbajdžan, Turčija in več zahodnoevropskih držav.

1994-2008

Po vojni so odnosi med Armenijo in Azerbajdžanom ostali zelo napeti. Leta 2008 je azerbajdžanski predsednik Ilham Aliyev izjavil, da Gorski Karabah nikoli ne bo neodvisen; stališče podpirajo tudi mednarodni mediatorji; Armenija mora sprejeti realnost in to, da so leta 1918 Erevan prejeli Armenci. Bila je velika napaka. Iravanski kanat je bil azerijsko ozemlje, tu so bili gostje Armenci.

Državi sta še vedno tehnično v vojni in azerbajdžanska vlada redno grozi z zavzetjem Nagornega Karabaha z vojaško silo, če posredovanje minske skupine OVSE ne bo uspelo.

Državljanom Armenije, pa tudi državljanom katere koli druge države armenskega porekla, je prepovedan vstop v Azerbajdžansko republiko, razen, če gre za diplomatski potni list.

Leta 2008, v tako imenovanem spopadu Mardakert 2008, sta se zaradi Gorskega Karabaha spopadli Armenija in Azerbajdžan. Boji med obema stranema so bili kratki, na obeh straneh je bilo malo žrtev.

2010-2015

Junija 2010 se je konflikt na kratko razplamtel, kar je povzročilo smrt štirih armenskih vojakov in enega azerbajdžanskega vojaka. Do spopada je prišlo dan po mirovnih pogajanjih med predsednikoma Armenije in Azerbajdžana v Moskvi.

31. avgusta 2010 so v spopadu na meji umrli trije Armenci in dva Azerbajdžanca. Armenska vojska je trdila, da je bilo v bojih ubitih do sedem Azerbajdžancev. Obe strani sta za incident krivili druga drugo. To je potekalo še pred enim incidentom 4. septembra, ko sta bila ubita dva azerbajdžanska vojaka in en armenski ranjen.

31. junija 2011 sta se obe strani sestali v ruskem Kazanu, da bi dosegli konec vprašanja Gorskega Karabaha. Pogajanja so končali neuspešno. Po razpadu pogovorov je azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev 26. junija z vojaško parado na praznik dan rešitve opozoril Armenijo, da lahko Azerbajdžan s silo zavzame Gorski Karabah. 5. oktobra 2011 so ob mejnih spopadih okoli Gorskega Karabaha umrli en armenski vojak in dva azerbajdžanska. Istega dne sta bila z ostrostrelskim ognjem ranjena tudi dva Armenca. Še en silovit incident se je zgodil 5. junija 2012, ko so po navedbah azerbajdžanske strani armenske čete prestopile mejo in pred umikom ubile pet azerbajdžanskih vojakov. Armenija je zahtevek zanikala in Azerbajdžan obtožila, da je najprej prestopil mejo.

Oktobra 2013 je bil Zakir Hasanov kljub polemiki imenovan za azerbajdžanskega obrambnega ministra.

Spopadi leta 2016

Po armensko-azerbajdžanskih spopadih leta 2016, v katerih je bilo ubitih približno 350 vojakov in civilistov z obeh strani, je Azerbajdžan razglasil enostransko prekinitev ognja (spopadi so se začeli, ko so azerbajdžanske sile začele stavke za ponovno vzpostavitev nadzora nad ozemljem, ki ga nadzoruje odcepljeni Nagorno-Karabah, ki ga podpira Armenija).

Boj v letu 2020

Med armensko-azerbajdžanskimi mejami v armenski provinci Tavush (severovzhodni del države) in azerbajdžanski regiji Tovuz je prišlo do močnih lokalnih spopadov med 12. in 18. julijem 2020. V spopadih, ki so vključevali artilerijo, tanke in udarne drone, je bilo ob življenje najmanj 16 vojakov z obeh strani, vključno z azerbajdžanskim generalom.

27. septembra 2020 so se spet začeli močni spopadi med vojaškimi četami Karabaha in Azerbajdžana. Armenija, Gorski Karabah in Azerbajdžan pa so razglasili vojaško stanje in mobilizirali moško prebivalstvo. Ubitih je tudi več civilistov.

Združeni narodi so zaskrbljeni, armenske oblasti pa se obračajo tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Vojni med državama na žalost še ni videti konca.

Azerbaijan's president says Armenia leaving disputed region is only way for peace amid conflict

VIRWikipedia
Prejšnji članek5G omrežje Telekom Slovenije s 5. oktobrom tudi v Sloveniji
Naslednji članekV Britaniji papige preklinjale na obiskovalce

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.