ŠOU svetovalnica

Zdravo!
Sem redna študentka 4. letnika, stara 25 let in v 5 mesecu nosečnosti. Prejemam družinsko pokojnino po očetu (cca. 47.000,00) in me zanima, ali le-ta vpliva na višino starševskega dodatka. Nadalje me zanima, do kdaj sem sploh upravičena do pokojnine (če se ne motim do 26. rojstnega dne)? Glede na to, da sem letnik že ponavljala, ali lahko ponavljam 4. letnik, kljub temu, da mi to ne bi bilo potrebno? Če registriram lastno gospodinjstvo, ali se pokojnina šteje kot preživnina, ali bi jo še vedno morala dogovoriti?

Zelo me pa še zanima, ali se bodoči mamici bolj splača vsaj za kratek čas zaposliti (1-2 meseca) in uveljavljat starševsko nadomestilo in koliko le-to znaša v primerjavi z ostalimi možnostmi in kako se sploh računa.
Ful hvala!

Pozdravljena!
Družinska pokojnina ne vpliva na višino starševskega dodatka. Dodatek je znašal v letu 2005 40.030 SIT mesečno. Izplačuje se 12 mesecev od dneva otrokovega rojstva. Pravico lahko mati uveljavlja 30 dni pred predvidenim datumom poroda, najkasneje pa 30 dni po porodu (sicer za tisti mesec izgubi pravico nadomestila). Do pokojnine si upravičena do 26 leta starosti; kot študentka s statusom.
Četrtega letnika se ponavadi ne ponavlja, saj se avtomatično lahko vpišeš v absolventa, ne glede na to, koliko izpitov si naredila. Lahko pa podaljšaš absolventa in s tem koristiš dodatno študijsko leto, ki ti kot mamici študentki pripada.

Če hočeš registrirati lastno gospodinjstvo, ti ni potrebno urejati preživnine. Preživnino urejaš v primeru, ko bi zaprosila za denarno socialno pomoč, ki ti kot mamici študentki pripada. Je pa res, da se v prvem letu, ko dobivaš starševski dodatek, ta odšteje od denarne socialne pomoči, prav tako pokojnina, ki jo dobivaš po očetu.

Glede zaposlitve in starševskega nadomestila: Starševsko nadomestilo za polno odsotnost z dela znaša 100% osnove. Osnova za posamezno vrsto starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo, v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust.
Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje, kot je to določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Gre za to, da je višina starševskega nadomestila odvisna od višine plače, ki si jo prejemala v obdobju 12ih mesecev pred vložitvijo vloge za starševski dopust. Na spodnjem linku boš našla pravice študentskih družin.
http://www.studentskedruzine.com/praviceDruzin.html
Upam, da sem ti v redu razložila, pa dobro uredi.

Čao!
Trenutno študiram na Fakulteti za družbene vede in letos nameravam diplomirati. Oktobra bi šla rada na podiplomski študij nekam v Evropo. Kako naj preko spleta iščem primerne študijske programe?
Lep pozdrav, Katjuša

Pozdravljena!
Najprej bi te opozorila, da med brskanjem po različnih študijskih programih upoštevaš več stvari. Od same administracije, do načina izvajanja programa in ali je sam program priznan ali ne. Ponavadi če je program priznan s strani države, v kateri poteka, bo priznan tudi s strani slovenskega ministrstva za izobraževanje. Pomembno je tudi izbirati glede na jezik, v katerem potekajo predavanja. Medtem ko so na dodiplomskem nivoju predavanja večinoma v uradnem jeziku države, so na podiplomskem nivoju veliko bolj pogosti programi v angleškem jeziku. Jezik, v katerem poteka program, pa lahko vpliva tudi na višino šolnine, saj imajo velikokrat študijski programi, ki potekajo v angleškem jeziku, višjo šolnino.

Obstaja kar nekaj brskalnikov po evropskih univerzah, vendar nobeden ne vključuje vseh razpoložljivih študijskih programov, torej uporabi jih več. Preko povezave http://europa.eu.int/ploteus/portal/home.jsp (povezava Možnosti izobraževanja) lahko pobrskaš po vseh študijskih programih po Evropski Uniji. Obstaja še en brskalnik po študijskih programih v Evropi: http://www.interedu.com/. Če pa te zanima kakšna država specifično, poglej našo stran:  http://srce.kiss.si/ (Povezava Študij v drugih državah), kjer boš našla tudi brskalnike glede na študijski program.

Svetujem ti, da tudi preko alternativnih virov skušaš najti zanimiv in uporaben študijski program. Povprašaj kakšnega profesorja, preglej literaturo s področja, ki bi ga raziskovala in se pozanimaj, kje delajo ali so študirali avtorji … Ko boš našla študijske programe oz. fakultete, ki te zanimajo, čim prej kontaktiraj njihovo mednarodno pisarno in se pozanimaj o pogojih vpisa.

Z dodatnimi vprašanji si dobrodošla tudi pri nas, na telefonu 01/ 43 80- 253 ali osebno na Kersnikovi 4 v Ljubljani, soba 101. Pričakujemo te v ponedeljek, torek in četrtek od 15.00-18.00 in sredo 9.00-12.00.
Lep pozdrav, Ekipa SRCe

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.