Svetovalnica – Praksa v tujini?

Businessman drawing Intership concept on a light blue colored screen
Foto: Melpomenem iz iStock

Vprašanje:

Živijo,

v naslednjem študijskem letu bi se rad odpravil na prakso v tujino. Zanima me, kakšne so moje možnosti, glede na to, da sem se že udeležil Erasmus izmenjave – ali to kaj šteje? Šel bi kamor koli, samo da dobim nekaj delovnih izkušenj, ki mi bodo nekega dne prišle prav, ko bom iskal zaposlitev. Moja edina omejitev je jezik, namreč delal bi rad v angleško govorečem okolju.

Hvala za pomoč in lep pozdrav, Sandi

Odgovor:

Pozdravljen Sandi!

Veseli me, da se odločaš za praktično usposabljanje v tujini – kot si že sam ugotovil, boš na ta način pridobil prepotrebne delovne izkušnje, ki jih boš lahko vključil v svoj življenjepis in si tako povečal svoje možnosti za pridobitev želene službe v prihodnosti.

Žal v vprašanju nisi napisal, na katero fakulteto si vpisan, zato ti bom v nadaljevanju podala nekaj splošnih informacij glede praktičnega izobraževanja v tujini, prav tako pa ti bom predstavila tudi nekatere bolj specifične možnosti, ki se osredotočajo bolj na naravoslovne oziroma družboslovne študente.

Prva možnost, ki jo velja omeniti, je Erasmus praksa. Četudi si že bil na Erasmus izmenjavi, se lahko še vedno prijaviš na Erasmus praktično usposabljanje. Delodajalca si moraš v tem primeru poiskati sam, vse ostalo pa urejaš s pomočjo Službe za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani. Na spletni strani Univerze v Ljubljani najdeš tudi nov „Razpis Erasmus za namene praktičnega usposabljanja 2013–2014“, v katerem so zapisani vsi razpisni pogoji, ki jih mora kandidat izpolnjevati. Prijavni obrazec moraš na svojo matično fakulteto načeloma oddati do 1. marca, vseeno pa ti priporočam, da se na svoji fakulteti pozanimaš glede točnih datumov oziroma rokov za oddajo dokumentacije. Kot si napisal, si želiš, da bi bila v tvojem delovnem okolju pogovorni jezik angleščina – pri Erasmus praktičnem usposabljanju je to seveda možno, saj si delodajalca izbiraš sam. Poskusi se torej povezati z multinacionalnimi podjetji, saj je v tovrstnih podjetjih možnost, da je pogovorni jezik angleški, zagotovo večja.

Na Centru Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) se lahko pozanimaš tudi o možnostih, ki ti jih ponuja Norveški finančni mehanizem. Program za naslednje obdobje je sicer še v potrjevanju, vendar bo predvidoma objavljen v naslednjih mesecih. Preko tega mehanizma se boš lahko na praktično usposabljanje odpravil na Norveško, Islandijo ali v Lihtenštajn, saj so te države tiste, ki financirajo omenjeni mehanizem.

Kot sem že zgoraj napisala, so nekatere možnosti praktičnega usposabljanja vezane tudi na smer študija. Če si študent katere izmed bolj naravoslovno-tehničnih smeri, ti predlagam, da se povežeš z dvema organizacijama: IAESTE in AIESEC. Obe organizaciji ponujata bazo podjetij, ki nudijo prakso za študente skoraj povsod po svetu, pogovorni jezik pa je načeloma angleški. Sicer moraš za članstvo v obeh organizacijah plačati članarino, vendar pa imaš potem plačano prakso oziroma bivanje v tujini. Priporočam ti, da se obrneš neposredno na slovenski pisarni omenjenih organizacij in tako pridobiš dodatne informacije glede samih pripravništev.

Če pa si študent katere izmed družboslovnih fakultet, bi ti morda bilo všeč praktično usposabljanje pri kateri izmed evropskih institucij. Praktično usposabljanje načeloma traja od tri do pet mesecev in je – kar je zelo pomembno – tudi plačano. Pogovorni jezik je večinoma angleški, za nekatera izmed pripravništev pa je zaželeno (ali pa nujno) znanje še katerega izmed evropskih jezikov. Če te ta oblika prakse zanima, si oglej spletno stran Euro Brussels in spletno stran Urada za pripravništva (Traineeships Office), ki deluje v okviru Evropske komisije.

Poleg tega obstaja še veliko drugih, neodvisnih spletnih strani, ki objavljajo oglase povezane s praktičnim usposabljanjem v tujini, na tebi pa je, da oglase pregledaš in izbereš tiste opcije, pri katerih izpolnjuješ razpisne pogoje in so ti seveda tudi všeč.

Morda boš kaj zase našel na naslednjih spletnih straneh:

  • www.mladiinfo.com (v zavihku Jobs & Internships)
  • www.eurodesk.si (v zavihku Razpisi, usposabljanja, pripravništva)
  • www.iagora.com (ne samo seznam možnih pripravništev, pač pa še veliko drugih koristnih informacij)
  • www.europlacement.com/
  • http://europa.eu/youth (Tudi Evropski mladinski portal ponuja dolg seznam možnosti; pobrskaj pod zavihkom „Delo“. Poleg tega so na portalu navedeni tudi številni drugi zanimivi podatki, predlagam, da natančno prebereš, kakšne so tvoje pravice, da ne bi prišlo do kakšnih zlorab na delovnem mestu.)

Na zgoraj navedenih spletnih straneh je veliko različnih oglasov, zato ti ne morem zagotoviti, da bo jezik v delovnem okolju povsod angleški. Vseeno pa ti predlagam, da pregledaš oglase za pripravništva – morda prav tukaj najdeš tisto, kar si želiš!

Če ti nobena od zgoraj ponujenih možnosti ni všeč, imaš še vedno možnost, da si delodajalca, pri katerem bi opravljal prakso, začneš iskati na lastno pest, kar vključuje veliko brskanja po spletu in organiziranosti. Na tebi je, da pripraviš dober življenjepis ter motivacijsko pismo ter ju nato pošlješ na čim več naslovov možnih bodočih delodajalcev. Na spletu lahko najdeš veliko primerov dobrih življenjepisov in motivacijskih pisem, zato menim, da s tem ne bi smel imeti težav. Vsekakor moraš v tem primeru podpisati pogodbo z delodajalcem, ki te lahko reši morebitnih nevšečnosti in slabih spominov na prakso v tujini.

Vse dobro v novem letu ti želim in srečno pri iskanju prakse!

Živa Cotič, svetovalka za študij v tujini,

Zavod Študentska svetovalnica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.