Bizaren mesojedi dinozaver najden sredi Egipta

Paleontologi našli bizarnega abelizavrida v Egiptu
Paleontologi našli bizarnega abelizavrida v Egiptu Foto: on egyptindependent

Puščava Sahara je razkrila še en fosil prazgodovinskih bitij, ki se bo zapisal v razred najbolj bizarnih plenilcev. Dinozaver, ki ga je odkrila egipčansko-ameriška raziskovalna enota, spada med abelizavre. Ti so bili do zdaj najdeni le v Evropi in določenih državah južne hemisfere, prvič pa se je pojavil v formaciji Bahariya. Mesojedi teropod naj bi živel pred 98 milijoni let in za Egipt pomeni pomembno odkritje v paleontologiji.

Prvi dinozaver te vrste najden v Egiptu

Egipt je bil na začetku 20. stoletja dom prenekaterih dinozavrskih primerkov in veljal za eno izmed zibelk prazgodovine. Med njimi je bil tudi legendarni spinozaver, a je bil tudi ta uničen v času druge svetovne vojne. V zadnjih letih se Egipt vrača na zemljevid paleontologije, za kar je zdaj poskrbela tudi ta najdba.

Študijo je vodil študent Belal Salem iz univerze Ohio, ki je uporabljal podatke iz svojega obdobja dela v Mansouri (Egipt), kjer je bil del Univerze Mansoura. S pomočjo zelo dobro ohranjenega fosila so lahko natančno opisali dinozavra, ki je spadal med abelizavride. Šlo je za 6 metrov dolgo bitje, ki je imelo bizarno majhne roke in male zobe. Novoodkrita vrsta je tako še en košček v mozaiku abelizavridov, ki že več let navdušujejo paleontologe s svojo raznolikostjo.

Fosil abelizavrida je bil najden v Sahari in postal prvi primerek te vrste v Egiptu
Fosil abelizavrida je bil najden v Sahari in postal prvi primerek te vrste v Egiptu Foto: on egyptindependent

Raznolikost oaze Bahariya v vsem svojem čaru

»V času srednje Krete je bilo območje oaze Bahariya eno najstrajšnejših v zgodovini,« je povedal Salem in dodal: »Kako so lahko vsi ti veliki plenilci živeli na istem mestu je prava skrivnost. Najverjetneje so jedli drugačne reči in so se prilagodili na drugačno življenje.«

Fosil je eden izmed mnogih pokazateljev biodiverzitete kretskih dinozavrov v Egiptu in severnem delu Afrike. Odkriti fosil je najstarejši primerek abelizavrida na severu Afrike in prikazuje razpršenost te vrste dinozavrov. Karnotaver v Argentini, Majungazaver na Madagaskarju in zdaj eden izmed abelizavridov v Egiptu.

Že pred nekaj meseci so paleontologi v Argentini odkrili novo vrsto abelizavrida, ki je prav enako bizarna. Šlo je za vrsto imenovano Guemesia ochoai, ki je imela bizarno majhne roke in se naj bi v svoj plen zaletavala z glavo. O tem primerku si preberi v prispevku Odkrili »brezrokega« dinozavra, ki se je z glavo zaletaval v svoj plen.

Urednik portala Student.si

VIRroyalsocietypublishing
Prejšnji članekPrinaša novi Zakon res obvezno cepljenje in visoke kazni?
Naslednji članekKatere funkcije mora imeti pametna ura?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.