Izjemna najdba raznolikih bitij iz ledene dobe je zgodovinskega pomena za Anglijo

Ostanki velikega mamuta in drugih bitij iz obdobja ledene dobe so bile najdene v zgodovinski najdbi znotraj jame. Arheologi so najdišče odkrili pri vzdrževalnih delih novega mesta v bližini Plymoutha v Veliki Britaniji. Najdene kosti pripadajo večjemu številu vrst, med drugim velikemu mamutu, volkovom, hijenam in dlakavemu volnatemu nosorogu. Večina kosti izhaja iz obdobje ledene dobe, ki je trajala med trideset in šestdeset tisoč leti. Kot so povedali strokovnjaki, gre za zgodovinsko najdbo.

Zgodovinska najdba iz ledene dobe na Otoku

Blizu mesta Plymouth na skrajnem jugovzhodu britanskega otočja nastaja novo mesto imenovano Sherforf. Postalo bo dom več kot pet tisoč prebivalcem, gradnja pa se je začela že leta 2015. Prav zaradi projekta gradenj in vzdrževalnih del so lahko našli to najdišče. »Delo v Sherfordu je edini razlog, da smo lahko to našli in še bolj čudovito je dejstvo, da gre za zelo dobro ohranjene ostanke,« je povedal vodja raziskave Rob Bourn. »Taka raznolikost tako dobro ohranjenih ostankov je redek in poseben dogodek,« je še dodal.

Ostanki dlakavega mamuta in nosoroga ter drugih bitij so bila najdena v zgodovinski najdbi
Ostanki dlakavega mamuta in nosoroga ter drugih bitij so bila najdena v zgodovinski najdbi; Foto: AC Archaeology

Ekipa arheologov je v dosedanjih izkopavanjih našla ostanke velikega mamuta in dlakavega nosoroga, ki spadata med bolj odmevni najdbi. Poleg tega so našli tudi popolno ohranjeno okostje volka in delna okostja hijene, konja, jelenov, rdeče lisice in planinskih zajcev. Okostja so že v podrobni analizi in bodo svoj dom najverjetneje našli v muzeju The Box, ki je novonastali muzej mesta Plymouth.

Skupina arheologov je v okrožju Devon blizu mesta Plymouth naletela na izjemno najdbo
Skupina arheologov je v okrožju Devon blizu mesta Plymouth naletela na izjemno najdbo; Foto: AC Archaeology

Gradnja bo prilagojena najdišču v Devonu

Gradbeniki, ki so naleteli na odkritje, so že povedali, da se okoli najdišča ne bo gradilo in bodo celotno gradnjo prilagodili le temu. O najdbi je za BBC spregovoril tudi Duncan Wilson, odgovorni direktor Historic England, ki jo je opisal kot izjemno. »Najdba tolikšnega števila ostankov toliko različnih vrst v Devonu nam lahko ponudi fantastičen vpogled v določena obdobja zgodovine Velike Britanije, da bomo lažje razumeli klimatske in okoljske pogoje,« je povedal.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtipendije za bodoče kuharje in natakarje
Naslednji članekKako in komu se trebuhi redé?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.