Nova misija: do leta 2032 na Uran

Znanstveniki beležijo že več kot 4000 opaženih eksoplanetov. Ugotovili smo, da je povprečen planet tri- do štirikrat večji od Zemlje, kar je približno toliko kot najbolj zunanja planeta v našem osončju – Uran in Neptun. Z raziskovanjem naših daljnjih sosedov bi lahko veliko izvedeli o večini planetov izven našega osončja, pravi skupina uglednih znanstvenikov. Predlagajo, da se Nasine misije posvetijo raziskovanju Urana in izdelali so tudi načrt kako.

Nova misija

V letih 2031 in 2032 bi bila odlična priložnost za izstrelitev sonde proti Uranu. Takrat bodo telesa v našem osončju razporejena tako, da bi sonda lahko izvedla manever gravitacijske frače in skrajšala svojo pot do Urana na le 13 let. Ena sonda bi planet obletela, druga pa bi se spustila na njegovo površje. Sonda v orbiti bi raziskala tudi Uranove lune.

planeta
Primerjava Zemlje in Urana (vir: wiki)

Sedmi planet od Sonca

Uran kroži okoli sonca na povprečni razdalji 19AU (astronomskih enot), za en obhod pa potrebuje 84 let. Ker je devetnajstkrat bolj oddaljen od sonca kot Zemlja, so tudi temperature na njem temu primerne. Je ledeni planet, njegova atmosfera je pretežno iz helija in vodika, pod ledeno skorjo pa se verjetno nahaja ogromen ocean. Ima vsaj 13 obročev in mnogo lun. Tudi za te znanstveniki predvidevajo, da so ali ledeni ali oceanski svetovi.

prerez Urana
prerez Urana (vir: wiki)

Uran (in Neptun) je v osemdesetih na kratko obiskal Voyager 2, po tem pa se o njima ni veliko govorilo. Vseeno astronomi že leta opozarjajo na potencial raziskovanja ledenih svetov in morda se jim želja kmalu uresniči.

Misija bi rešila nekatere temeljne probleme naših teorij

Profesor Leigh Fletcher, ki je sodeloval pri predlogu, je povedal, da bi takšna raziskava pomagala izboljšati naše teorije o nastanku planetov. Zdajšnje se namreč velikokrat znajdejo v slepi ulici, ko poskušajo razložiti nastanek velikih planetov na robu osončja. Upoštevajoč dejstvo, da so taki planeti pravzaprav med pogostejšimi, bi moralo biti njihovo raziskovanje prioriteta.

Predlog so objavili v sklopu t. i. decadel survey, dokumenta, ki povzema pogled ameriške znanstvene srenje, kam naj se vesoljsko raziskovanje usmeri. Doktorica Robin Canup je povedala, da je bila to edina misija, ki je prejela oceno majhno-srednje tveganje. Računa, da bi se lahko financiranje začelo leta 2024, izstrel pa 7 let pozneje.

Kot smo videli v preteklosti, NASA vsaj okvirno sledi sprejetim predlogom. Podoben dokument iz leta 2011 je predvideval pridobitev vzorcev z Marsa, kar je odlično opravil rover Perseverance. Drugi cilj je bilo raziskovanje okolice Jupitra in čez dve leti bo v njegovo smer izstreljeno plovilo Europa Clipper.

sonda
Ilustracija sonde Europa Clipper nad Jupitrovo luno Evropa. V ozadju vidimo Jupiter (vir: NASA)

Trenutni predlog bodo znanstveniki predstavili še Evropski vesoljski agenciji v upanju za sodelovanje obeh agencij. NASA in ESA mnogokrat izvajata misije v navezi, niso pa vedno usklajeni glede njihovih prioritet in financiranja.

VIRBBC
Prejšnji članekKdo so letošnji nominiranci za Cankarjevo nagrado?
Naslednji članekPomlad je tu, z njo v paketu pa so prišle tudi alergije!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.