Osupljive nove fotografije prikazujejo strukturo sončnega magnetnega polja od blizu

Nemški znanstveniki so pravkar končali z nadgradnjo sončnega teleskopa z imenom GREGOR v observatoriju Teide na Kanarskih otokih, rezultat pa je spektakularen nov nabor posnetkov naše zvezde.

»To je bil zelo vznemirljiv, a hkrati izjemno zahteven projekt,« je v izjavi dejala Lucia Kleint, znanstvenica z Leibnizovega inštituta za solarno fiziko v Freiburgu v Nemčiji in vodilna raziskovalka pri projektu. »V samo enem letu smo popolnoma preoblikovali optiko, mehaniko in elektroniko, da dosežemo najboljšo možno kakovost slike.«

GREGOR je svoja opazovanja začel leta 2012 kot največji evropski sončni teleskop, projekt nadgradnje pa se je začel leta 2018. Nadgradnje so vključevale delo na optiki in nadzornih sistemih teleskopa, prebarvanje observatorija, da bi odbijal manj svetlobe in manj motil opazovanja ter izvajanje novih politik načrtovanja, ki bi izboljšale znanstvene rezultate opazovanj.

Fotografije sonca z izjemne bližine je julija letos poslal tudi Solarni orbiter, ki je bil izstreljen proti soncu z namenom preučevanja polov. O njem smo pisali februarja, ko je bil poslan na pot proti soncu. Januarja letos pa je tudi Solarni teleskop Inouye na Havajih posnel odlične fotografije sonca od blizu.

Solar Orbiter First Images - “campfires on the Sun”

Teleskop sedaj znanstvenikom omogoča, da na soncu zajamejo značilnosti, ki so široke le 50 kilometrov. In ker je sončna aktivnost trenutno v vzponu, saj se konča najnižja točka sedanjega 11-letnega sončnega cikla, ga bo GREGOR lahko še na veliko preučeval.

»Projekt je bil precej tvegan, ker takšne nadgradnje teleskopov običajno trajajo leta, toda odlično timsko delo in natančno načrtovanje sta privedla do tega uspeha,« je Svetlana Berdyugina, astrofizičarka na Univerzi Albert-Ludwig v Freiburgu v Nemčiji in direktorica Leibnizovega inštituta za solarno fiziko, dejala v isti izjavi. »Zdaj imamo zmogljiv instrument za reševanje ugank na soncu.«

Nadgradnje so opisane v prispevku, objavljenem 1. septembra v reviji Astronomy & Astrophysics.

VIRAanda
Prejšnji članekErotična zgodba: Otok (4.del)
Naslednji članekStorite nekaj novega in uživajte v prihodnosti pametne pisarne z napravami Huawei, ki so zdaj na voljo po promocijskih cenah!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.