Začenja se preizkus skeniranja umetne inteligence, ki bi lahko zmanjšal tveganje za mrtvorojene otroke

 

Začenja se preizkus nove tehnike skeniranja, ki bi lahko zaznal ženske z visokim tveganjem za negativne izide nosečnosti, kot je rojstvo mrtvega otroka. Tehnologija z umetno inteligenco analizira slike ultrazvoka, posnete med 12-tedenskim obdobjem in jim dodeli točke tveganja. Ženskam z visoko oceno tveganja bi lahko ponudili dodatne preglede ali zdravila, ki bi zmanjšala verjetnost negativnega izida.

Dnevno se v Veliki Britaniji približno osem dojenčkov rodi mrtvih. Najpogostejši vzrok je zavrta rast zarodka med nosečnostjo. Poleg tega približno 6 odstotkov nosečih žensk trpi za visokim krvnim tlakom ali problemi z jetri in ledvicami, kar je ob neustrezni oskrbi prav tako lahko usodno. Vsi našteti zapleti so povezani s placento, organom, ki zarodkov krvni obtok povezuje z materinim.Skica zarodka in placenteKer so raziskave že pokazale, da majhna placenta v prvem tromesečju nosečnosti pomeni tudi majhno placento ob porodu (kar vpliva na rast zarodka), se zdi smiselno skenirati organ in ga uporabiti za oceno tveganja različnih stanj. Z novim pristopom, ki vključuje umetno inteligenco, bodo oceno podali tudi na podlagi prostornine placente in njene prekrvavljenosti.

Čeprav placento lahko vidimo na ultrazvoku, je njeno merjenje in opazovanje drobnih krvnih kapilar precej zamudno in nepraktično. Zato so se znanstveniki odločili, da delo prepustijo računalnikom. S pomočjo tisočih posnetkov ultrazvoka so jih naučili avtomatsko prepoznavati placento, jo izmeriti in ugotoviti njeno prekrvavljenost. Sedaj je čas za preizkus nove tehnike na vzorcu 4.000 žensk, kar bo pokazalo uspešnost in natančnost nove tehnologije.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNove poti do denarja, ki jih lahko ubere vsak
Naslednji članekŽe zmerno pitje škodljivo za možgane

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.