Že zmerno pitje škodljivo za možgane

Nova raziskava kaže, da je celo zmerno pitje lahko škodljivo za možgane. Raziskovalci so analizirali podatke več kot 36.000 sodelujočih in odkrili povezavo med pitjem in zmanjšano prostornino možganov. Ta je opazna že pri zaužitju ene enote alkohola dnevno (približno polovica piva) in se povečuje z vsako dodatno pijačo.

Te ugotovitve so nekoliko v nasprotju s trenutnimi priporočili in smernicami glede uživanja alkohola, ki dovoljujejo zmerno pitje alkohola. V prejšnjih raziskavah so odkrili le močno povezavo med prekomernim pitjem alkohola in strukturnimi spremembami v možganih, ki pa naj se ne bi zgodile ob zmernem pitju. Problem preteklih raziskav je bilo premajhno število podatkov.

V kozarci nalito pivo, moški sedi in kaže iztegnjen palec

 

Povezava med povprečnim vnosom alkohola in poškodbami možganov ni bila linearna. Med uživanjem nič in ene alkoholne enote dnevno ni bilo tolikšne razlike kot med dvema in tremi enotami dnevno. Drugače povedano: več kot piješ, večji vpliv ima posamezna pijača na možgane.

Za lažjo predstavo o posledicah pitja alkohola, so znanstveniki zmanjšanje prostornine možganov zaradi pitja primerjali s posledicami staranja. V njihovem modelu je vsaka dodatna enota alkohola dnevno prispevala k večjemu učinku staranja možganov. Prehod od nič do ene alkoholne enote dnevno je bil ekvivalenten polovici leta staranja, razlika med nič in štirimi enotami dnevno pa več kot desetim letom.

V prihodnosti bi raziskovalci radi ugotovili, kako na možgane vpliva časovna razporeditev zaužitih alkoholnih pijač. Je manj škodljivo spiti eno pivo dnevno kot ne piti med tednom in jih ob koncu tedna popiti sedem? Želijo pa si tudi bolj z gotovostjo preiti s korelacije na vzročno zvezo.

VIRScience Daily
Prejšnji članekZačenja se preizkus skeniranja umetne inteligence, ki bi lahko zmanjšal tveganje za mrtvorojene otroke
Naslednji članekZmenki v začetku pomladi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.