Kaj je kratkoročni spomin?

Hands holding brain with puzzle paper cutout, autism, Epilepsy and alzheimer awareness, seizure disorder, world mental health day concept
Foto: SewcreamStudio iz iStock

Vsak dan si bombardiran z nepredstavljivo količino informacij: imena, telefonske številke, opravki, sporočila, naslovi … Kako se spopadeš z njimi in jih obvladaš? S pomočjo kratkoročnega spomina! Ta ti omogoča, da shraniš in hkrati obdelaš informacije iz okolja. Je nepogrešljiv v vsakodnevnem življenju in komunikaciji, pomembno vlogo pa igra tudi pri učenju.

Kaj je kratkoročni spomin?

Kratkoročni spomin, imenovan tudi delovni spomin, lahko shrani 4 do 7 informacij, ki brez ponavljanja zapustijo spomin po 10 do 15 sekundah. Omogoča ti začasno aktivno hrambo informacij, ko:

 • rešuješ matematične probleme
 • slediš navodilom
 • skušaš razbrati pomen pravkar prebranega stavka
 • si želiš zapomniti novo telefonsko številko
 • si želiš zapomniti ime osebe, da se ji boš tudi sam lahko predstavil.
  Two women holding pen
  Foto: Tirachard Kumtanom iz Pexels

Zakaj je kratkoročni spomin pomemben?

Dober kratkoročni spomin je ključen za:

 • Akademske sposobnosti: branje, učenje, reševanje matematičnih problemov, kvizov in testov
 • Produktivnost in osredotočeno delo: pri delu boš produktivnejši, če ne boš sproti pozabljal kaj delaš in kaj moraš še narediti
 • Bralno razumevanje: kratkoročni spomin omogoča pomnjenje ključnih točk prebranih stavkov
 • Komunikacijske sposobnosti: za sledenje in aktivno sodelovanje v pogovoru
 • Mentalno agilnost: za hitrejšo obdelavo podatkov in reševanje problemov
 • Pomnjenje: za prenos novih podatkov iz kratkoročnega v dolgoročni spomin
 • Sledenje navodilom: pomnjenje navodil, ki so sestavljena iz več korakov

Kako lahko testiraš svoj kratkoročni spomin?

Prosi nekoga, da prebere niz naključnih številk (približno eno število na sekundo). Takoj zatem jih ponovi v pravilnem vrstnem redu. Začni s petimi številkami, nato pa vsakič dodaj še eno, dokler si ne moreš več pravilno zapomniti celotnega niza številk. Povsem enako lahko narediš z nizom naključnih enozložnih besed. Sam se lahko testiraš tudi tako, da prebereš odstavek (dolg približno eno stran), ki vsebuje čim več informacij. Nato na prazen list papirja skušaj zapisati vse detajle, ki se jih spomniš. Primerjaj napisano z originalom. Če ti besede in števila niso preveč pri srcu, med družabnimi igrami poišči karte za igro spomin. Obrni jih tako, da ne vidiš slik, nato pa meri čas, ki ga porabiš, da odkriješ vse pare. Igro lahko ponoviš vsak dan in spremljaš napredek. Krajši čas – boljši spomin!

A person s hand touching a card
Foto: Nicola Barts iz Pexels

Je kratkoročni spomin mogoče izboljšati?

Kot številne druge kognitivne sposobnosti je tudi kratkoročni spomin mogoče izboljšati. Preveri naš prispevek Kako izboljšati kratkoročni spomin? Nasveti za izboljšanje spomina. Celo odrasli lahko z vajo in igrami močno izboljšajo svoj spomin. Zadostuje že 10 do 15 minut vaje dnevno, kot vedno pa je ključna konsistentnost. Vaje zahtevajo lahko zahtevajo le pisalo in list papirja ali pa doma narejene igre. Priročne so lahko tudi mobilne aplikacije, ki z različnimi igrami ciljajo na razvoj kratkoročnega spomina.

VIRTime Hack Hero
Prejšnji članekKomaj čakamo prihod novih nosljivih naprav Huawei
Naslednji članekFOTO TEDNA: Randevu slovenskega vodilnega dvojca

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.