Savna in njeni učinki na telo

Ženska, ovita v belo brisačo, leži v leseni savni
Foto: Zerocool iz Pixabay

Poleg tega, da je savna sproščujoča, redno savnanje prinaša številne pozitivne učinke na telo. Poznamo različne vrste savn, ki se razlikujejo po temperaturi in vlažnosti zraka ter posledično po vplivih na zdravje.

Finska savna

Za finsko savno so značilne visoke temperature (okrog 90 do 100 °C) in suh zrak (relativna vlažnost do 15 odstotkov). Zato je priporočljivo, da se v njej naenkrat zadržuješ 5 do največ 20 minut, odvisno od počutja. Prostor je obložen z lesom, v njem je peč z vročimi kamni, po katerih se polije voda z eteričnimi olji. Med posameznim obiskom savne je potreben 15-minutni odmor.

Finska savna lahko pripomore k pospešeni presnovi, krepitvi srca in ožilja, odpravljanju kožnih bolezni in preprečevanju celulita. Ugodno vpliva na gibalni sistem in sprošča mišice ter blaži stres.

Lesena savna
Foto: nkaminetskyy iz Pixabay

Turška savna

V turški savni oziroma »hammam-u« je temperatura le 50 °C, a je vlažnost toliko višja (okrog 100 odstotna). Posledično je zelo učinkovita pri čiščenju kože, posebno ob uporabi solnega pilinga, ki odstrani odmrlo kožo.

Najpomembnejši blagodejni učinki turške savne so torej prečiščevanje kože in vsesplošno prečiščevanje telesa, pospešitev krvnega obtoka in sprostitev mišic. Podobno kot inhaliranje pozitivno vpliva tudi na dihalne poti.

Infrardeča savna

V zadnjem času je ta vrsta savne precej priljubljena zaradi enostavne uporabe, udobja in učinkovitosti. Vgrajene ima posebne grelnike, ki sevajo infrardečo toploto in delujejo globinsko. Pri temperaturi le 40 do 60 °C doseže dva do tri-krat večji učinek na telo kot finska savna. Zaradi nižjih temperatur je savna varnejša za osebe s kardiovaskularnimi težavami, otroke in starejše.

Njeni pozitivni učinki so fizična in psihična sprostitev, zmanjšanje utrujenosti in odprava stresa ter večja cirkulacija krvi. Pomaga pri obnavljanju poškodovanih mišic in vezi, poveča elastičnost in prožnost kože ter upočasnjuje staranje.

Praktični nasveti za obisk savne

  • Začneš lahko s krajšimi obiski savne (tri do pet minut) pri nižjih temperaturah, ki jim sledi daljši počitek. Postopoma lahko stopnjuješ čas savnanja in temperaturo, a pri tem mora savnanje vedno ostati prijetno. Več kot trije zaporedni obiski savne ne prinašajo dodatnih koristi, ampak lahko le izčrpajo telo. Vse pozitivne učinke savne boš dosegel le ob rednem obiskovanju savne, torej vsaj enkrat do dvakrat tedensko.
  • V savno se ne odpravi s polnim želodcem. Priporočljivo je, da vsaj dve uri pred savnanjem ne ješ večjega obroka.
  • Med savnanjem zaradi potenja izgubiš veliko tekočine. Pomembno je, da jo nadomeščaš s pitjem vode ali nesladkanega čaja. Izogibaj pa se pitju alkohola pred in med savnanjem.
Prejšnji članek15 zanimivih španskih neznank, ki bodo razširile tvoje besedišče in očarale lokalce
Naslednji članek5 najbolj pričakovanih serij leta 2022 (po našem izboru)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.