Sponzorirano

Z vitaminom D nad koronavirus: v katerih živilih se nahaja?

voziček
Sponzorirano

Vitamin D je lipidotopen vitamin, ki naj bi pripomogel k lažjemu poteku koronavirusne bolezni.

Kje dobimo največ vitamina D?

Vitamin D nastaja v koži iz holesterola pod vplivom UV žarkov. Pretvorbe v aktivno obliko hormona potekajo v jetrih in ledvicah.

National Institute of Health and Care Excellence (Velika Britanija) priporoča uživanje desetih mikrogramov vitamina D dnevno, medtem ko priporočila iz leta 2005 svetujejo uživanje 5 mikrogramov vitamina na dan. Priporočila se spreminjajo (povečujejo) zaradi stila življenja, saj na soncu preživimo vedno manj časa, poleg tega se veliko uporabljajo zaščitne kreme in oblačila, ki preprečijo koži stik z UV žarki.Uživanje v obliki prehranskih dopolnil se svetuje v hladnih mesecih, ko je manj sonca (od oktobra do marca) in tekom celega leta za ljudi, ki preživijo večino časa v notranjih prostorih ter ljudem z zelo temnim tenom kože.

Zakaj telo potrebuje vitamin D?

  • sodeluje pri regulaciji absorpcije in izločanja kalcija in fosforja ➡️ za zdravje kosti
  • spodbuja delovanje skeletnih mišic in srčne mišice ➡️ za zdravje srca in mišic
  • spodbuja delovanje trebušne slinavke ➡️ za uravnavanje sladkorja v krvi
  • zavira rakave procese ➡️ za preprečevanje kožnega raka
  • spodbuja delovanje imunskega sistema in znižuje vnetne procese ➡️ za lažje prebolevanje bolezni in celjenje poškodb

Najboljši prehranski viri vitamina D

Vitamina D je (v primerjavi z drugimi vitamini) v prehrani relativno malo. V največjih količinah se nahaja v živilih živalskega izvora: ribja jetra in ribje olje, jajčni rumenjak in mleko.

Kako lahko pokrijem dnevne potrebe?

Dnevne potrebe je težko pokriti le s prehrano. Najboljše pokritje potreb dosežemo z izpostavljanjem soncu (previdno!) in ustrezno prehrano. V hladnejših mesecih, ko je sonca manj, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili.

5 mikrogramov na dan (starejša priporočila) lahko pokrijemo s:

  • 150 g gob ali
  • 250 g govejih jeter ali
  • 250 g rib ali
  • 5 jajci ali
  • 1,5 kg jogurta iz polnomastnega mleka ali
  • 500 g piščanca ali svinjine.

 

Dnevne potrebe boš težko pokril le z jogurtom, ? ampak s premišljenim kombiniranjem živil ti lahko uspe.

Primer dnevnega jedilnika z veliko vitamina D: jogurt z žitaricami za zajtrk, piščančji zrezek na žaru s prilogo iz dušenih gobic za kosilo in jajčna solata za večerjo.

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version